“DONK zakt door het ijs” – DEHMusschen 1 – Donk 1: 2-0

Door onze razende reporter Joop Spee.
Een dramatisch zwak DONK zakte in de uitwedstrijd tegen Angstgegner DEHMusschen volledig door het ijs. Het werd 2-0 voor de Rotterdammers, die daarmee de balans van de wedstrijden tegen DONK zagen doorslaan naar zeven punten tegen een in hun voordeel. Tot overmaat van ramp moest DONK vanaf de 56ste minuut met tien man verder toen doelman Patrick de Blok met rood moest vertrekken na het neerhalen van een doorgebroken tegenstander.

Het was vooraf weer speculeren van jewelste: zou DONK de opgaande lijn in deze zes punten wedstrijd kunnen voortzetten en zou DEHMusschen zijn zaakjes weer op orde hebben na de monsternederlaag (10-2) van vorige week? Wie het wist mocht het zeggen. De harde realiteit was echter dat DONK al binnen vier minuten tegen een 1-0 achterstand aankeek en vanaf dat moment vooral tegen zichzelf vocht.

Vooraf was er weer wat hoop in de Goudse harten. De al tijden goed gevulde blessureboeg dunt langzaam uit, zodat er eindelijk wat meer gelegenheid is om te trainen op automatismen en patronen. Jeroen de Jong is weliswaar nog een paar weken absent, maar Joey van Vliet is op de weg terug. Voor Raymond Ernst duurt de terugkeer waarschijnlijk wat langer. De verdediger wacht een enkeloperatie. Lichtpuntje was dat Delano Lantveld weer in staat werd geacht om een klein uurtje te spelen. Kersverse vader Nick Sloof begon overigens op de bank (niet getraind).

Al vanaf de aftrap ging het mis in de Goudse gelederen. De slordigheden volgden elkaar op, maar de schade bleef voorlopig uit, al zou dat niet lang meer duren.

In de vierde minuut rukte DONK’s linksback Stef van Hanswijk op naar voren. De aanval werd afgeslagen, waarna de thuisclub bliksemsnel profiteerde van het feit dat de positie van Stef van Hanswijk onvoldoende was overgenomen. De slimme nummer 10 dook in het gat en passeerde keeper Patrick de Blok met een schuiver in de verste hoek, 1-0.

DONK reageerde direct. Een voorzet van Sjors van Hanswijk werd spectaculair ineens op de slof genomen door Pascal Schouten, maar de bal vloog hard voorlangs. Een schot van Rik Bogaard, na goed voorbereidend werk van Jeffrey Berlijn vloog over en Pascal Schouten had in de twaalfde minuut geen geluk toen hij in kansrijke positie, na goed werk van Sjors van Hanswijk, niet meer dan een corner overhield.

Na een kwartier had DEHMusschen op 2-0 moeten komen. Een afspeelfout van Stef van Hanswijk leverde Raymon van Kammen een enorme kans op. De spits stuitte echter op de attente Patrick de Blok.

Nog in diezelfde minuut waren aan de overzijde twee levensgrote kansen niet aan Pascal Schouten besteed.

Er sloop steeds meer twijfel in de Goudse gelederen. Het zelfvertrouwen ebde weg, duels werden voortdurend verloren en het aantal afspeelfouten nam verontrustende vormen aan. Zo kon een fout van Daniel Steenbergen pas op het nippertje door de razendsnelle Jeffrey Berlijn worden gecorrigeerd, anders waren de rapen helemaal gaar geweest voor de Gouwenaars.

DEHMusschen voelde dat DONK aan het wankelen was, maar verzuimde de voorsprong uit te bouwen. In de 20ste minuut mocht Andy Cicilia vrij aanleggen voor een verwoestend schot, maar Patrick de Blok redde bekwaam met twee vuisten. Twee minuten later ontsnapte Raymon van Kammen aan buitenspel, maar de spits schoof de bal vrij voor het doel net naast.

In de 24ste minuut ontsnapte DONK weer. Vanaf de rechtervleugel leverde Andy Cicilia een perfecte voorzet af op het hoofd van Wesley Mirck. Via Patrick de Blok en een verdediger bleef de bal echter op miraculeuze wijze uit het Goudse doel.

Na een half uur was het DONK dat eindelijk weer eens de aandacht opeiste. Delano Lantveld, tot dan toe door een reeks van “professionele overtredinkjes” uit de wedstrijd gespeeld, speelde zich goed vrij en vuurde een keihard schot af richting bovenhoek. De redding van keeper Dennis van Rosendaal met twee vuisten was even fraai.

Het bleek de laatste stuiptrekking van DONK in de eerste helft. DEHMusschen daarentegen drong nog een paar keer gevaarlijk aan. Steeds waren het echter Jeffrey Berlijn en Patrick de Blok die verder onheil wisten te voorkomen.

Geen twee helften zijn hetzelfde, dat weten we ondertussen. In dit geval begon de tweede helft echter als een kopie van het slot van de eerste helft. Spits Raymon van Kammen spurtte na balverlies van Koen Steenbergen op DONK keeper Patrick de Blok af, maar ook nu wist deze in eendrachtige samenwerking met Jeffrey Berlijn verder onheil te voorkomen.

Nadat bij DEHMusschen Dario Sambo in de ploeg was gekomen voor Brandon Leetz leek DONK zich eindelijk wat te ontworstelen aan de druk van de tegenstander. In de 55ste minuut leek Koen Steenbergen voor de gelijkmaker te gaan zorgen. Vanaf twintig meter haalde de middenvelder verwoestend uit, maar weer redde Dennis van Rosendaal spectaculair.

Nog geen minuut later sloeg het noodlot toe voor de Gouwenaars. Andy Cicilia brak door de vijandelijke linies en werd op een meter of 25 van het Goudse doel onderuit geschoffeld door Patrick de Blok. Scheidsrechter Mourabit was onverbiddelijk en stuurde de Goudse sluitpost met een rode kaart naar de kant. Gregory Smeenk verving hem, terwijl Delano Lantveld naar de kant werd gehaald.

Sommige DONKianen bleven met de moed der wanhoop strijden voor de gelijkmaker, maar lang niet iedereen was goed bij de les. Nog steeds werden de meeste duels verloren of werd voor de verkeerde voortzetting gekozen als zich eindelijk eens een gelegenheid voordeed om gevaarlijk te worden.

DEHMusschen van zijn kant kreeg volop mogelijkheden om de score uit te bouwen, maar Wesley Mirck strandde op keeper Gregory Smeenk, terwijl Raymon van Kammen in kansrijke positie hoog over schoot.

Nadat bij DEHMusschen Wesley Mirck vervangen was door Azzedine Azzaoui en bij DONK Wouter Steenbergen plaats had gemaakt voor de gretige Nick Sloof rook DONK in de 68ste minuut weer aan de gelijkmaker. Na een goede actie van Sjors van Hanswijk, die de bal op maat in de voeten speelde van de op de rand van de zestien staande Koen Steenbergen, leverde het venijnige schot van de middenvelder slechts een corner op. Die leverde niets op. DEHMusschen trok onmiddellijk ten aanval met als resultaat een corner aan de andere kant. Keeper Gregory Smeenk deed niets fout toen hij de bal na de corner minstens 25 meter weg stompte. De Rotterdamse captain Hafid Ben Sadik besloot de bal echter ineens op zijn slof te nemen. Als een granaat vloog die volstrekt onhoudbaar diagonaal in de bovenhoek, 2-0. Een wereldgoal!

De rest van de wedstrijd had verder weinig om het lijf. DONK bracht Jeffery Steenkamer nog in de ploeg voor Rik Bogaard, terwijl bij de thuisploeg Wesley Zwaan Arne Doorewaard kwam aflossen.

Het bleef bij een dik verdiende 2-0 en een enorme kater voor DONK, dat zelfs qua bezieling en beleving op veel fronten tekort was geschoten.