DONK VERGEET ZICH TE BELONEN – DONK 1 – ESTO 1, 1-3

Door onze razende reporter Joop Spee

DONK mocht dan gedurende grote delen van de wedstrijd een paar klassen beter zijn dan zijn opponent uit Bodegraven, aan het eind van het duel stonden wel de ontluisterende cijfers 1-3 op het scorebord. Een dodelijk effectief Esto kreeg in de hele wedstrijd welgeteld vier kansen, maar wist er wel drie te benutten.

DONK had zijn wonden gelikt na de wedstrijd tegen NOCKralingen en startte voortvarend. Zonder de geblesseerde aanvoerder Rik Bogaard en met de licht gekwetste Wouter Steenbergen naast good old Jeroen de Jong  op de bank bleek de selectie breed genoeg om een prima elftal op de been te brengen. Patrick de Blok was uit de mottenballen gehaald om de geschorste keeper Bas van der Eem te vervangen.

Vanaf de aftrap werden rolden diverse goede aanvallen richting het doel van Esto’s sluitpost Donny Veenis. In de zevende minuut leverde DONK via Robin Plomp zijn eerste waarschuwingsschot af. De bal vloog nu nog naast, maar dat kon het goede gevoel bij de Goudse supporters niet wegnemen.

In de dertiende minuut kreeg de thuisclub zijn eerste kans. Een prachtige combinatie tussen Robin Plomp en Ralph Tol resulteerde in een lage voorzet van laatstgenoemde waarop de inkomende Macky Chinkham een teen te kort kwam.

Direct daarop de volgende vloeiende aanval. Nu was het de onstuitbare Jeffrey Berlijn die goed voorzette op Ralph Tol. Diens schot werd echter gestopt door keeper Donny Veenis.

Nadat Mark van Oosten na alweer een goede aanval hard over had geschoten deed DONK zichzelf bij de volgende kans te kort. In de 18e minuut stuurde centrale verdediger Werner Overkamp met een fraaie pass Ralph Tol weg. De naar rechts uitgeweken spits trok de bal prima terug, maar de aansluiting ontbrak volledig.

DONK bleef de bovenliggende partij. Een achterwaartse kopbal van Ralph Tol na een voorzet van alweer Jeffrey Berlijn eindigde in handen van de keeper.

Na ruim een half uur spelen leek de dik verdiende 1-0 er dan toch echt aan te komen. Een goede corner van Macky Chinkham werd hard ingekopt door Ralph Tol. Opnieuw behoedde Donny Veenis zijn ploeg voor een achterstand.

In de 37ste minuut belandde een voorzet van Jeffrey Berlijn in de buikstreek van Ralph Tol, die kennelijk schrok van de onverwachte kans. Uit de corner die hier uiteindelijk uit voort kwam schoot centrale verdediger Mike Sluijter op de paal.

Tot de 43ste minuut had DONK’s keeper Patrick de Blok nog geen bal van enige betekenis gehad. Plotseling werden de Gouwenaars na balverlies op het middenveld geconfronteerd met een splijtende dieptepass. Patrick de Blok bleef staan, Jeffrey Berlijn deed nog een wanhopige poging om bij de bal te komen, maar Esto’s spits Marcel van Roon bleef ijzig kalm en schoof de bal onberispelijk binnen.

De tweede helft begon met een drietal corners van Esto die geen gevaar opleverden. Al snel nam DONK het initiatief weer over, maar verder dan een laag schot van Ralph Tol (gestopt) en een gekraakte knal van Robin Plomp kwam de ploeg voorlopig niet.

In de 55ste minuut verving bij Esto Melvin Gouka de geblesseerd geraakte Rob Bruijnen. Even later moest aan de andere kant de licht gekwetste Zakaria Mellah, die een prima indruk had achtergelaten, het veld ruimen voor Jeroen de Jong.

Na een klein uurtje werd DONK weer behoorlijk dreigend. Na een goede actie van Robin Plomp kwam de uitstekend spelende Mark van Oosten in schietpositie. Zijn harde schot vloog echter een meter naast het vijandelijke doel.

Seconden later stuitte de doorgebroken Jeffrey Berlijn op keeper Donny Veenis na een knappe pass van Ralph Tol.

In de 62ste minuut kreeg Esto een onverwachte kans om zijn voorsprong te vergroten na balverlies van Macky Chinkham. Wouter-Jan Bos brak uit, maar zag zijn schot gestopt door Patrick de Blok.

DONK raakte er niet van in de war. Een hoog schot van Robin Plomp werd nog een prooi voor Donny Veenis, maar in de 66ste minuut viel dan toch eindelijk de meer dan verdiende gelijkmaker. Na een onrustige situatie in het strafschopgebied van Esto wist Jeroen de Jong Robin Plomp te bereiken. De spits dook als een aasgier op de bal en schoot de 1-1 binnen.

DONK probeerde direct door te drukken. Robin Plomp werd op de rand van het zestien meter gebied onreglementair gestuit door Esto’s aanvoerder Bas Bakker. Het leverde geel op voor de captain, maar de vrije trap leverde niets op.

In de 72ste minuut toonde Esto zich weer van zijn sterkste zijde. Een knalhard schot van Marcel van Roon werd eerst nog fraai gestopt door Patrick de Blok, maar in het daarop volgende duel ging Mike Sluijter volgens de uitstekend leidende scheidsrechter Ferreira in de fout. De bal ging op de stip en Wouter-Jan Bos vonniste feilloos, 1-2.

Het pleitte voor DONK dat het de koppies niet liet hangen. Trainer Edwin Erwich bracht Wouter Steenbergen voor de moegestreden Charaf Akoub. De invaller gaf al direct zijn visitekaartje af met een splijtende pass op Ralph Tol die alleen op de keeper afstormend op het laatste moment inhield.

De tijd begon ondertussen te dringen. Op een passje van Jeroen de Jong stak Robin Plomp door het hart van de Bodegraafse defensie. Hij schoot echter net naast.

Met nog zes minuten op de klok koos DONK’s trainer Edwin Erwich voor een opportunistisch concept. Hij ging achterin 1 op 1 spelen en verving TGV-trein Jeffrey Berlijn door een robuuste stoomlocomotief, Stefan van Leeuwen, die als pinchhitter moest fungeren.

De opzet slaagde niet, al was DONK’s captain Jeffrey Ysselsteijn met een hard schot wel dicht bij de gelijkmaker. Ook nu gaf Donny Veenis geen krimp.

Tot overmaat van ramp liep DONK in de laatste minuut van de blessuretijd nog tegen de 1-3 aan. Milan Egic draaide prachtig weg van de verder prima spelende Werner Overkamp en scoorde beheerst.

In de slotseconden liep Esto’s rechtsback Niels van der Meer nog tegen een gele kaart aan.

Het bleef bij 1-3. Het contrast was groot: juichende Esto-spelers en afdruipende Donkianen met het gezicht van een peuter van wie zojuist het ijsje is afgepakt door een stel vervelende pubers.

De voetbalwetten zijn hard: wie het meest scoort wint de pot. DONK hoeft echter allerminst te wanhopen. De selectie herbergt voldoende kwaliteit om op enig moment de ommekeer te bewerkstelligen.

Aanstaande zondag speelt DONK niet. De eerstvolgende wedstrijd is op 1 november tegen het sterke Oliveo.

OOK   DONK 2   ONDERUIT   TEGEN   ESTO

Het was een beroerde zondag voor DONK. Ook DONK 2 dolf het onderspit en wel tegen koploper Esto 2. Waren de betere kansen in de eerste helft nog voor DONK, in de tweede helft nam Esto het initiatief over en bracht de 0-1 op het scorebord. Pas in het laatste kwartier kwam DONK, met goaltjesdief Tijs Gommans en stormram Johan Lubken inmiddels binnen de lijnen, weer tot leven. De ploeg dwong een paar dotten van kansen af, maar Tijs Gommans stuitte van dicht bij tot twee keer toe op de keeper.