DONK “STEELT” PUNT DONK-Den Hoorn 2-2

Door razende reporter Joop Spee

DONK heeft tegen koploper Den Hoorn een zwaar bevochten gelijkspel behaald. De thuisclub werd regelmatig overlopen en overklast, maar aan het eind van de rit werd het op de valreep 2-2. Grote man aan Goudse zijde was Bas van der Eem. De keeper wist een aantal zeker schijnende doelpunten met fraaie reddingen te voorkomen. Voor de topscorer van het vorige seizoen, Robin Plomp, is de kop eraf: hij scoorde beide Goudse goals voor de thuisclub.

DONK kampt nog steeds met een aantal geblesseerde spelers, al gloort er voor sommigen licht aan de horizon. Rik Bogaard maakte zijn eerste minuten in het tweede team, terwijl Jeffrey Berlijn na een lange afwezigheid op de bank begon en later nog zou invallen. Ralph Tol is nog niet voldoende hersteld. Koen van Leeuwen ontbrak wegens ziekte, terwijl Mark van Oosten ( die als gevolg van drukke werkzaamheden vaak niet beschikbaar is) in het tweede elftal aantrad.

Bas van der Eem was niet de enige keeper die de aandacht op zich vestigde. Pupil van de week Ziggy Noorlander, keeper van DONK JO-9 1 scoorde voorafgaand aan het duel feilloos.

In zijn peptalk per mail voor de wedstrijd gaf DONK’s trainer Edwin Erwich aan dat teambuilding op dit moment zijn hoogste prioriteit is. Teveel spelers bevinden zich volgens hem nog in de zogenaamde beleefdheidsfase. Hij leek al snel gelijk te krijgen. De rechterkant van de defensie van DONK zei nog net geen “Na U” of “Ga uw gang”, maar de vrijheid voor de zwervende Dominic Da Cruz Verissimo was zorgwekkend. Al in de tweede minuut mocht de naar links uitgeweken rechterspits scherp voorzetten. DONK mocht van geluk spreken dat er niemand tegen de bal aanliep.
Het bleek uitstel van executie. In de zevende minuut bereikte een pass schuin door het midden de weer op links opererende Domini da Cruz Verissimo. Zo vrij als een vogel legde hij secuur aan om een tel later keeper Bas van der Eem kansloos te laten met een schot in de verre hoek.
Het visitekaartje van Den Hoorn werd al snel duidelijk. De ploeg zette vroeg druk en wist de flankspelers Dominic da Cruz Verissimo en Youri Kooijmans regelmatig in stelling te brengen. Het scorebord zou er al snel anders uit hebben gezien als Bas van der Eem niet zo’n nadrukkelijke sta in de weg was geweest voor de sterke bezoekers. Zo onderbrak hij in de 12e minuut door tijdig uitkomen een levensgevaarlijke aanval van Den Hoorn. Vier minuten later redde hij fraai na een uitstekend schot van spits Anthony Sintniklaas.
DONK bleef voorlopig achter de feiten aanlopen. Na een kwartier spelen werd Werner Overkamp terecht op de bon geslingerd toen hij na balverlies de uitstekend spelende captain van Den Hoorn, Donny Slot, onreglementair de doorgang belette.

De wedstrijd werd hierna wat onvriendelijker. DONK verweerde zich wat minder beleefd dan in de openingsfase en de eerste sporen van irritatie werden bij de bezoekers zichtbaar.
Nadat Bas Kuppers in de 28ste minuut een vrije trap vanaf een gevaarlijke positie op de vuisten van Bas van der Eem uiteen zag spatten, kwam DONK beter in zijn spel. Na een half uur lanceerde DONK’s aanvoerder Jeffrey Ysselstein met een fraaie voorzet Charaf Akoub. Diens kopbal werd echter gesmoord.
Dat DONK beter in de wedstrijd kwam wilde overigens niet zeggen dat Den Hoorn niet gewoon doorging met gevaarlijk zijn. In de 36ste minuut kwam Youri Kooymans onverwachts in schietpositie. Bas van der Eem bleef goed kijken en kwam uiteindelijk ten koste van een corner uit het 1 tegen 1 duel als winnaar te voorschijn.
Een minuut later ging Den Hoorn’s aanvoerder Donny Slot op de bon nadat hij de aalvlugge Imad el Yousfi had getorpedeerd. Vlak daarna nam hij bijna sportieve revanche door Dave Tol zijn hielen te laten zien en er een slalom uit te gooien die pas in extremis gestuit werd door –alweer- Bas van der Eem.

Drie minuten voor rust kwam DONK langszij. Robin Plomp verzond een slimme steekpass op de goed vrijgelopen Georgio Petridis. De Goudse middenvelder strandde op keeper Robert-Jan Kuipers, duikelde tegen het kunstgras en zag even later dat scheidsrechter van Sprang gedecideerd naar de penaltystip wees. Een wel heel makkelijk gegeven strafschop. Robin Plomp faalde dit keer niet en bracht de Gouwenaars op 1-1.
Het werd snel duidelijk dat Den Hoorn er alles aan gelegen was om met een voorsprong aan de thee te gaan. Youri Kooijmans kreeg nog een dot van een kans, maar schoot net naast, terwijl Donny Slot uit een corner net over het Goudse doel kopte.
Geel was er in de slotseconden van de eerste helft nog voor DONK’s middenvelder Hudaifa El Harti na een overtreding op Youri Koijmans.

In de tweede helft had Hudaifa El Harti bij DONK plaats gemaakt voor Mohammed Jrezzi. Met de felle wind in de rug kwamen de Gouwenaars er in de tweede helft nauwelijks meer aan te pas. Voorlopig bleven kansen echter uit voor Den Hoorn, al regende het corners. Die werden echter meestal een prooi voor het hoofd van de sterke Mike Sluijter.
Na driekwart wedstrijd wisselde DONK’s trainer Edwin Erwich Zakaria Mellah voor Jeffrey Berlijn. Den Hoorn’s trainer Ronald Hes bracht Nicky Clemens van den Bos in het veld..
Jeffrey Berlijn stond amper in het veld of hij baarde opzien met een rush waar Usain Bolt jaloers op zou zijn geweest. Het liep voor Den Hoorn met een sisser af.
Twee minuten later gooide Donny Slot er alweer een fraaie solo uit. Anthony Sintniklaas mocht het voorbereidende werk afmaken, maar stuitte op Bas van der Eem.

In de 75ste minuut zag scheidsrechter van Sprang een overtreding van Jeffrey Ysselstein binnen de beruchte lijnen. Ook deze strafschop was wel erg makkelijk gegeven. De arbitrale cadeautjes waren nu echter over beide partijen gelijk verdeeld. Sem Remmerswaal faalde niet vanaf 11 meter, 1-2. Donkiaan Mike Sluijter zag geel wegens commentaar op de leiding.
Er was geen toeschouwer meer die vanaf dat moment nog een cent gaf voor de kansen van DONK om zonder thuisnederlaag van het veld te stappen. De moegestreden Georgio Petridis kreeg de gele kaart, maar bleef net als zijn teamgenoten strijden tot het uiterste. Jesse Bottinga kwam Werner Overkamp vervangen, maar verder dan een mislukte vrije trap van Robin Plomp kwam DONK voorlopig niet. De ploeg ontsnapte zelfs aan een grotere achterstand toen Den Hoorn’s rechtsback Vincent Plichta op avontuur ging en Youri Kooijmans het karwei mocht afmaken. Weer redde Bas van der Eem schitterend.
In de 86ste minuut trok DONK nog een keer met de moed der wanhoop ten aanval. Het werd druk in het strafschopgebied van Den Hoorn en via Mike Sluijter en Mo Jrezzi kwam Robin Plomp plotseling in schietpositie. Vanaf schuin links voor het doel was zijn lage schot in de verre hoek keeper Robrt-Jan Kuipers te machtig, 2-2.
Het was echter nog niet gedaan, zoals de Belgen zeggen. Na een afgeslagen corner van Den Hoorn redde Bas van der Eem schitterend op een halve omhaal. Ook de achtste en de negende corner van Den Hoorn leverden vervolgens niets op.

Al met al een kostbaar punt voor DONK. Het grootste winstpunt voor de thuisclub in deze wedstrijd was dat de ploeg zich nu niet, zoals twee weken gelederen tegen DOSR, als een lammetje naar de slachtbank liet leiden. Een kaars kan worden opgestoken voor Bas van der Eem!

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij Foreholte, dat tot nu toe ook al een paar aansprekende resultaten op zijn naam heeft staan.