DONK WORSTELT EN KOMT BOVEN Meerburg-DONK 3-4

Door razende reporter Joop Spee

Luctor et Emergo, ik worstel en kom boven, een betere omschrijving is nauwelijks denkbaar voor de manier waarop DONK zich na een kansloos lijkende 3-1 achterstand tegen naaste concurrent Meerburg toch nog voorbij de thuisploeg wist te knokken. In een uiterst winderig Zoeterwoude was het maar liefst 98 minuten billenknijpen voor de supporters van beide partijen.

DONK verscheen eindelijk eens een keer compleet aan de start. Meerburg daarentegen miste twee geschorste spelers en had in Jelle Korbee (39) en Joep van Vuren (35) twee weer eens van stal gehaalde gelouterde routiniers op de bank zitten.

DONK ging fel van start. Al in de eerste minuut taxeerde Rik Bogaard met een goede loopactie een prima pass van Jeffrey Ysselsteyn op waarde. De veelbelovende aanval strandde omdat Charaf Akoub net een voet tekort kwam om succesvol af te ronden.

In de zevende minuut was het wel raak. Linksback Jeffrey Berlijn verzond een uitstekende pass op Mo Jrezzi. De spits liet zijn directe tegenstander Mark van Diemen zijn hielen zien, schoot vervolgens eerst nog tegen keeper Patrick Bom op, maar werkte de terugspringende bal vervolgens koel tegen de touwen, 0-1.

Zoals zo vaak verzuimde DONK door te drukken. Het ging achteruit lopen en gaf Meerburg zo de gelegenheid om via verre, door de wind gedragen ingooien en corners gevaarlijk te worden. Uit een zo’n ingooi kwam in de 21ste minuut de 1-1 voort. DONK verzuimde de bal uit het doelgebied weg te werken, de bal rolde voor de voeten van centrale verdediger Christiaan Laan en een tel later stond de gelijkmaker op het scorebord.

DONK was kennelijk behoorlijk geschrokken van het onverwachte opkomen van de beide centrale verdedigers van Meerburg, want twee minuten na de 1-1 kreeg Mark van Diemen een dot van een kans om de thuisploeg op voorsprong te zetten. Vanuit vrije positive schoof hij de bal echter net nast het doel van Bas van der Eem.

Het bleek uitstel van executie. Nog geen minuut later kon spits Mats van der Poel uit een corner volkomen ongedekt de 2-1 binnen koppen.

DONK stelde daar niets meer tegenover. De ploeg grossierde in foute keuzes die veelvuldig balverlies tot gevolg hadden. Uit een van die situaties zag de central verdediging van DONK zich plotseling voor een overmacht gesteld. De Meerburgers gleden met een behendig 1-2tje als een mes door de boter waarna Justin de Jong het karwei mocht afmaken.

Plotseling rechtte DONK de rug. Het resulteerde in een tweetal corners van Georgio Petridis. Terwijl de eerste nog smoorde in een melee van spelers belandde de tweede bij de tweede paal op het hoofd van Mike Sluijter. De weer onverzettelijke centrale verdediger sloeg genadeloos toe, 3-2. Dat werd ook de ruststand.

In de tweede helft had DONK’s trainer Edwin Erwich Imad El Yousfi vervangen door Zakaria Mellah. Het leidde tot enkele tactische aanpassingen die door DONK zeer goed opgepakt werden. Nadat Meerburg via een corner van de overal opduikende Joeri van der Voort nog even de aandacht had opgeeist, was het voornamelijk DONK dat de toon zette. Het leidde in de 50ste minuut tot de gelijkmaker. Rik Bogaard stuurde met een vlekkeloze pass de sterk spelende Dave Tol de diepte in. De rechtsback liep iedereen er uit, koerste op keeper Patrick Bom af en behield vervolgens met een passje op Charaf Akoub het overzicht. De linkerflankspeler schoof de bal van dichtbij binnen, 3-3.

DONK rook bloed en alweer was het Rik Bogaard die een gevaarlijke actie inleidde. Hij leverde een puike voorzet af die door Zakaria Mellah net over het doel van Meerburg werd getikt.

Een minuut later werd de bal uit een corner van Dave Tol weggewerkt door de defensie van Meerburg. De afvallende bal werd een prooi voor Jeffrey Ysselsteyn. De weer voor elke meter strijdende DONK captain, een voorbeeld voor zijn team, legde direct aan, maar schoot een paar decimeter naast.

Na een uur spelen was ook Georgio Petridis dichtbij een treffer. Na een voorzet van Mo Jrezzi werkte hij de bal net naast het doel van de bebrilde keeper Patrick Bom. Nog in diezelfde minuut kreeg ook Mo Jrezzi een flinke kans na een voorzet van Zakaria Mellah. De bal verdween in de grijpgrage handen van de sluitpost.

In de 64ste minuut besloot Mike Sluijter zich nadrukkelijk met het Goudse aanvalsspel te gaan bemoeien. Hij rukte op, passeerde een paar tegenstanders en lanceerde de goed vrijgelopen Georgio Petridis. “De Griek” aarzelde niet en zorgde voor de 3-4.

Het was voor Meerburg het sein om de beide routiniers van stal te halen. Jelle Korbee en Joep van Vuren kwamen in het veld, terwijl het karwei er voor Mark van Diemen en Justin de Jong op zat.

Voordat het nieuwe duo zich nog kon laten gelden werd alweer de volgende kans voor DONK genoteerd. In de 72ste minuut lanceerde Mo Jrezzi met een fraai hakje de op volle snelheid liggende Charaf Akoub. Meer dan een corner leverde diens confrontatie met keeper Patrick Bom echter niet op.

De aanhang van DONK begon ongerust te worden toen Jeffrey Ysselsteyn zich in de 76ste minuut moest laten vervangen door Jeffrey van Dam. De captain van DONK, die diverse fikse aanslagen had moeten doorstaan, klaagde over duizeligheid. Die ongerustheid werd in de 78ste minuut bijna bewaarheid. Jelle Korbee zette vanaf rechts snoeihard en laag voor. De bal werd ineens op de slof genomen door Joep van Vuren. DONK’s sterk spelende keeper Bas van der Eem redde echter fraai.

Meerburg trok vervolgens alle registers open. De ploeg hanteerde alle middelen om DONK uit het spel te halen en te provoceren en, zoals wel vaker, vallen de gele kaarten dan juist aan de andere kant. Eerst zag Rik Bogaard deze prent na een tackle die door scheidsrechter Verhoeve als gevaarlijk spel werd beoordeeld en even later kreeg ook Mo Jrezzi geel nadat hij zo onverstandig was geweest om de bal weg te trappen tijdens een dood spelmoment. Diezelfde Mo Jrezzi had ook zomaar rood kunnen krijgen toen hij in volkomen vrije positie de bal ongegeneerd richting rijksweg poeierde. Er zijn scheidsrechters die dit soort acties als spelbederf aanmerken, maar gelukkig voor DONK liet scheidsrechter Verhoeve genade voor recht gelden.

Ondertussen was bij Meerburg, dat de ene hoge bal na de andere naar voren pompte, Duuk van der Meer vervangen door de boomlange Jorge Bonenkamp. In vrijwel alle gevallen bleef de defensie van DONK baas in eigen huis, al mochten de bezoekers van geluk spreken toen Mats van der Poel uit een corner net naast kopte.

In de 94ste minuut werd het nog even echt spannend. Meerburg mocht op de rand van het zestien meter gebied een vrije trap nemen, maar keeper Bas van der Eem had geen moeite met de matig ingeschoten bal.

Er kwam geen eind aan deze zenuwslopende pot voetbal. Scheidsrechter Verhoeve liet maar liefst acht minuten doorspelen. In de tussentijd zag Donkiaan Zakaria Mellah (zeer nuttige invalbeurt) nog de gele kaart en moest Meerburg’s centrale verdediger Christiaan Laan strompelend van het veld. Het bleef bij de op grond van het betere veldspel in de tweede helft verdiende 3-4 zege voor DONK.

Rode lantaarndrager DONK is door deze overwinning in punten gelijkgekomen met Meerburg. De Gouwenaars hebben zich met de moed der wanhoop vastgeklampt aan de laatste strohalm om directe degradatie te vermijden. Daarvoor zal het naast Meerburg ook DOSR achter zich moeten houden. Die laatste ploeg verraste echter met een zege op Foreholte.

Aanstaande zondag ontvangt DONK het nog op een nacompetitieplaats voor promotie azende TOGB. De ploeg rekent op massale steun van de Goudse supporters.

Datzelfde geldt trouwens een dag eerder voor DONK jo-19. Deze talentvolle selectie strijdt thuis tegen Be Fair om een nacompetitieplaats voor promotie. Gedragen door het Goudse publiek kan de ploeg net dat extraatje krijgen om succes te boeken.