DONK STELT ORDE OP ZAKEN IN TWEEDE HELFT NOC Kralingen-DONK 2-5

In een wedstrijd met twee gezichten is DONK erin geslaagd om met een ruime overwinningen uit Kralingen te vertrekken. De bezoekers traden aan zonder Jeffrey Ysselsteyn, Rik Bogaard, Michael Verdouw en de geschorste Marco Douma. Zakaria Azaay begon op de bank, terwijl Mark van Oosten weer eens in de hoofdmacht mocht opdraven.

Vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Hamer werd duidelijk dat NOC Kralingen zich niet zo makkelijk naar de slachtbank wilde laten leiden als vorige week tegen Hillegersberg, toen de ploeg tegen een zeperd van maar liefst 7-0 opliep. De thuisploeg trok zich terug op eigen helft en hield consequent zeer veel spelers achter de bal.

DONK ging aanvankelijk niet goed met dit strijdplan om. De ploeg zocht gretig met man en macht de aanval, had te veel spelers voor de bal en verwaarloosde zodoende de organisatie omdat rugdekking ontbrak.

NOC Kralingen profiteerde gretig van deze onbezonnenheid, hanteerde veelal de lange bal op de snelle rechter spits Jay Eyra en dook via de dynamische middenvelder Dennis van Linschoten  in de beginfase al een paar keer gevaarlijk voor het doel van Bas van der Eem op. DONK stelde daar slechts een schot van de teruggekeerde Mo Irezzi tegenover dat over vloog.

In de tiende minuut leidde balverlies van Wessel Akerboom op het middenveld tot een snelle uitbraak van NOC Kralingen. Weer was de organisatie bij DONK ver te zoeken waardoor spits Rachid Lyarrari vrij kon aanleggen. Een tel later was doelman Bas van der Eem kansloos, 1-0.

Een op dat moment verdiende voorsprong voor de Rotterdammers die in de 12e minuut bijna op 2-0 kwamen. Weer was het Jay Eyra die een lange bal goed meenam, zichzelf in schietpositie manoeuvreerde en even later tot ontzetting van NOC Kralingen moest toezien hoe zijn inzet via de binnenkant van de paal voorlangs de doellijn van DONK rolde om uiteindelijk door Bas van der Eem te kunnen worden opgepakt. Een miraculeuze ontsnapping voor de bezoekers.

Na ruim twintig minuten kreeg DONK wat meer greep op de wedstrijd. Het eerste waarschuwingsschot kwam van de voet van Wessel Akerboom. Keeper Misha Tielemans kreeg zijn vrije trap niet klemvast, maar Mo Irezzi miste de controle bij de rebound. De Goudse spits moest zich direct daarna met een bovenbeenblessure laten vervangen door Zakaria Azaay.

De invaller stond nog geen twee minuten in het veld toen hij zich onderscheidde met een geraffineerd steekpassje op de goed meegekomen Jordy de Jong. Diens lage voorzet kon door Georgio Petridis eenvoudig worden binnengelopen, 1-1.

In de 39ste minuut kwam DONK op voorsprong. Ditmaal was het Imad El Yousfi die hard en laag voorzette, waarna Wessel Akerboom geen moeite had om de bal van dichtbij in het Kralingse doel te tikken, 1-2. De Kralingers protesteerden fel, omdat de grensrechter voor buitenspel had gevlagd, maar scheidsrechter Hamer was heel zeker van zijn zaak: een geldig doelpunt.

Wie verwacht had dat DONK deze voorsprong eenvoudig mee naar de thee zou meenemen kwam bedrogen uit. De ploeg bleef onrustig spelen, er was geel voor Georgio Petridis en vlak voor rust liet de Goudse defensie de bal zou maar voor de voeten ploffen van de gretige Dennis van Linschoten die dit presentje dankbaar aanvaardde, 2-2.

Toch zou het alsnog 2-3 geworden zijn  als Georgio Petridis van dichtbij  een vrije trap niet op het doel had gekopt maar slechts licht geschampt had. Dat zou al voldoende zijn geweest voor de Goudse voorsprong.

Het bleek uitstel van executie. In de vierde minuut van de blessuretijd van de eerste helft   bracht Georgio Petridis de bal scherp in het Rotterdamse strafschopgebied. Iedereen rekende erop dat Mark van Doeland de bal zou aannemen, maar de weer sterk spelende middenvelder besloot tot een geniaal overstapje dat de NOC Kralingen defensie inclusief doelman Misha Tielemans compleet verraste, 2-3.

In de tweede helft werd al snel duidelijk dat interim-trainer Patrick Akerboom van DONK zijn ploeg een aantal nuttige opdrachten had meegegeven. De organisatie stond nu veel beter, zodat de snelle uitbraken van NOC Kralingen via de snelle Jay Eyra nu veel gemakkelijker geneutraliseerd konden worden.

In de vierde minuut na de hervatting nam DONK verder afstand. Imad El Yousfi glipte, na een fraaie pass van Georgio Petridis , door de vijandelijke linies en scoorde beheerst, 2-4. De licht gekwetste Mark van oosten werd vervolgens gewisseld voor jeugdspeler Bas Houdijk. Jordy de Jong verhuisde hierdoor naar zijn favoriete positie centraal in de defensie.

Drie minuten later trok Dennis van Linschoten, die sinds het uitvallen van de geblesseerd Izaak Pattiwal ( hij werd vervangen door Lorenzo Monteiro) linksback was gaan spelen aan de noodrem. Hij vloerde Dave Tol binnen de beruchte lijnen en dat kostte hem een gele kaart en zijn ploeg een strafschop. Mark van Doeland vonniste onberispelijk, 2-5.

DONK had de wedstrijd met deze riante voorsprong uiteraard stevig in handen. De ploeg ging ook steeds beter combineren, terwijl het tempo flink werd opgeschroefd. Toch bleef het oppassen. Marvin Vat moest na een uur spelen ten koste van een gele kaart een gevaarlijke tegenaanval onschadelijk maken, terwijl de voortreffelijk spelende Bas Houdijk met een prachtig getimede tackle Ciltan Kolay een vrije doortocht naar Bas van der Eem belette.

Kort hiervoor hadden beide ploegen alweer gewisseld. Bij NOC Kralingen kwam Sitonison Lopes Ali Celik aflossen, terwijl bij DONK Lars Honkoop  zijn opwachting maakte ten koste van Georgio Petridis.

De resterende speeltijd was het DONK dat de lakens uitdeelde. De ploeg verzuimde echter de score verder uit te bouwen. Zo vloog een vlammend schot van Zakaria Azaay net naast, terwijl Lars Honkoop de bal bij een vrije schietkans net niet lekker voor zijn rechtervoet kreeg.

In de 85ste minuut was het bijna weer raak voor DONK. Na een prachtige aanval over een aantal schijven belandde de bal voor de schietgrage voet van Mark van Doeland. De middenvelder koos heel bewust voor een geplaatst schot. De bekroning bleef echter uit omdat de paal een doelpunt in de weg stond.

De voortreffelijk leidende scheidsrechter Hamer zag zich in de slotfase nog genoodzaakt om gele kaarten uit te delen aan de NOC Kralingen spelers Ciltan Kolay en Dennis van Linschoten.

NOC Kralingen kreeg nog een kans om de score een draaglijker aanzien te geven. Een goed genomen vrije trap van Peter de Graaff werd echter een prooi voor Bas van der Eem.

Het bleef uiteindelijk bij 2-5.