DONK VERZUIMT DE TREKKER OVER TE HALEN – DONK 1- ESTO 1, uitslag 2-2

Door onze razende reporter Joop Spee

Het zou een aardig gebaar zijn als DONK zijn gasten bij binnenkomst een stukje Goudse kaas zou presenteren. Maar om je de kaas zo van je eigen brood te laten eten zoals DONK tegen ESTO deed, is een vorm van gastvrijheid die wel erg ver gaat. Bij een 2-0 voorsprong had de thuisclub volop kansen om de opponent op grote achterstand te zetten. Toen die niet benut werden kantelde het duel. De Gouwenaars mochten uiteindelijk nog blij zijn dat het bij de late gelijkmaker in de 87ste minuut bleef.

DONK trainer Edwin Erwich en zijn secondanten hadden voor de wedstrijd weer het nodige te puzzelen. Omdat nu ook de geblesseerde Jeffrey Berlijn ontbrak werd Mohamed Kaddouri als linksback opgesteld, terwijl Pascal Schouten vanaf het middenveld voor meer dreiging moest zorgen dan er in de voorgaande wedstrijden geweest was.

Nadat ESTO het beste uit de startblokken was gekomen ( linkerspits Wouter-Jan Bos brak al in de derde minuut door, maar vond de uitstekende Bas van der Eem op zijn weg), kon dat plan al na welgeteld dertien minuten de prullenbak in. In een duel om de bal raakte Mohamed Kaddouri zodanig geblesseerd dat hij de strijd moest staken. Het betekende, met de komst van zijn vervanger Tijs Gommans, alweer een omzetting in de Goudse ploeg. Pascal Schouten werd linksback en Ralph Tol verdween uit de spits naar het middenveld.

Het wedstrijdbeeld werd er voorlopig niet boeiender op. Weliswaar zorgde Ralph Tol na een kwartier nog voor het eerste Goudse gevaar, maar zijn schot vloog een meter naast het vijandelijke doel. Het was even zoeken voor DONK. ESTO had iets meer druk naar voren, maar kon voorlopig ook geen potten breken.

In de 29ste minuut kwam DONK aan de leiding. ESTO keeper Donny Veenis verslikte zich in de goed storende Tijs Gommans. Hij schoot de bal vlak voor zijn doel tegen de spits aan waarna de bal over de doellijn hobbelde, 1-0.

Het spel werd hierna harder. Vooral ESTO ging er zeer stevig in met als gevolg tal van onderbrekingen om de verzorgers de gelegenheid te geven aangeslagen spelers op te lappen. ESTO middenvelder Midas Ruting was de eerste die op de bon (geel) ging na een te pittige tackle op Ralph Tol. Even later ontsnapte aan de andere kant DONK middenvelder Sven de Wit aan een rode kaart. Scheidsrechter Verhoeve, die er de handen vol aan had om het pittige duel in goede banen te leiden, maar die daar over het algemeen goed in slaagde, liet genade voor recht gelden. Hij bestrafte het inkomen met twee benen vooruit van Sven de Wit slechts met een gele kaart.

In het resterende deel van de eerste helft ging ESTO uiteraard op jacht naar de gelijkmaker. In de 34ste minuut blokte Ralph Tol, die overal te vinden was, een keihard schot op het laatste nippertje. DONK keeper Bas van der Eem was even later paraat bij een schot van Robin Groenendijk.

Nadat Bas Bakker (ESTO) een gele kaart had ontvangen wegens commentaar op de leiding en Ruud Emonds vervangen was door Rob Bruijnen, zochten de ploegen de kleedkamer op met een 1-0 voorsprong voor DONK.

In de tweede helft was het weer eerst ESTO dat de aandacht opeiste. Met Kevin Haak in de ploeg voor Jeffrey Kok probeerden de bezoekers uit alle macht om de stand gelijk te trekken. In de 46ste minuut lukte dat bijna uit een dood spelmoment. Een vrije trap dreigde na enig klutswerk zomaar in het Goudse doel te verdwijnen, maar kon uiteindelijk nog met veel kunst en vliegwerk worden weggewerkt. Heel ESTO had een handsbal gezien in de kluwen van spelers, maar scheidsrechter Verhoeve wuifde alle protesten gedecideerd weg.

Nadat een inzet van Robin Groenendijk een gemakkelijke prooi was geworden voor Bas van der Eem nam DONK het initiatief over. Onder aanvoering van de uitblinkende Wouter Steenbergen combineerde de thuisploeg er plotseling lustig op los. ESTO moest alle zeilen bijzetten en deed dat met harde middelen. Invaller Rob Bruijnen ontsnapte aan een rode kaart na een aanslag op de achillespees van een van de DONKianen. Ook in dit geval vond scheidsrechter Verhoeve  een gele kaart een passende sanctie.

Het weerhield DONK er niet van om kans op kans te creëren.  De eerste ontstond in de 55ste minuut. Wouter Steenbergen stuurde Sjors van Hanswijk met een prachtige pass de diepte in. De voorzet op maat van de linkerspits werd door Tijs Gommans echter slechts half geraakt.

In de 57ste minuut kreeg Tijs Gommans alweer een kans om de 2-0 aan te tekenen. Hij kopte een fraaie voorzet van Dave Tol steenhard in, maar zag de bal tot zijn afgrijzen net naast de verkeerde kant van de paal verdwijnen.

Nog geen minuut later legde DONK opnieuw een vloeiende combinatie op de kunstgrasmat. Uiteindelijk was het Ralph Tol die Tijs Gommans alleen voor de keeper zette en dit keer was het wel raak, 2-0.

Twee minuten later sneed DONK alweer als een mes door de Bodegraafse boter. Dave Tol schoot hard in waarna de bal voor de voeten van Tijs Gommans sprong. De aanvalsleider aarzelde geen moment en dacht een hattrick gescoord te hebben. Op appel van de ESTO grensrechter besloot de arbiter echter de goal af te keuren wegens buitenspel. Een onjuiste beslissing volgens veel DONKianen.

DONK bleef de bovenliggende partij. In de 63ste minuut tikte keeper Donny Veenis een schot van Dave Tol over de lat. Vier minuten later stuurde Rik Bogaard, in het veld gekomen voor Sven de Wit, rechterspits Dave Tol de diepte in. Diens gave voorzet werd maar net door Sjors van Hanswijk gemist.

Hierna kwam ESTO even onder de druk uit. Een goed schot van Wouter-Jan Bos werd door Bas van der Eem tot corner verwerkt. Deze bleef zonder gevolg, evenals een kort daarop volgende nieuwe hoekschop.

Seconden later had DONK de wedstrijd definitief in het slot moeten gooien. Na een goede actie van Rik Bogaard kwamen Sjors van Hanswijk en Tijs Gommans om beurten in een uiterst kansrijke positie. Geen van beiden slaagde er echter in om de bal van dichtbij langs Donny Veenis te werken.

Vanaf dat moment kantelde de wedstrijd. ESTO kreeg weer hoop op de aansluitingstreffer in de wetenschap dat die doorgaans voor nieuwe energie zorgt. DONK begon achteruit te lopen en slaagde er plotseling niet meer in om de bal in de ploeg te houden. De eerste waarschuwing voor naderend onheil kwam van de voet van de gevaarlijke Wouter-Jan Bos. De linkerspits schoot buiten bereik van Bas van der Eem centimeters naast.

Drie minuten later was het toch raak. Weer was het een dood spelmoment dat DONK de das omdeed. Een vrije trap, schuin rechts voor het Goudse doel, werd onvoldoende weggewerkt waardoor Wouter-Jan Bos in staat werd gesteld om Jordy Romein op maat te bedienen. De spits scoorde beheerst, 2-1.

ESTO rook bloed. In de 79ste minuut vloog een goed en laag schot van Wouter-Jan Bos maar net naast het Goudse doel. In diezelfde minuut haalde DONK trainer Edwin Erwich de moegestreden Ralph Tol naar de kant ten faveure van de piepjonge Justin Cools die zijn eerste minuten in de hoofdmacht mocht maken. In een steeds meer teruglopend team was er echter voor de talentvolle jongeling weinig eer te behalen.

DONK stribbelde nog even tegen. In de 82ste minuut zette Rik Bogaard een goede solo in die hij echter net te ver doorvoerde.

In de 86ste minuut sloeg het noodlot toe voor de thuisclub. ESTO spits Jordy Romijn draaide schitterend weg bij zijn directe tegenstander Mike Sluijter en knalde onhoudbaar de 2-2 tegen de touwen.

Beide ploegen kregen hierna nog een mogelijkheid op de volle winst. Eerst miste Donk linkerspits Sjors van Hanswijk een voorzet van Nick Sloof maar net, terwijl even later, in de 93ste minuut, de Goudse aanhang bijna een collectieve hartverzakking kreeg toen Midas Ruting verwoestend hard uithaalde. Tot opluchting van alles wat DONK een warm hart toedraagt vloog de bal centimeters over de lat. Het bleef bij 2-2.

Al met al een resultaat dat noch DONK, noch ESTO- in punten gelijk- dichter bij de koplopers bracht.

Komende zondag is het een vrij weekend. De dinsdag daarop speelt DONK voor de Rijnmond cup thuis tegen Berkel.

Bekijk de wedstrijdfoto’s op de sv DONK Facebook pagina!