DONK ZAKT DOOR HET IJS, DONK 1 – Ommoord 1, uitslag 0-1

Door onze razende reporter Joop Spee

DONK heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in de inhaalwedstrijd tegen Ommoord. De thuisploeg zakte onder een stralend zonnetje volledig door het ijs en verloor niet onverdiend van het voor  elke meter kunstgras strijdende Ommoord.

DONK trad aan met Jeroen de Jong en Koen van Leeuwen weer in de basis. Mo Kaddouri ontbrak wegens een schorsing. Imad El Yousfi en Pascal Schouten zitten nog even in de wachtkamer, terwijl Dave Tol, Koen Steenbergen en Victor Camfferman de bank warm mochten houden. Tegenstander Ommoord miste als gevolg van zware blessures maar liefst zeven selectiespelers.

DONK kwam overdonderend uit de startblokken. Al in de eerste minuut vond Rik Bogaard met een loepzuivere voorzet de voor zijn man gekropen Jeroen de Jong. Vanaf een meter of zes schoot de routinier tot ontzetting van het thuisfront echter over het door Karim Scharleman verdedigde doel.

Seconden later was het alweer bijna raak. Wouter Steenbergen stuurde Jeffrey Berlijn de diepte in. De linksback trok de bal laag en scherp voor, maar Karim Scharleman wist met een uiterste krachtsinspanning te voorkomen dat de bal binnen gelopen kon worden.

Ommoord, dat er tactisch voor gekozen had om DONK het spel te laten maken, schrok zich een ongeluk. Na vijf minuten had de bal echter plotseling zomaar in het doel van DONK kunnen liggen. Een lange hoge bal van Jordi Brinkerink plofte onverwacht voor de voeten van Misael Willemstein. De middenvelder drukte meteen af, maar DONK keeper Bas van der Eem redde met een katachtige reflex ten koste van een corner. De op die hoekschop volgende scrimmage leverde ook nog gevaar op voor de thuisclub, maar daarna draaide de Goudse machine weer op volle toeren. Steeds weer was het Jeffrey Berlijn, vakkundig gelanceerd door Jeroen de Jong of Wouter Steenbergen, die de Rotterdamse defensie tot wanhoop bracht. Zo stuurde Jeroen de Jong in de zevende minuut Jeffrey Berlijn met een fraaie steekpass weg. De linksback trok laag en hard voor. Tot verbijstering van de Goudse aanhang slaagde Rik Bogaard er niet in om de bal van een meter afstand binnen te tikken.

Het leek uitstel van executie. In de 10e minuut was het Mike Sluijter die een prachtige dieptepass verzond op de op volle snelheid liggende Jeffrey Berlijn. De linksback liet als Henri Buitenzorg in zijn beste jaren iedereen zijn hielen zien en bediende opnieuw Rik Bogaard op maat. De spits deed in een vloeiende beweging met de buitenkant van de voet bijna alles goed: de bal verdween onbereikbaar voor Karim Scharleman echter net naast de verste paal.

In de 18e minuut kwam Ommoord eindelijk weer eens in de buurt van het Goudse doel. DONK’s rechtsback Nick Sloof liep onhandig Roelof Breukhoven in de rug. Scheidsrechter Brouwer wees gedecideerd naar de stip. Slachtoffer Roelof Breukhoven zette zich achter de bal, schoot laag en scherp in de hoek, maar zag tot zijn schrik dat Bas van der Eem erin slaagde om de bal met de vingertoppen tegen de binnenkant van de paal te duwen. De bal schoot vlak voor de doellijn langs, maar een doelpunt werd het niet.

DONK was kennelijk hevig geschrokken. Het was plotseling afgelopen met het druk zetten en het flitsende aanvalsspel. De ploeg ging achteruit lopen en verschafte Ommoord op deze manier gelegenheid om in de wedstrijd te komen. Het ritme van de Gouwenaars kreeg een extra knauw toen bleek dat middenvelder Koen van Leeuwen in de 26ste minuut de strijd ziek moest staken. De invaller gaf weliswaar direct zijn visitekaartje af toen hij goed doorzette en Ralph Tol op rechts wist te bereiken. Diens voorzet werd door Jeroen de Jong in een alles-of-niets poging ineens op de slof genomen. De bal vloog echter kiezelhard ruim naast. Bij Ommoord liep kort hierna Jordi Brinkerink tegen een gele kaart aan na een te pittige tackle op Rik Bogaard. In diezelfde minuut moest rechtsback Wesley van Meer zich geblesseerd laten vervangen door Menno Odijk.

Het kon niet verhelen, dat de thuisclub het na die penalty toch zeker een minuut of twintig behoorlijk liet afweten.

Het duurde tot de 39ste minuut dat DONK weer nadrukkelijk aan de Rotterdamse poort klopte. Jeroen de Jong mikte van een meter of twintig richting kruising, maar keeper Karim Scharleman redde fraai.

In de 41ste minuut ontstond er een situatie die de toeschouwers al een aantal malen eerder hadden gezien. Weer een schitterende rush van Jeffrey Berlijn, weer gevolgd door een harde lage voorzet en weer spelers (in dit geval Sven de Wit en Ralph Tol) bijna op de doellijn die er niet in slaagden om de bal het beslissende tikje mee te geven.

Tot aan de rust golfde het spel op en neer. De keepers bleven aan beide zijden echter baas in eigen domein.

In de tweede helft was er van de dominantie van DONK niet zo veel meer over. Ommoord bleef tot aan de 58ste minuut vrij makkelijk overeind. Toen gooide Jeffrey Berlijn er maar weer eens een rush uit. Hij speelde Jeroen de Jong aan die zich langs een paar tegenstanders soleerde, maar binnen de beruchte lijnen gevloerd werd door de Rotterdamse captain Roelof Breukhoven. Koen Steenbergen zette zich achter de bal. DONK zou nu eindelijk de bevrijdende voorsprong gaan pakken. Even later ging er een siddering door de Goudse gelederen: keeper Karim Scharleman ging naar de goede hoek en keerde de zwak ingeschoten penalty.

Ommoord wisselde hierna Wouter Dumas voor Danny van der Eem. Het haalde allemaal weinig uit. DONK ging steeds onsamenhangender spelen en moest het verder hebben van de bevliegingen van Jeroen de Jong (schot naast) en een afstandsschot van Jeffrey Berlijn (in twee instanties een prooi voor Karim Scharleman). Aan de andere kant slaagde Ommoord er ook niet in om potten te breken. Onder aanvoering van Mike Sluijter werd menig aanval onschadelijk gemaakt.

Nadat Misael Willemstein de gele kaart had ontvangen van de uitstekend fluitende scheidsrechter Brouwer ging het in de 72ste helemaal mis met DONK. Captain Mark van Oosten kreeg de bal in het strafschopgebied ongelukkig tegen de hand. Scheidsrechter Brouwer aarzelde weer niet en wees opnieuw naar de stip. Ditmaal faalde Roelof Breukhoven niet. Hoog en hard vloog de bal, onbereikbaar voor Bas van der Eem, tegen de touwen.

Na de volgende wissels (Kevin van de Kreeke voor Misael Willemstein bij Ommoord en Dave Tol en Victor Camfferman voor Nick Sloof en Rik Bogaard bij DONK) leek het duel als een nachtkaars uit te gaan. DONK’s middenvelder Wouter Steenbergen dacht daar echter anders over. In de 84ste minuut haalde hij met rechts vanaf 20 meter verwoestend uit. De binnenkant van de paal redde Ommoord.

Het bleef bij een niet eens onverdiende 0-1 voor Ommoord.

Veel werd er nagepraat over de overdonderende eerste 15 minuten van DONK. Als…..en als….(in goed Gouds As…..en as…..), dan was Ommoord al snel op een onoverbrugbare achterstand gezet.

Maar mijn vader zei het vroeger al: “As is verbrande turf” en zo is het.

Al met al een droevig resultaat voor DONK, dat de kater van RVC nog niet goed verwerkt leek te hebben. De tweede periode kan nu slechts nog door een mirakel in handen van de Gouwenaars komen.

Aanstaande zondag ontvangt DONK hekkensluiter Gouderak. In de heenwedstrijd verloor de ploeg aan de dijk kansloos met 3-1. Er valt dus het nodige goed te maken.