DONK SLUIT EERSTE SEIZOENSHELFT AF ALS KOPLOPER Cabauw-DONK 0-8

Een oppermachtig DONK heeft tegen hekkensluiter Cabauw op overtuigende wijze revanche genomen voor de vorig jaar geleden 6-0 (!) nederlaag. Dit keer kwam Cabauw, dat dit seizoen veel spelers mist ten opzichte van de vorige jaargang, er niet aan te pas. Het werd 0-8, een zwakke afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

DONK startte zonder de van een blessure terugkomende Rik Bogaard. Die kreeg op de bank gezelschap van Wessel Akerboom en Mo Irezzi. Sjors van Hanswijk ontbrak. Hij zou uitstekend worden vervangen door Issam Aarab.

Op het uitstekend bespeelbare veld en onder goede voetbalomstandigheden duurde het zeven minuten voordat DONK het net wist te vinden. Zakaria Mellah kreeg de bal na een afgeslagen aanval voor zijn voeten en haalde vanaf de rand van de zestien meter met links droog uit (0-1).

Het duurde vijf corners en een handvol doelrijpe kansen voordat na een half uur eindelijk de nummer twee viel. Zakaria Mellah stuurde Imad El Yousfi met een mooie pass de diepte in. De rechterspits aarzelde niet en zette de bal direct en loepzuiver voor op het hoofd van Edwin Gouw. Doelman Robin Steenkamer was kansloos, 0-2.

In de daaraan voorafgaande periode wist Marvin Vat met het hoofd het net niet te vinden na een vrije trap van Werner Overkamp en wist keeper Robin Steenkamer een kopbal van diezelfde Marvin Vat met behulp van de lat nog net fraai onschadelijk te maken. Even later onderscheidde de sluitpost van de thuisclub zich weer door een goed schot van Tim Houdijk knap tot corner te verwerken.

Amper een minuut later had Imad El yousfi een doelpunt op de schoen toen Edwin Gouw hem met een schitterende pass alleen voor de keeper zette. Zijn schot schot vloog echter over.

Nadat de fraaie tweede treffer gevallen was kwam DONK pas goed los. In de 31ste minuut vertrok er alweer een mooi passje van de voet van Edwin Gouw. Zakaria Mellah tekende via een verdediger van de thuisclub voor zijn tweede treffer, 0-3.

Tien minuten later sneed een pass van Tim Houdijk als een mes door de Cabauwse boter. Ditmaal bleef de ontsnapte Imad El Yousfi koel, 0-4.

Tim Houdijk had de smaak nu echt te pakken. Hij soleerde als een gazelle door de defensie van de thuisclub en bood zijn broer Bas met een fraaie steekpass een niet te missen kans, 0-5.

Vlak voor rust was het de beurt aan Jordy de Jong. Hij pikte een gekraakt schot op en zorgde met een verwoestende uithaal voor de ruststand, 0-6.

DONK kwam gretig uit de kleedkamer. De onstuitbare Jordy de Jong liet in de 46ste minuut al direct iedereen zijn hielen zien en bood Edwin Gouw een niet te missen kans. Zoals wel vaker gebeurt worden ook dit soort kansen wel eens gemist. De vóór rust excellerende Edwin Gouw schoot over.

Vijf minuten later had ook Bas Houdijk het vizier niet op scherp. Na een mooie pass van Zakaria Mellah strandde hij van dichtbij op de voet van de keeper.

Twee minuten later legde DONK alweer een fraaie aanval op de mat. De inzet van Bas Houdijk werd, bij gebrek aan doellijntechnologie of VAR nog net van de doellijn gehaald.

Hierna wisselde DONK’s trainer Pieter van Zoest Imad El Yousfi voor Mo Irezzi en Werner Overkamp voor Wessel Akerboom. Laatstgenoemde mocht voor het eerst van zijn leven laatste man gaan spelen.

Na een uur spelen ging Jordy de Jong er weer eens als een haas vandoor. Hij bediende Edwin Gouw die in vrije positie op de vuisten van keeper Robin Steenkamer vuurde.

Het bleek uitstel van executie. Bas Houdijk zette knap voor en Zakaria Mellah zorgde met een rake kopbal voor de 0-7.

Nog in diezelfde minuut leek ook de 0-8 eraan te komen. Jordy de Jong bereikte met een afgemeten voorzet Bas Houdijk. Diens schot werd op schitterende wijze onschadelijk gemaakt door keeper Robin Steenkamer die zijn doel als een leeuw verdedigde.

Cabauws trainer Rob Wolsleger wisselde vervolgens Tom Schaars en Tom van Dijk voor Twan van de Haar en Bart van Klaren.

DONK werd hierna slordiger. De concentratie ebde weg, sommige spelers gingen te veel voor zichzelf lopen voetballen en Cabauw kwam iets beter in de wedstrijd. In de 66ste minuut kon de eerste vangbal van DONK’s keeper Dennis de Vogel worden genoteerd en nadat Bas Houdijk een open kans had gemist na een corner van Mark van Doeland moest de Goudse sluitpost zelfs gestrekt naar de hoek om een goed schot van Nick van Kats onschadelijk te maken.

In de 75ste minuut zag scheidsrechter Ruben Pollé zich genoodzaakt om de eerste gele kaart te trekken nadat thuisspeler Twan van de Haar Tim Houdijk had getorpedeerd.

Seconden later deed DONK weer eens van zich spreken. Mark van Doeland legde een vrije trap loepzuiver op het hoofd van Zakaria Mellah die beheerst voor zijn vierde treffer zorgde, 0-8.

Hierna geloofde DONK het wel. De stemming steeg en het spelpeil daalde navenant. De voor Edwin Gouw ingevallen Rik Bogaard kreeg de lachers op zijn hand toen met buitenkant voet een pass rechtstreeks richting tribune stuurde en ook de gele kaart die Zakaria Mellah ontving na een botsing met keeper Robin Steenkamer werd door de bankspelers van DONK met gejuich ontvangen….

Die gele kaart was overigens het enige foutje van de voortreffelijk leidende scheidsrechter Ruben Pollé. Keeper Robin Steenkamer kwam met gevaar voor eigen leven op de voluit sprintende Zakaria Mellah af waardoor een botsing niet meer te vermijden was.

Vijf minuten voor tijd leek Cabauw de eer te gaan redden. Dennis de Vogel bleef echter baas in eigen huis en verwerkte een lastig schot tot de eerste corner van Cabauw. Het bleef bij 0-8.

Op de vraag aan DONK’s trainer Pieter van Zoest wie hij de man van de match vond antwoordde hij met een stalen gezicht “ Keeper Dennis de Vogel”. Goed beschouwd was daar geen speld tussen te krijgen. Hij was de enige speler die deze middag op geen enkel foutje te betrappen was.

Voor DONK gaat het echte werk in de promotiepoule nu pas beginnen. De eerste zes ploegen van de afdeling strijden tegen elkaar en tegen de bovenste zes ploegen van een andere afdeling om ten minste twee promotieplaatsen. DONK begint net als alle andere ploegen weer op nul. De weerstand zal aanmerkelijk toenemen. Dat DONK de eerste competitiehelft nu afsluit met een doelsaldo van 51 (64 voor en slechts 13 tegen) is prachtig maar biedt geen enkele garantie op een succesvol vervolg. De voetbalkwaliteiten zijn in ruime mate aanwezig, maar om straks echt bovenin te eindigen gaat het daar niet alleen om.