DONK VERLIEST VAN ZICHZELF, UNIO-DONK 1-0

Door onze razende reporter Joop Spee

DONK’s vedette Jeroen de Jong zal zich zijn rentree in de basis, na maandenlang blessureleed, ongetwijfeld anders voorgesteld hebben. In de twaalfde minuut miste hij, na voortreffelijk voorbereidend werk overigens, een dot van een kans op de gelijkmaker. En in de 25ste minuut zag hij zijn penalty gestopt worden door keeper Remco Rietveld, zodat Unio, volledig tegen de verhouding in, met een 1-0 voorsprong aan de thee en een goed uur later aan het bier ging.

DONK begon zwaar gehandicapt aan het duel. De slachtpartij tegen ONA had zijn sporen nagelaten bij de snelle Imad El Yousfi en had schorsingen opgeleverd voor Mohamed Kaddouri en Jeffrey Berlijn. Tegen de schorsing van laatstgenoemde is DONK overigens in beroep gegaan.

Door het ontbreken van beide snelle backs, de watervlugge linkerspits en de turbo Pascal Schouten zag DONK trainer Edwin Erwich zich genoodzaakt om zijn spelsysteem aan te passen. Hij bracht Yerno de Heij en Mark van Doeland in de ploeg.

Nadat Unio het meest dreigend uit de startblokken was gekomen volgde er minutenlang een ware belegering van het doel van de ploeg uit Oudewater. Meer dan een paar vrije trappen en corners leverde dat DONK overigens niet op.

In de achtste minuut kwam DONK onverwacht op achterstand. Na slordig balverlies op het middenveld, gevolgd door slap verdedigen, hobbelde de bal zomaar voor de voeten van captain Gijs Kautz. De sluwe vos weet doorgaans met dit soort cadeautjes wel raad en ook nu was dat het geval, 1-0.

In de twaalfde minuut leek DONK op gelijke hoogte te gaan komen. Een schitterende pass van Wouter Steenbergen werd in een vloeiende beweging door Jeroen de Jong meegenomen. De routinier liet iedereen zijn hielen zien en stuitte op het allerlaatste moment op de teen van keeper Remco Rietveld.

DONK bleef de bovenliggende partij, al moest het attent blijven op de gevaarlijke counters van Unio. Zo moest doelman Bas van der Eem handelend optreden bij een gevaarlijk schot van de goed spelende Marcel van Roon. Even daarvoor was Unio’s middenvelder Niels Hofman op de (gele) bon geslingerd na een pittige tackle op de achillespees van Dave Tol.

In de 25ste minuut kreeg DONK nogmaals een reuzenkans op de verdiende gelijkmaker. In het strafschopgebied werd Dave Tol aan het shirt getrokken door centrale verdediger Rolf Jongeling die geel kreeg. Scheidsrechter Hollemans wees onverbiddelijk naar de stip, tot ongenoegen van Rolf Jongeling. Die uitte dit op zodanige wijze dat hij met twee keer geel kon inrukken.

Jeroen de Jong’s zwak ingeschoten penalty werd een eenvoudige prooi voor keeper Remco Rietveld.

DONK was nog aan het bijkomen van de teleurstelling toen de sluipmoordenaars van Unio bijna opnieuw toesloegen. Marcel van Roon brak door. Een polletje was DONK goed gezind, waardoor zijn schot hopeloos naast vloog.

Tegen tien thuisspelers voerde DONK de druk nog meer op. De Unio verdediging gaf echter geen krimp en zag tot zijn genoegen dat DONK het vaak zocht in hoge “vroege” voorzetten. Die werden over het algemeen een simpele prooi voor de boomlange verdedigers, bij wie Richard Ramaekers, in het veld gekomen voor Koen Jansen, de plaats in het centrum van Rolf Jongeling had ingenomen.

In de 38ste minuut ontstond er even paniek bij de gastheren. Keeper Remco Rietveld kreeg een inzet van de opgerukte Yerno de Heij niet onder controle, waarna de bal in het doel leek te tollen. Voor de neus van Sven de Wit werd de bal echter nog net van de doellijn gehaald.

Kort voor rust zag Unio’s trainer Theo Ducaneaux zich genoodzaakt om zijn tweede wissel aan te spreken. Stijn Miltenburg moest met een polsblessure afhaken. Zijn vervanger was routinier Kuma Rietveld.

Pal voor rust dook Jeroen de Jong als een havik op een voorzet van Mark van Doeland. Zijn kopbal in de uiterste hoek werd schitterend gestopt door Remco Rietveld.

Unio wist van geen wijken. Het tijdrekken begon al voor de rust en menigmaal zeeg een speler als een stervende zwaan (“zeker de vogelgriep”, opperde een toeschouwer) ter aarde.

Na een gele kaart voor Marcel van Roon en een half mislukte omhaal van DONK’s spits Ralph Tol werd de eerste helft afgesloten.

Wie gedacht had dat DONK in de tweede helft fel uit de startblokken zou komen kwam bedrogen uit. De Gouwenaars begonnen uitermate slap en leken niet te beseffen dat zij de opponent op het einde van de eerste helft bijna te pakken hadden. Het spel zakte naar een zeer bedenkelijk niveau en het was opvallend dat DONK er niet meer in slaagde om enige lijn in het spel te brengen. Steeds weer begon de opbouw bij de mensen die daar niet voor gebouwd zijn en steeds weer eindigde dit met een simpel te verdedigen voorzet of een pass in de voeten van een tegenstander.

Van zijn kant was Unio bij uitvallen met tien man nog knap gevaarlijk. Zo moest DONK’s keeper Bas van der Eem flink aan de bak bij een schot van Joost Miltenburg.

Vele minuten volgden waarbij van voetbal nauwelijks meer sprake was. De behandeling van “blessures”, gele kaarten (Ralph Tol aan DONK-zijde en Gijs Kautz aan Unio-kant) en een wissel bij DONK (Koen van Leeuwen voor Mark van Doeland) waren de enige vermeldenswaardige gebeurtenissen.

Pas in de 65ste minuut kwam er weer enig voetballeven in de brouwerij. Weer was het Unio dat de aandacht opeiste. Eerst in positieve zin toen Bas van der Eem gestrekt naar de hoek moest en even later negatief. Invaller Kuma Rieteveld ging keihard door op de achillespees van Wouter Steenbergen en kon direct met rood vertrekken. Direct daarna werd Gijs Kautz bij Unio gewisseld ten faveure van verdediger Mike Snel en liep ook Jeroen de Jong tegen een gele kaart aan.

Tegen negen man zou het in de resterende 25 minuten toch een eenvoudig klusje moeten zijn voor DONK om de score op zijn minst gelijk te trekken. Niets was minder waar. De organisatie was ver te zoeken en de deze dag toch al niet rijkelijk aanwezige creativiteit was geheel verdwenen. Ook Tijs Gommans, in het veld gekomen voor Yerno de Heij, slaagde er niet in om het tij te keren.

DONK moest zelfs nog voortdurend op zijn hoede zijn voor soloacties van Marcel van Roon (schitterende redding Bas van der Eem) en Menno Venhof.

Vanaf de 80ste minuut was DONK nog twee keer dicht bij de gelijkmaker. Een enorme kogel van Dave Tol werd fraai gestopt door Remco Rietveld en ook een afstandsschot van captain Mark van Oosten vond (in twee keer) geen genade bij de keeper van de thuisclub. Het dichtst bij was echter verdediger Mike Sluijter. Hij kopte na een corner steenhard op de paal.

Nadat ook Menno Venhof een gele kaart in ontvangst had mogen nemen werd DONK het ingooien onmogelijk gemaakt doordat Dave Tol door een in het veld gestapte Unio-fan werd belemmerd.

Scheidsrechter Hollemans, op wiens optreden, in tegenstelling tot de vele negatieve geluiden vanaf de zijkant, heel weinig aan te merken viel, vond het toen welletjes. De arbiter stapte het veld af om het karwei vijf minuten later alsnog af te maken. Het bleef bij 1-0.

Door deze nederlaag heeft DONK een dot van een kans gemist om koploper RVC (verlies tegen ONA) op de hielen te gaan zitten. Die positie is nu ingenomen door Unio.

Aanstaande zondag speelt DONK thuis met tien man de resterende negen minuten van de gestaakte wedstrijd tegen Zoetermeer uit. Daarna wacht de winterstop.