DONK ZAKT DOOR HET IJS Groeneweg-DONK 4-1

Door razende reporter Joop Spee

Vechten tegen degradatie betekent de mouwen opstropen, tot de bodem gaan en vuil werk opknappen voor je teamgenoten. Van dat alles viel weinig te bespeuren bij de inhaalwedstrijd van Groeneweg tegen DONK. Toen Groeneweg na een veelbelovend begin van de bezoekers tegen de verhouding in op een 1-0 voorsprong was gekomen viel DONK ver terug. De Gouwenaars zagen lijdzaam toe hoe man of the match Maurice Eckhardt (twee doelpunten en een assist) een lesje gaf in voetbalgogme en effectiviteit.

Met zeven punten uit de laatste drie wedstrijden was de verwachting bij de aanhang van de bezoekers dat het lek boven was en dat er nog een flitsende eindsprint in het verschiet lag. Opvallend was dat Jeffrey Berlijn, de personificatie van strijdlust en snelheid,voor deze wedstrijd gepasseerd was. Op de bank had hij gezelschap van de van een blessure terugkomende Jeffrey Ysselsteyn, Charaf Akoub en Ralph Tol, terwijl Mike Gelderblom reservekeeper was.

DONK startte fris en fruitig in deze big match waarin de ploeg bij een overwinning op gelijke hoogte zou komen met concurrent DOSR. Al in de derde minuut kwamen de bezoekers gevaarlijk door via Imad El Yousfi. De snelle vleugelspeler stuitte op keeper Niels Heijkoop, waarna Rik Bogaard zijn inzet uit de rebound op het laatste nippertje geblokt zag worden.

Verder dan een tweetal corners kwam DONK in het resterende deel van die tien minuten niet. In de elfde minuut was het plots Groeneweg dat genadeloos toesloeg. De dynamische middenvelder Coen Hoogeveen werd nauwelijks een strobreed in de weg gelegd en kon ongehinderd voorzetten. DONK’s keeper Bas van der Eem verkeek zich op de felle dwarswind en zag vervolgens tot zijn afgrijzen dat Maurice Eckhardt bij de tweede paal als een havik op zijn prooi dook en vrij kon inkoppen, 1-0. Een enorme domper voor DONK en dat straalde de ploeg in het vervolg van de strijd ook uit.

Een paar minuten na de openingstreffer had het al 2-0 kunnen zijn. Zakaria Mellah werd op het middenveld afgetroefd door Coen Hoogeveen. Diens voorzet bereikte Sam Boudewijn op een presenteerblaadje, maar de spits schoot in vrije positie naast.

In de 18e minuut vergrootte Groeneweg de voorsprong en alweer ging er slordig balverlies en slap duelleren aan vooraf.. Maurice Eckhardt zette laag en loepzuiver voor waarna het voor Sam Boudewijn een koud kunstje was om de 2-0 binnen te tikken.

DONK stelde daar slechts een paar afstandsschoten en een gevaarlijke kopbal van Jeffrey van Dam tegenover.

Zonder tot groots spel te komen kreeg Groeneweg ook de 3-0 in de 34ste minuut in de schoot geworpen. Balverlies op het middenveld door Imad El Yousfi gevolgd door te riskant en flegmatiek verdedigen stelde Maurice Eckhardt in staat om met een snoeihard schot Bas van der Eem kansloos te laten.

DONK’s trainer Edwin Erwich moest hierna wel risico’s gaan nemen. Hij wisselde in de 39ste minuut verdediger Mark van Doeland voor de aanvallend ingestelde Charaf Akoub. De druk van DONK leverde voor rust nog bijna een tegentreffer op. Georgio Petridis brak door de vijandelijke linies, maar zag zijn schot op de doellijn door een verdediger gekeerd worden.

In de tweede helft was bij DONK Jeffrey Ysselsteyn in de ploeg gekomen voor Jeffrey van Dam. De offensieve bedoelingen van de bezoekers leverden echter geen rendement op, al was Georgio Petridis met een vrije trap die door keeper Niels Heijkoop knap uit de bovenhoek werd getikt dicht bij een tegentreffer.

Aan de andere kant kreeg Sam Boudewijn van de goed leidende scheidsrechter Oosterlaken het voordeel van de twijfel bij een situatie met een buitenspelluchtje. De spits ging alleen op Bas van der Eem af, maar de keeper redde fraai.

In een noodzakelijk wanhoopsoffensief ging DONK 1-op-1 spelen. Mike Sluijter trok veelvuldig mee ten aanval, maar het leverde allemaal niets op. Beide partijen werden rond de 55ste minuut gevaarlijk door kopballen van Zakaria Mellah aan DONK-zijde en Sam Boudewijn van de thuisclub. Het zou de laatste actie van Zakaria Mellah zijn. Hij moest plaats maken voor Ralph Tol.

Na een uur spelen liep Rik Bogaard tegen een gele kaart aan, de enige in deze wedstrijd. Seconden later profiteerde de jonge Freek Hoogeveen van een open huis uitnodiging bij DONK. Hij tekende eenvoudig de 4-0 aan.

Groeneweg’s trainer Rene van Beek wisselde hierop Freek Hoogeveen voor Jordi Roos en  en Vincent Hof voor Mike Karreman.

In de 74ste minuut wist DONK de eer te redden. Mo Jrezzi zette Charaf Akoub aan het werk. Die trok de bal terug op de inkomende Ralph Tol waarna keeper Niels Heijkoop kansloos was, 4-1.

In de slotfase kwam bij Groeneweg Duncan van der Veen nog in het veld. Hij verving Bas Roos.

Beide teams kregen hierna nog een kans om de score te veranderen. Eerst kopte Groeneweg’s invaller Vincent Hof fraai in, maar Bas van der Eem redde even fraai. Even later had Charaf Akoub op aangeven van Imad El Yousfi de 4-2 op zijn schoen. De voet van keeper Niels Heijkoop bracht echter redding.

Het bleef bij 4-1.

Al met al een uiterst teleurstellend resultaat voor een veel te slap DONK. Het wordt zo langzamerhand steeds moeilijker om het vege lijf te redden, al is alles nog steeds mogelijk. Aanstaande zondag moet de ploeg in eigen huis tegen Teylingen laten zien dat het ook uit een ander vaatje kan tappen.