DONK WEER TERUG OP AARDE, Hillegersberg 1 – DONK 1, uitslag 4-3

Door onze razende reporter Joop Spee

Verkeerde DONK na de bij vlagen sprankelende competitieouverture tegen Antibarbari bijna een week lang in hoger sferen, na het tweede duel tegen Hillegersberg stond de Goudse ploeg bedremmeld weer met beide benen op de grond. De landing was niet alleen hard, maar vooral ook snel. Binnen een kwartier sloeg de thuisploeg keihard toe en was het tot verbijstering van het DONK-legioen 3-0. DONK toonde veerkracht,  wist de rug nog te rechten en kwam langszij, maar moest uiteindelijk door een omstreden strafschop in de 89ste minuut de eer met 4-3 aan de tegenstander laten.

DONK trad aan zonder keeper Gregory Smeenk. De keeper brak afgelopen week zijn middenvoetsbeentje en staat voorlopig op non-actief. Bas van der Eem nam zijn vertrouwde plaats onder de lat weer in. Hij moet zich zijn rentree anders voorgesteld hebben. Tot afgrijzen van hem en zijn verdedigers moest het Goudse middenveld zich de slaap nog uit de ogen wrijven, anders is het niet te verklaren dat de Hillegersberg middenvelders Jaouad Jemaoui en Nicky van Velzen zich al vanaf de aftrap in Luilekkerland waanden. Het duo mocht ongestoord combinaties opzetten en strooien met mooie passes in de richting van vooral Alex Semedo en Virgil Bremer. Succes voor de thuisclub kon niet uitblijven. Virgil Bremer opende al snel de score. Door een prachtige aanval met een prachtig overstapje van spits Bobby Ouwendijk verdubbelde de thuisploeg de voorsprong, waarna Jaouad Jemaoui via de binnenkant van de paal binnen het kwartier zelfs voor 3-0 zorgde.

Een blamage dreigde voor DONK. Het was echter niet zo, dat de Gouwenaars geen kansen kregen. Robin Plomp had al in de tweede minuut met een halve omhaal die over het doel vloog zijn visitekaartje afgegeven na een voorzet van Dave Tol, terwijl Rik Bogaard en vooral Macky Chinkham in het verloop van de eerste helft forse kansen misten om de stand een dragelijker aanzien te geven.

Na 25 minuten greep DONK trainer Edwin Erwich in. Hij wisselde Mustafa Yaalou, die om tactische redenen de voorkeur had gekregen boven Wouter Steenbergen, maar die niet goed in de wedstrijd zat, voor Wouter Steenbergen. Langzaam maar zeker kreeg DONK meer grip op het duel. Toch was de 3-1 in de 41ste minuut van de onvermoeibare spits Robin Plomp een cadeautje. Scheidsrechter van der Zwan liet doorspelen, hoewel er sprake was van buitenspel.

Aan het begin van de tweede helft golfde het spel op en neer. DONK captain Rik Bogaard was de eerste die de aandacht opeiste. Hij kopte de bal na een vrije trap in de grijpgrage handen van keeper Jeffrey Wijnen. Aan de andere kant moest de Goudse defensie waakzaam blijven. De getructe en snelle aanvallers van Hillegersberg, van wie vooral Alex Semedo een plaag was voor de onrustig spelende Jeffrey Berlijn, loerden op ieder kansje.

Toch slaagde DONK er in om de aansluitingstreffer op het scorebord te laten noteren. Bij een onoverzichtelijke situatie vlak voor het doel van Jeffrey Wijnen schoot Robin Plomp van dichtbij in een woud van spelers op doel. Zijn inzet werd gekraakt, maar in de rebound slaagde hij er in om de bal bij Rik Bogaard te krijgen. De aanvoerder tikte in de 57ste minuut de 3-2 binnen.

In de hierop volgende tien minuten kreeg DONK een aantal goede mogelijkheden om de stand weer in evenwicht te brengen. Zo kwam Charaf Akoub met het hoofd centimeters tekort om een voorzet van Ralph Tol, in het veld gekomen voor broer Dave, tussen de palen te knikken.

Drie minuten later profiteerde Charaf Akoub goed van de ruimte die hem geboden werd. Hij haalde vanaf een meter of twintig hard uit, maar de bal vloog naast.

De grootste kans op de gelijkmaker was voor Macky Chinkham. De middenvelder dook als een havik op een uitstekende steekpass van Jeffrey Berlijn maar schoot te gehaast tegen keeper Jeffrey Wijnen op.

Zoals DONK wel vaker overkomt na het missen van een kans viel ook nu de concentratie even weg bij de directe tegenstoot van Hillegersberg. Tot opluchting van DONK liep de uitbraak met een sisser af.

Hillegersberg bracht vervolgens Alex Boer en Tim van der Velde in het veld voor Virgil Bremer en Bobby Ouwendijk. De beide routiniers zorgden voor onrust in de Goudse defensie. In de 74ste minuut wist Jeffrey Berlijn een afspeelfoutje van Rik Bogaard (“een grasbal”) nog net te corrigeren, maar in de 76ste minuut had het eigenlijk gewoon 4-2 moeten staan. Scheidsrechter van der Zwan negeerde een vlagsignaal wegens buitenspel waardoor Nicky van Velzen ongehinderd op Bas van der Eem kon afkoersen. Tot opluchting van DONK schoot de middenvelder in vrije positie naast.

Met nog een kwartier te spelen moest DONK risico’s gaan nemen. Hillegersberg wisselde Jaouad Jemaoui voor Chawfung Cheung en slaagde er in om zich nog een keer onder de Goudse druk uit te spelen. Tim van der Velde speelde zich uiterst behendig vrij en mikte geplaatst op doel. De binnenkant van de paal stond een treffer in de weg.

Aan de andere kant haalde de defensie van Hillegersberg alles uit de kast om de gelijkmaker te voorkomen. Vooral de sleurende Robin Plomp kreeg heel wat aanslagen te verduren. Scheidsrechter Van der Zwan bestrafte de overtredingen wel maar had zich kennelijk voorgenomen zo min mogelijk kaarten te gaan trekken. Daardoor kwam de grens van het toelaatbare steeds verder te liggen.

In de 87ste minuut kreeg DONK alsnog loon naar werken. Mark van Oosten pompte een vrije trap in het hart van het strafschopgebied van Hillegersberg. Ralph Tol torende boven iedereen uit en kopte de bal onhoudbaar binnen.

De vreugde bij DONK was van heel korte duur. Twee minuten na de gelijkmaker zag scheidsrechter Van der Zwan, waarschijnlijk als enige, een overtreding in een verdedigende actie van Jeffrey Berlijn ten opzichte van Alex Semedo. De bal ging onder protest van DONK op de stip. Nicky van Velzen vonniste feilloos, 4-3.

Met nog 120 seconden te gaan gaf DONK zich nog niet gewonnen. Robin Plomp werd aan de linkerkant van het strafschopgebied getorpedeerd door Fabian Bremer. Deze actie leverde de verdediger een gele kaart op (pas de tweede nadat Daniel Steenbergen er in de eerste helft een had gekregen), terwijl DONK mocht aanleggen voor een vrije trap. Vlakbij de achterlijn plaatste Daniel Steenbergen zich achter de bal. Hij schoof de bal verrassend terug op de opkomende Macky Chinkham die ineens uithaalde. Zijn fraaie schot werd door keeper Jeffrey Wijnen schitterend gekeerd, waarna de sluitpost zich nog eens onderscheidde door de kopbal van Rik Bogaard uit de rebound miraculeus uit de bovenhoek te ranselen.

Het bleef bij 4-3 na een wedstrijd die DONK na een kwartier eigenlijk al had weggegeven, maar waarin de getoonde veerkracht een positief punt was voor de Gouwenaars.

Aanstaande zondag ontvangt DONK Zoetermeer dat met zes punten uit twee duels gedeeld koploper is.