DONK VERGEET ZICHZELF TE BELONEN DONK-Concordia 2-2

Door razende reporter Joop Spee.

Wat kan voetbal toch wreed zijn. Het op de laatste plaats bivakkerende DONK was in de tweede helft van de thuiswedstrijd tegen Concordia veruit de bovenliggende partij, maar een ruime voorsprong bleef, mede door fantastisch keeperswerk van Laurens Waling uit. Toen het op zijn laatste benen lopende Concordia in de 94ste minuut nog een corner in de schoot geworpen kreeg sloeg het noodlot alsnog toe en sleepten de Delftenaren toch nog een gelijkspel uit het vuur.

DONK kent nog steeds een rijk gevulde ziekenboeg. Naast de al eerder geblesseerde Jeffrey Ysselsteyn en Ralph Tol, bleven nu ook Jeffrey Berlijn en Mark van Oosten noodgedwongen aan de kant. Dat betekende weer een basisplaats voor Mark van Doeland, terwijl ook Macky Chinkham zich weer eens mocht bewijzen.

DONK startte spectaculair. Binnen dertig seconden kreeg Georgio Petridis even de tijd om de bal op te wippeen en daarna vanaf een meter of twintig een verwoestend schot te produceren. De bal vloog een fractie over de kruising van het doel van Laurens Waling. Even later schoot Rik Bogaard naast en leidde een actie van Imad El Yousfi tot een tweetal corners voor DONK.

Concordia schrok wakker en al snel bleek dat de ploeg in Thomas Brouwer en Koen de Vries twee pijlsnelle vleugelspitsen had die de backs van DONK, Dave Tol en Mark van Doeland handenvol werk bezorgden.

In de dertiende minuut had de bal zomaar op de stip kunnen liggen. DONK’s centrale verdediger Werner Overkamp corrigeerde een slippertje van zichzelf op een manier die in de ogen van scheidsrechter Dumont  genade kende, maar menigeen was het met die beslissing niet eens.

Vijf minuten later moest ook Mike Sluijter aan de noodrem trekken toen hij een van zijn zeldzame fouten moest goedmaken. Een gele kaart was de terechte straf voor zijn overtreding.

Nadat DONK weer geen rendement had weten te halen uit twee corners stichtte Concordia in de 22ste minuut weer gevaar. Thomas Brouwer liet Dave Tol zijn hielen zien en schoot vanuit kansrijke positie laag in. De bal werd echter een eenvoudige prooi voor DONK’s keeper Bas van der Eem.

Langzaam maar zeker trok Concordia het initiatief wat meer naar zich toe. Het resulteerde in een tijdsbestek van 12 minuten in een vijftal corners, die geen gevaar opleverden, schoten van Remco de Ruiter en Thomas Bouwer die Bas van der Eem niet wisten te verontrusten en een gevaarlijke kopbal van dichtbij door linksback Diederik Bertels die vakkundig door Bas van der Eem onschadelijk werd gemaakt.

Het slotakkoord in de redelijk aantrekkelijke eerste helft was voor DONK. Spits Mo Jrezzi speelde zich knap vrij en bood Rik Bogaard een dot van een kans. Die koos voor een schot met de buitenkant van de rechtervoet, maar tot ontzetting van de DONK-aanhang verdween de bal naast het vijandelijke doel.

De tweede helft begon met een poging van Donkiaan Charaf Akoub na aangeven van Mo Jrezzi om de ver voor zijn doel staande Laurens Waling te verrassen. Dat mislukte. Hierna waren er gele kaarten voor Delftenaar Willem Groenewegen en voor thuisspeler Mark van Doeland (overtreding).

In de 52ste minuut kwam Concordia op voorsprong door een treffer van Willem Groenewegen. Aan het doelpunt zat een doordringend buitenspelluchtje, maar scheidsrechter Dumont negeerde voor de eerste en naar later zou blijken ook de enige keer van de wedstrijd het vlagsignaal van zijn assistent Addy de Jong. Doordat twee DONK verdedigers met de handen in de lucht bleven staan appelleren was het voor de spits van Concordia een koud kunstje om de 0-1 aan te tekenen.

DONK was heel even de kluts kwijt. Koen de Vries profiteerde daar bijna van, maar zijn harde schot werd bekwaam gestopt door Bas van der Eem.

Hierna was het DONK dat de dienst uitmaakte. Met vaak uitstekend voetbal en een enorme teamgeest werd Concordia steeds verder achteruit gedrongen. Werner Overkamp moest zich weliswaar in de 55ste minuut met een lichte blessure laten vervangen door A-junior Jordy de Jong, maar dat veranderde niets aan het offensief van de thuisclub. Als Concordia al eens een enkele keer gevaarlijk werd dan vestigde de invaller met goed getimede slidings de aandacht op zich.

In de 56ste minuut kreeg DONK’s linkerspits Charaf Akoub het op zijn heupen. Na een schitterende passeeractie schoot hij even fraai richting bovenhoek, maar keeper Laurens Waling redde knap ten koste van een corner. Het leidde tot een enorme scrimmage voor het Delftse doel, tot alweer een corner ( Rik Bogaard’s kopbal werd net van de doellijn gehaald) en uiteindelijk een inzet van dichtbij van Mike Sluijter die in een mêlee van spelers vlak voor de doellijn smoorde.

DONK bleef met goed voetbal aanvallen. In de 59ste minuut was het alweer bijna raak. Een uitstekende combinatie tussen Macky Chinkham, Mo Jrezzi en Charaf Akoud resulteerde in een schot van laatstgenoemde dat voorlangs vloog.

Concordia probeerde wat meer defensieve zekerheid in te bouwen en verving spits Willem Groenewegen door Simon Zuijderwijk. Het mocht niet baten. DONK bleef komen en had zijn opponent in een houdgreep die net niet lang genoeg duurde om langszij te komen.

In de 63ste minuut leek dat dan toch echt te gaan gebeuren. Rik Bogaard ontdeed zich knap van een paar tegenstanders maar stuitte in extremis op de uitstekend uitgelopen keeper Laurens Waling. Uit de daarop volgende corner onderscheidde de Delftse sluitpost zich weer. Ditmaal redde hij knap op een kopbal van de sterke, weer overal opduikende Mike Sluijter.

Concordia ging steeds onrustiger voetballen. De club voelde het naderend onheil. Jochem van den Brugge werd op de bon geslingerd wegens commentaar op de leiding. Een schot van Thomas Bouwer dat in het zijnet verdween was voorlopig het enige wapenfeit van de bezoekers.

De laatste twintig minuten ontbrandde de strijd in een enerverend schouwspel. Eerst zag Rik Bogaard zijn  weergaloze actie die hem vrij voor keeper Laurens Waling bracht weer niet bekroond worden met een doelpunt (de doelman redde), maar een messcherpe combinatie tussen Imad El Yousfi, de opgekomen Jordy de Jong en Charaf Akoub werd door laatstgenoemde schitterend afgerond, 1-1.

Concordia wisselde vervolgens twee spelers. Ivo Smits en Jelle Post kwamen in het veld voor Toon de Bruijn en Robin van Rijn. Het maakte DONK allemaal niet veel uit. De ploeg voelde dat er meer te halen was en dat de eerste overwinning binnen handbereik was. Mo Jrezzi kreeg eerst nog geel wegens het wegtrappen van de bal na een fluitsignaal, maar hij revancheerde zich drie minuten later prima met een goede pass op Charaf Akoub. De ijzersterk spelende linkerspits koerste richting achterlijn, kapte zijn directe tegenstander vervolgens knap uit en scoorde onhoudbaar in de korte hoek, 2-1. De ontlading binnen en buiten de lijnen was groot.

DONK’s trainer Edwin Erwich koos in de slotfase voor een iets behoudender concept. Hij wisselde spits Mo Jrezzi voor A-junior middenvelder Wessel Akerboom.

Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd claimde DONK nog twee keer binnen luttele seconden een penalty wegens hands. Scheidsrechter Dumont weigerde echter om de bal op de stip te leggen.

In blessuretijd trok het moegestreden Concordia nog een keer met de moed der wanhoop ten aanval. Het resultaat was een corner in de 94ste minuut die geen corner was. De bal werd namelijk voordat hij over de achterlijn rolde het laatst beroerd door een Delftenaar. Uit die corner scoorde de boomlange aanvoerder van Concordia, Martijn Overes, die tot dat moment bij corners feilloos was afgestopt, met het hoofd de 2-2. Seconden later floot scheidsrechter Dumont voor het einde.

De verslagenheid bij DONK was groot. Diverse spelers bleven minutenlang op het gras liggen om hun teleurstelling te verwerken. Had Vrouwe Fortuna op zondag dertig oktober een snipperdag genomen? Nee, hoor! De geluksgodin zat heerlijk op de koffie bij Concordia…..

Al met al is de stijgende lijn bij DONK onmiskenbaar. De spelers moeten zelfvertrouwen geput hebben uit het spel en de teamspirit in de tweede helft van de wedstrijd tegen Groeneweg en nog meer van het duel tegen Concordia. De verdiende beloning blijft echter nog even uit. De harde realiteit is dat DONK in de laatste vijf dagen met tenminste vier punten de kleedkamer in had moeten gaan, maar uiteindelijk slechts een schamel punt aan het bescheiden totaal heeft weten toe te voegen.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij een andere club uit Delft, Wippolder.