DONK TREKT WEER EEN NIET DONK-Teylingen 3-4

Door razende reporter Joop Spee

In een poging het vege lijf te redden stond er alweer een finale voor DONK op het programma. In een wedstrijd die enigszins ontsierd werd door dubieuze spelsituaties waaruit goals vielen, toonde Teylingen zich uiteindelijk de ploeg met het meeste voetbalgogme.

DONK’s pupil van de week Jort van der Bent gaf er al een voorproefje van dat dit een spannende wedstrijd zou worden. Hij strandde eerst een paar keer op keeper Wessel Zonjee voordat hij het net wist te vinden.

Deels gedwongen door de absentie van Rik Bogaard (geschorst), Charaf Akoub (prive-omstandigheden) en Zakaria Mellah verscheen DONK weer in een fantasie-opstelling. Jeffrey Ysselsteyn was weer linksback, junior Marvin Vat op diens 6-positie, Jeffrey Berlijn weer in genade aangenomen (maar nu als rechtsback), Mark van Doeland weer op de bank en Dave Tol aanvallende middenvelder. Zou deze ploeg een surprise voor de trouwe aanhang in petto hebben?

Het begin was in ieder geval veelbelovend voor DONK. Al in de eerste minuut profiteerde Mo Jrezzi (veel scherper en actiever dan vorige week) bijna van een slippertje in de defensie van Teylingen. De spits zag zijn inzet echter gestopt door keeper Wessel Zonjee, waarna Jeffrey van Dam uit de rebound over pegelde.

Ook DONK ontkwam in de beginfase echter niet aan een slippertje. Dat overkwam Mike Sluijter, maar de centrale verdediger wist zich in extremis te herstellen.

DONK bleef in de openingsfase de gevaarlijkste ploeg. In de dertiende minuut brak Imad El Yousfi goed door over de linkerflank. Hij speelde Mo Jrezzi aan die de bal prachtig wist te controleren en met een lobje voor de 1-0 zorgde. Op dat moment speelde Teylingen overigens met een man minder, omdat Dirk Zwetsloot geblesseerd aan de kant zat. Hij werd even later vervangen door George Hulsbosch.

In de 22ste minuut was het de beurt aan Teylingen om zeer dreigend te worden. Een vrije trap zorgde voor verwarring in de Goudse defensie, maar Jeffrey van Dam wist de bal nog net met de voet tot corner te verwerken.

Nadat DONK via een schot van Georgio Petridis dat over het vijandelijke doel vloog nog even een plaagstootje had uitgedeeld ging Teylingen nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er ook, in de 28ste minuut, via de voet van linkerspits Sepehr Safi. Het doelpunt werd echter omgeven door een penetrante buitenspelgeur. Scheidsrechter Spaans negeerde ten onrechte het vlagsignaal van zijn assistent. Felle protesten van DONK mochten niet baten. De 1-1 kwam op het scorebord.

DONK wist zich knap over de teleurstelling heen te zetten. In de 33ste minuut verraste Dave Tol met een geniepig schot uit de draai bijna keeper Wessel Zonjee en twee minuten later kopte Marvin Vat net over. In diezelfde minuut zag Teylingen zich genoodzaakt om al zijn tweede wissel aan te spreken. Jaap Zwetsloot, normaliter basisspeler maar dit keer na een griepje op de bank, kwam voor de geblesseerd geraakte Sepehr Safi. Het zou een wissel met grote gevolgen worden.

In de 41ste minuut appelleerde DONK voor een penalty na een vermeende overtreding van keeper Wessel Zonjee op Dave Tol. Scheidsrechter Spaans zag er echter niets onreglementairs in.

Kort voor rust drong DONK nog aan via Imad El Yousfi. Meer dan een corner zat er echter niet in. Hierna verzuimde de thuisploeg om de bal in de ploeg te houden. Teylingen profiteerde in de 46ste minuut genadeloos van slordig balverlies aan Goudse zijde. Een snelle combinatie volgde waarna Vincent Jongen met een fraai lobje tekende voor de afwerking, 1-2.

Een tegendoelpunt vlak voor rust, desastreuzer kan het vaak niet. Toch rechtte DONK direct na de hervatting de rug. In de 46ste minuut kopte Mike Sluijter net naast na een overigens onterecht toegekende corner.

Zestig seconden later was het wel raak. Mo Jrezzi werd volgens scheidsrechter Spaans gevloerd door keeper Wessel Zonjee, terwijl de duik van de spits toch wel erg veel weg had van een onvervalste Schwalbe. Georgio Petridis zette zich achter de bal. Zijn zwakke schot werd een prooi voor keeper Wessel Zonjee, maar de attente Mo Jrezzi was er als de kippen bij om de 2-2 alsnog aan te tekenen.

De DONK aanhang wreef zich vergenoegd in de handen: dit zou, spelend naar de bar toe, voor DONK nog wel goed gaan komen. Niets was echter minder waar. Bij een snelle uitval gaf Teylingen het eerste waarschuwingsschot af. Spits Tom van der Vlugt schoot echter voorlangs. In de 64ste minuut tekenden de eerste donkere wolken zich voor DONK af. George Hulsbosch ontdeed zich knap van Mike Sluijter en zette goed voor. De behendige Jaap Zwetsloot kwam voor Jeffrey Berlijn om vervolgens fraai binnen te schieten, 2-3.

Het was het moment voor DONK trainer Edwin Erwich om routinier Jeroen de Jong binnen de lijnen te brengen. Hij verving Jeffrey van Dam. Het was echter de vraag of hij, op de been geholpen door twee achtereenvolgende antibioticakuren, de rol van verlosser zou kunnen spelen. Het antwoord kwam vrij snel: nee dus.

In de 68ste minuut kreeg Teylingen een corner te nemen. Die hoekschop werd hard op doel gekopt, DONK’s keeper Bas van der Eem loste de bal en Jaap Zwetsloot was er als de kippen bij om de bal binnen te schuiven, 2-4 .

DONK ging hierna alles of niets spelen. In de 71ste minuut werd een voorzet van Mo Jrezzi in paniek bijna door een verdediger in eigen doel gewerkt; de bal vloog net over de lat. Het bleek uitstel van executie. DONK’s captain Jeffrey Ysselsteyn vond met een gave pass de steeds weer in het vijandelijke strafschopgebied opduikende Mike Sluijter. Tegen diens inzet was Wessel Zonjee kansloos, 3-4.

Een paar minuten daarna brak aan de andere kant Tom van der Vlugt gevaarlijk uit. Zijn poging om met zijn chocoladebeen te scoren ging echter hopeloos de mist in. Keeper Bas van der Eem pikte de bal op en speelde hem naar de vrijstaande Jeffrey Ysselsteyn. Voor iedereen, en ook voor scheidsrechter Spaans, volkomen onverwacht werd de aanvoerder van DONK van achteren getorpedeerd door de toegesnelde Tom van der Vlugt. Een overtreding uit frustratie die een dikke rode kaart verdiende. Scheidsrechter Spaans kan het voorval echter niet gezien hebben. Hij liep naar voren met het gezicht vooruit. Kennelijk reagerend op appelleren gaf hij DONK nog wel een vrije trap.

Beide trainers spraken in de slotfase hun resterende wissels aan. Bij DONK kwam Wouter Lubken voor Werner Overkamp en even later Mark van Doeland voor Imad El Yousfi. Teylingen wisselde Tom van der Vlugt voor Huub van der Vlugt.

De laatste kans van de wedstrijd was voor DONK. Mark van Doeland leverde een goede voorzet af op het hoofd van Georgio Petridis, maar “de Griek” kopte van dichtbij net over de lat. Het bleef bij 3-4.

Gelet op de uitslagen van de concurrentie is het voor DONK in de resterende drie wedstrijden nog steeds mogelijk om van de gehate laatste plaats af te komen en zelfs nog op een nacompetitieplaats terecht te komen. Maximale inzet op trainingen en tijdens de wedstrijden is een vereiste om alsnog tot een Houdini-achtige ontsnapping te komen.

Aanstaande zondag speelt DONK uit tegen concurrent Meerburg.