DONK VERLIEST KOPPOSITIE ESTO 1 – DONK 1 2-0

Door een 2-0 nederlaag bij subtopper ESTO is DONK tegen zijn eerste verliespunten aangelopen. Door de nederlaag werd de koppositie overgedaan aan AGE dat nipt won bij ASW.DONK startte zonder Jeffrey Ysselsteyn en Charaf Akoub en met Dave Tol op de bank.

DONK begon met de straffe wind schuin in de rug. Het was echter ESTO dat direct het initiatief nam. Binnen vijf minuten mocht ESTO al drie corners nemen, die overigens niet voor veel gevaar zorgden. Dat was wel het geval in de zesde minuut. Na een slippertje van Marvin Vat tikte Maarten van Riessen de bal op de paal. Hij deed dat echter vanuit buitenspelpositie.

In de 10e minuut kreeg DONK zijn eerste kans. Imad El Yousfi zette goed voor op Rik Bogaard, maar diens inzet werd van dichtbij net geblokt. Nu was het de beurt aan DONK om met een paar corners voor dreiging te gaan zorgen, maar er kwam niets uit.

ESTO bleef het beste van het spel houden. Op het middenveld van DONK bleven een paar spelers onder hun normale niveau, waardoor de afspeelmogelijkheden vanuit de defensie beperkt waren.

In de 24ste minuut kwam ESTO op voorsprong, al was de manier waarop meer dan dubieus. Na balverlies op het middenveld duwde de half struikelende Maarten van Riessen zijn opponent Marvin Vat met beide handen omver. Scheidsrechter Kuipers floot niet en tot ontzetting van DONK scoorde de ESTO spits, die wel overeind was gebleven, de 1-0 voor de thuisploeg.

Twee minuten later was DONK kennelijk nog aan het nadenken over dit onrecht. De organisatie was even volkomen zoek. Op de rechterflank mocht Jordi Tuithof als een vogel zo vrij voorzetten. Hij vond het hoofd van Jesper den Besten die DONK’s keeper Bas van der Eem met een fraaie kopbal kansloos liet, 2-0.

Nadat diezelfde Jesper den Besten bij een uitbraak nog de attente Bas van der Eem op zijn weg had gevonden, ging DONK beter spelen. Na een goed half uur kwam Sjors van Hanswijk net een paar decimeter te kort om een goede pass van Rik Bogaard te verzilveren. Twee minuten later kopte diezelfde Sjors van Hanswijk de bal uit een corner van Georgio Petridis net naast. Het wachten was op de aansluitingstreffer. Georgio Petridis deed bij DONK prima schakelwerk en Sjors van Hanswijk stichtte steeds vaker gevaar met snelle rushes. Uit een van zijn voorzetten kreeg Rik Bogaard een dot van een kans. In vrije positie kopte de Goudse aanvoerder echter van dichtbij net naast.

Anderhalve minuut later kwam Sjors van Hanswijk net een voet tekort na een fraaie dieptepass van Mark van Doeland..

Hoewel DONK de wedstrijd inmiddels stevig in handen had moest het op blijven passen voor de omschakeling van ESTO.

Verder dan nog eens twee corners kwam DONK in de eerste helft echter niet.

In de tweede helft kwam ESTO nog dreigend uit de startblokken met een kopbal van centrale verdediger Gerald Dengering die net over het Goudse doel vloog. Nadat bij DONK de zieke middenvelder Wessel Akerboom en de geblesseerde centrale verdediger Werner Overkamp waren vervangen door Jeffrey van Dam en Dave Tol, namen de bezoekers de wedstrijd stevig in handen. ESTO kwam niet veel verder meer dan het naar voren poeieren van de bal.

In de 56ste minuut kreeg Rik Bogaard een goede kopkans na een corner van Georgio Petridis. De Goudse captain kopte echter over het Bodegraafse doel. Een minuut later diende de volgende grote kans zich al weer aan. Ditmaal was het Georgio Petridis die de bal na een goede voorzet van Sjors van Hanswijk over het ESTO doel werkte.

ESTO mocht er dan inmiddels voor gekozen hebben om het middenveld over te slaan, de lange ballen met de wind in de rug waren zeker niet van gevaar ontbloot. Na ruim een uur spelen was Wouter Jan Bos tot twee keer toe gevaarlijk. Eerst werd zijn schot goed gepakt door Bas van der Eem en even later zocht de linkerspits het doel ruim te hoog.

Seconden daarna was het weer de beurt aan DONK. Georgio Petridis probeerde op aangeven van Imad El Yousfi een lobje, maar de overtuiging ontbrak.

DONK’s trainer Rob Gieben probeerde de wedstrijd te laten kantelen door 1 op 1 te gaan spelen en jeugdspeler Edwin Gouw in de spits te posteren. Zijn komst ging ten koste van Mark van Doeland. De nieuwe aanvalsleider deed het zeker niet slecht en zorgde voor dreiging. In de afwerking was hij echter tot twee keer toe niet gelukkig. Eerst schoot hij te slap in en even later kopte hij net naast. Kort daarvoor had scheidsrechter Kuipers, die in de eerste helft de kaarten op zak had gehouden, de gele kaart getoond aan de Donkianen Rik Bogaard en Georgio Petridis.

Ook ESTO ging hierna wisselen Jordi Tuithof werd vervangen door Milan Egic, terwijl Maarten van Riessen plaats moest maken voor Lars Verheul.

Ook Donkiaan Jeffrey van Dam werd op de bon geslingerd, al is de reden daarvan uw reporter ontgaan. Datzelfde kan niet gezegd worden van de gele kaart die ESTO’s aanvoerder Robin Groenendijk ontving.

Het slotakkoord was bij een uitval voor Esto. Op de rand van buitenspel probeerde Wouter Jan Bos een lob over de uitgelopen Bas van der Eem heen. De bal ging echter over het Goudse doel.

Door dit eerste puntenverlies van DONK is AGE de lachende derde. De Rotterdammers staan nu in punten gelijk met DONK, maar hebben nog een wedstrijd in te halen. Een goed teken voor DONK was dat een groot deel van de selectie na de nederlaag het thuishonk opzocht om gezamenlijk de wedstrijd te analyseren. Winnen doe je samen, maar ook verliezen!

DONK”s trainer Rob Gieben constateerde na afloop dat hij in het eerste halfuur de benodigde felheid in de duels had gemist en dat zijn ploeg vaak verkeerde keuzes maakte in de opbouw. Cruciaal was voor hem het toekennen van de eerste goal na een overduidelijke overtreding. Concentratieverlies leidde vervolgens tot desorganisatie en de 2-0.

Daarna was het DONK dat de klok sloeg. ESTO kwam nauwelijks meer aan voetballen toe. Grote kansen in de eerste helft (2x) en in de tweede helft (5x) werden echter niet benut.