DONK WINT EN HOUDT OPNIEUW DE NUL Bodegraven-DONK 0-3

DONK heeft opnieuw een driepunter aan zijn totaal toegevoegd. Bij Bodegraven werd het 0-3 in een eenzijdig duel. Het was alweer de vierde keer in de laatste vijf wedstrijden dat DONK de nul wist te houden.

Het was al snel duidelijk dat het jonge DONK, dat aantrad zonder captain Jeffrey Ysselsteyn, deze middag weinig te duchten zou hebben van de thuisclub. Bodegraven dat Hiadi en Laouar miste (beiden meldden zich op de wedstrijddag af), ontsnapte in de vierde minuut al aan een achterstand toen Dave Tol plotseling vrij voor het vijandelijke doel in schietpositie kwam. De rechterspits had de hoek voor het uitkiezen, maar zag tot zijn afgrijzen dat er op het laatste moment nog een Bodegraafs been tussen zat.

In de tiende minuut werd Bodegraven voor het eerst (en bijna ook voor het laatst) gevaarlijk. De snelle Gerrit Hulters brak door over rechts, maar zijn voorzet miste precisie.

In diezelfde minuut moest Bodegravens laatste man, Boja Lazic, zich met een hamstringblessure laten vervangen door de jonge Anass Kalai.

In het verloop van de eerste helft bleef DONK duidelijk de bovenliggende partij. Effectief was de ploeg echter allerminst. Tijdrovende technische hoogstandjes op het middenveld haalden het tempo uit de wedstrijd waardoor Bodegraven overeind wist te blijven.

In de 23ste minuut kon de tweede grote kans voor DONK worden genoteerd. Georgio Petridis had een voorzet op maat van Imad El Yousfi voor het inkoppen. Hij koos echter voor de moeilijkste oplossing, een schot, dat geen probleem vormde voor keeper Marco Vonk.

Seconden later dook aan de andere kant Jordi de Groot plotseling vrij op voor DONK’s doelman Bas van der Eem. De linkerspits werd echter teruggefloten wegens buitenspel.

Na een goed half uur brak DONK de score open. Na de zoveelste corner van DONK, genomen door Mark van Doeland, tastte keeper Marco Vonk mis, waarna DONK’s centrale verdediger Werner Overkamp geen moeite had om de bal binnen te knikken.

In het weinig opwindende eerste bedrijf duurde het tot de 43ste minuut voor er weer eens iets gebeurde dat het vermelden waard was. Georgio Petridis brak door en werd op weg naar het Bodegraaafse doel gevloerd. Een doorgebroken speler neerhalen, dat is rood, zou je mogen verwachten. Scheidsrechter Parmessar dacht er echter anders over Hij hield het rood op zak en volstond met het toekennen van een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Wessel Akerboom zag zijn schot uiteen spatten op de vuisten van Marco Vonk, waarna Dave Tol in de rebound naast knalde.

De tweede helft liet een heel ander DONK zien. Van meet af aan werd duidelijk dat de Gouwenaars van plan waren het tempo flink op te schroeven. Dat gebeurde ook, onder andere omdat Georgio Petridis en Mark van Doeland de bal nu veel directer speelden. Het resulteerde al in de 51ste minuut in een vloeiende combinatie tussen Mark van Doeland, Wessel Akerboom en eindstation Georgio Petridis. “De Griek” knalde echter over. Ook schoten van Rik Bogaard (over) en Sjors van Hanswijk (naast) misten het doel.

Het bleek uitstel van executie. In de 58ste minuut leverde Dave Tol een puike voorzet af. Georgio Petridis klom boven zijn tegenstanders uit en scoorde fraai met een schitterende kopbal, 0-2.

Diezelfde Georgio Petridis liep even later tegen een gele kaart aan, net zoals zijn collega middenvelder Martijn Bakker aan Bodegraafse zijde. Het knuffelmomentje tussen beide spelers kon geen genade vinden in de ogen van de arbiter.

Bodegraven leek nog even op te leven. Een vrije trap vanaf een meter of vijfentwintig vloog echter hoog over.

In de 68ste minuut gooide DONK het duel definitief in het slot. Centrale verdediger Marvin Vat ging op avontuur en bediende Rik Bogaard op maat. Vanaf twintig meter liet de Goudse aanvoerder keeper Marco Vonk met een laag schot in de uiterste hoek kansloos, 0-3.

Het was de laatste actie van Rik Bogaard die zich geblesseerd moest laten vervangen door Charaf Akoub. De aftocht van Rik Bogaard naar de zijlijn ging in de ogen van scheidsrechter Parmessar niet snel genoeg. Het leverde hem een gele kaart op.

Het voorval zorgde voor irritatie bij DONK. De flow ebde weg en het vloeiende positiespel was plotseling verdwenen. Wel waren Mark van Doeland  en Wessel Akerboom nog dichtbij een uitbouw van de Goudse voorsprong. Hun schoten vlogen echter net naast. Het kon niet verbloemen dat het gif uit het Goudse spel met krokusvakantie was gegaan. Een voorzet van Dave Tol belandde nog op de lat, maar dat was het dan ook.

In de slotfase waren er nog invalbeurten voor Migel Cazic bij Bodegraven (hij kwam voor Gerrit Hulters) en voor Issam Aarab (voor Jordy de Jong) en Zakaria Azaay (voor Imad El Yousfi) aan DONK-zijde. Het bleef bij 0-3.

Al met al een simpele zege voor DONK in een duel dat de trouwe DONK-aanhang pas in de tweede helft tot enthousiasme wist te brengen. Interim- trainer Patrick Akerboom bleek tevreden. Hij was van mening dat DONK in de tweede helft de vruchten had geplukt van het feit dat Bodegraven in de eerste helft heel hard had moeten werken om bij te kunnen blijven. Ook hem was niet ontgaan dat het slotakkoord van de tweede helft voor verbetering vatbaar was.

Het is ondertussen ongemeen spannend in de top van de afdeling. AGE-GGK (nipte winst op Blijdorp )deelt nu de koppositie met DONK. Esto, dat dit weekend niet speelde, volgt op twee punten maar heeft een wedstrijd minder gespeeld. Haastrecht dat een even verrassende als knappe zege boekte op Hillegersberg, volgt op drie punten van de beide koplopers. Hillegersberg volgt op zes punten, maar heeft twee wedstrijden minder gespeeld.

DONK heeft volgende week vrij. De ploeg speelt op 11 maart tegen het lastige Zoetermeer waartegen thuis verloren werd.