DONK WINT LELIJK, Donk-Haastrecht 3-0

Door onze razende reporter Joop Spee

Vorig seizoen pakte Donk in de twee duels tegen Haastrecht een schamel puntje. Dit jaar liggen de verhoudingen anders. De Gouwenaars gingen er twee keer met de volle winst vandoor. De wijze waarop de zege in de thuiswedstrijd werd bereikt verdiende echter niet bepaald de schoonheidsprijs. Anders gezegd: het was bar en boos slecht aan de nieuwe DONKstraat; het voetbal deed pijn aan de ogen en kon kwalitatief wedijveren met het weer.

De selectie van DONK kon in deze wedstrijd geen beroep doen op Jeroen de Jong (weliswaar op de bank, maar allerminst wedstrijdfit; Zakaria Mellah (enkel); Mark van Oosten (lies) en Charaffedine Akoub ( op de terugweg na lang blessureleed). Spits Robin Plomp was echter weer inzetbaar. Hij speelde met een manchet (met plastic zakje) om de gekwetste rechterhand.
Bij Haastrecht zat Niels Mulder verrassend op de bank.

Haastrecht, dat vooraf in de DONK-gelederen als stug was betiteld, kwam het minst slecht uit de startblokken. De ploeg toonde zich allerminst stug, maar wist in de aanvangsfase de vrije man op het middenveld- meestal was dat Job van Welie- beter te vinden dan de gastheren. Er viel natte sneeuw uit het hemeldek maar daarnaast regende het aan DONK zijde lange halen in niemandsland.
Na ruim 20 minuten was er nog niets hart- en handenverwarmends gebeurd.
In de 23ste minuut kon dan toch zowaar een opwindend moment worden genoteerd. De Goudse captain Jeffrey Ysselsteyn kon ongehinderd op het Haastrechtse doel afkoersen na een misser in de defensie van de gasten. De linksback had zeker de kans om zelf te scoren , maar besloot niet te gaan voor eigen succes maar de bal af te leggen op Robin Plomp die er nog iets beter voor stond. Zijn pass miste echter precisie. Robin Plomp kon nog wel aanleggen, maar meer dan een corner zat er voor DONK niet in.
Drie minuten later deed Haastrecht voor het eerst van zich spreken. Rik Nap ontsnapte aan de buitenspelval aan de rechterflank, ging langs de uitlopende DONK keeper Bas van der Eem, maar moest teveel naar rechts uitwijken om nog te kunnen scoren. Werner Overkamp zorgde voor opruiming.
Even later moest Rik Bogaard zich bij DONK met een ribblessure laten vervangen door Mo Jrezzi.

Er kwam zowaar enig leven in de brouwerij, al bleef het spel niet om over naar huis te schrijven. Haastrecht zorgde het eerst voor gevaar. In de 29ste minuut kwam Rik Nap knap voor zijn man om de bal vervolgens uit een voorzet hard over het Goudse doel te koppen. Even later werd een gevaarlijke lage voorzet vanaf de rechtervleugel tot opluchting van DONK ongelukkig geblokkeerd door Haastrechts spits Tim Mijderwijk.
In de 35ste minuut kon de Goudse aanhang juichen. Balverlies van Haastrecht op het middenveld werd afgestraft door de snelle Jeffrey Berlijn. De rechtsback ging er als een haas vandoor en vond de vrijstaande Robin Plomp. De spits aarzelde niet en drukte direct af. Keeper Rob de Wit kreeg er nog een hand tegenaan, maar kon niet verhinderen dat Mo Jrezzi de rebound verzilverde, 1-0.
Drie minuten later speelde Robin Plomp zich goed vrij. Zijn schot werd echter gekeerd door Rob de Wit ten koste van een corner.

Haastrecht was niet van plan met een achterstand te gaan rusten. Het counterde in de 41ste minuut heel knap, maar in laatste instantie wist Werner Overkamp nog een teen tegen de lage voorzet van Rik Nap te krijgen. Tot drie keer toe kreeg Haastrecht nog de kans om uit corners de gelijkmaker te forceren. Dat leverde echter niets op.
In de 44ste minuut had het echter 1-1 moeten zijn. Robert Dongelmans ontsnapte aan buitenspel, omspeelde de uitlopende keeper Bas van der Eem maar schoot schuin voor een gapend leeg doel ver naast.
In de tweede helft werd het spel nauwelijks beter. Haastrechts beste man, middenvelder Job van Welie, kreeg nog steeds alle gelegenheid om het spel te verdelen, terwijl DONK deze middag geen greintje creativiteit aan de dag legde.
In de 52ste minuut was scheidsrechter Kuijpers, die weinig moeite had om de sportieve streekderby in goede banen te leiden, mild voor Haastrechts verdediger Mark Nap. De linksback ving Jeffrey Berlijn op met een pittige bodycheck en mocht zich gelukkig prijzen dat de scheidsrechter de gele kaart op zak hield. Mark Nap had zich bij zijn actie echter wel zodanig geblesseerd dat hij geblesseerd het veld moest verlaten. Niels Mulder was zijn vervanger.
DONK middenvelder Wouter Steenbergen mocht in de 58ste minuut op een meter of twintig schuin rechts voor het doel aanleggen voor een vrije trap. De kwaliteit daarvan paste in het beeld van het weer en de wedstrijd: de bal werd niet lekker geraakt en verdween laag in het doelgebied van Haastrecht. Spits Mo Jrezzi stapte handig over de bal heen en plotseling was keeper Rob de Wit een geslagen man. Het gejuich aan DONK zijde verstomde echter toen scheidsrechter Kuijpers het doelpunt na overleg met de assistent scheidsrechter alsnog afkeurde wegens hinderlijk buitenspel van Mo Jrezzi. DONK uitte zijn ongenoegen over deze beslissing hetgeen Wouter Steenbergen op een gele kaart kwam te staan. Ook Haastrechts captain Jasper Verkley zag geel na een pittige tackle op Wouter Steenbergen.

In het resterende deel van de strijd was het DONK dat de toon zette. In de 70ste minuut speelde Mo Jrezzi zich prima vrij. De spits schoot hard op doel, maar keeper Rob de wit redde ten koste van een corner. Bij Haastrecht was Jeffrey de Mooij ondertussen vervangen door Diederik Schroder.
Toch kreeg Haastrecht nog een kans om de zaak gelijk te trekken. Na een missertje van Robin Plomp kwam Job van Welie schuin voor het doel van DONK in scoringspositie. Keeper Bas van der Eem redde echter bekwaam.
Nog geen minuut later tekende DONK voor de bevrijdende 2-0, al kwam het doelpunt nou niet bepaald tot stand uit een vloeiende aanval. Keeper Rob de Wit onderschepte, met Robin Plomp op een meter of twee afstand glijdend een op het oog onschuldige bal. Er zat echter nogal wat leven in het gladde monster. Rob de Wit moest lossen, grabbelde wanhopig, maar Robin Plomp was al triomfantelijk op weg naar het verlaten doel. Als een toreador die een stier de genadestoot gaat toebrengen stopte hij op dertig centimeter van de doellijn om de bal vervolgens spijkerhard in het zijnet (aan de voor hem goede kant) te knallen, 2-0.
Haastrecht bleef knokken, maar de Goudse defensie, onder aanvoering van de uitstekend spelende Mike Sluijter, gaf geen krimp. Daar kon ook de wissel van Maik Backx, die vervangen werd door Stephan Bakker, niets aan veranderen.
In de 80ste minuut schoot Donkiaan Dave Tol net naast. Het bleek uitstel van executie. In de 85ste minuut stuurde Mo Jrezzi Imad El Yousfi de diepte in. De snelle buitenspeler die te kampen had met zo’n dag waarin niets lukt, ontsnapte plotseling behendig aan zijn directe tegenstander, haalde de achterlijn en trok de bal panklaar terug in de voeten van de goed meegekomen Mo Jrezzi. Die tekende moeiteloos voor zijn tweede treffer, 3-0.
Vlak voor tijd mocht bij DONK eerstejaars A-junior Jordy de Jong nog even ruiken aan het grote werk. Hij verving Jeffrey Ysselsteyn. Het bleef bij 3-0.

Al met al een belangrijke overwinning voor DONK in de strijd om de tweede periodetitel. De wijze waarop de zege tot stand kwam moet maar snel worden vergeten.
In de tweede periode is nog een wedstrijd te gaan. DONK staat daarin twee punten voor op Antibarbari. Een gelijkspel aanstaande zondag bij hekkensluiter ASW (waarvan in Gouda verloren werd!) is voldoende om deze prijs te pakken.

DONK 2 speelde een erbarmelijk slechte wedstrijd tegen Groeneweg 3. Het mocht zich gelukkig prijzen dat Bas Rosenboom vlak voor tijd met zijn tweede doelpunt voor de gelijkmaker (2-2) zorgde.