DONK SLUIT EERSTE COMPETITIEHELFT AF MET BRONS, DONK-Zoetermeer 2-1

Door onze razende reporter Joop Spee

Acht minuten waren er nog te spelen toen scheidsrechter Groenen na ongeregeldheden aan de zijlijn besloot om het duel DONK-Zoetermeer bij een stand van 2-1 te staken. De resterende tijd werd uitgespeeld op 21 december onder leiding van scheidsrechter Ferreira. Tien Donkianen tegen elf Zoetermeerders.

We gaan even terug in de tijd. Vorig jaar werd het duel IFC-DONK vijf minuten voor tijd gestaakt, omdat scheidsrechter Schellingerhout zich bedreigd voelde door een verdediger van IFC. De stand was op dat moment 0-1 en DONK mocht een penalty nemen.

Toen het restant van de partij werd uitgespeeld werd de penalty huizenhoog over geknald. Om zijn herstel niet te belemmeren noemen we hier de naam van de schutter niet. Feit was wel dat IFC drie minuten later nog gelijk maakte ook….

Het was niet onbegrijpelijk dat dit horrorscenario nog door de hoofden spookte van de spelers die er toen bij waren. Voor de technische staf was een schone taak weggelegd om de ongezonde spanning uit de kuiten van die spelers te krijgen. Niet zo’n makkelijke opgave, omdat je weet dat je, als de tegenpartij gelijk maakt, nauwelijks meer gelegenheid krijgt voor een herkansing.

Trainer Edwin Erwich had een list bedacht om verrassend uit de startblokken te komen. DONK begon met een ingooi, waarbij de toeschouwers zich afvroegen bij wie die ingooi terecht moest komen. Elke DONK speler stond in de dekking, niemand bood zich aan. Plotseling stoof rechtsback Jeffrey Berlijn naar voren. De witte tornado liet iedereen zijn hielen zien, pikte de verre ingooi op en stoof als een hazewind langs de zijlijn. De actie liep voor Zoetermeer met een sisser af, maar had zomaar het potje volledig in het slot kunnen gooien.

Datzelfde had dertig seconden later ook kunnen gebeuren. Een prachtige steekpass van Jeroen de Jong sneed door het hart van de vijandelijke defensie en werd opgepikt door de goed vrijgelopen Ralph Tol. De spits drukte onmiddellijk snoeihard af maar zag de bal tot zijn ontzetting naast het doel van keeper Rodger Takken vliegen.

In de 86ste minuut ( de vierde van de acht nog te spelen minuten) mocht DONK schuin links voor het doel van Zoetermeer een vrije trap nemen. Koen van Leeuwen zette zich achter de bal en schoof de bal verrassend terug op de inkomende Wouter Steenbergen. De middenvelder kreeg de bal net niet helemaal lekker voor zijn schietgrage voet en zag zijn doelpoging in twee instanties in een woud van benen gesmoord worden.

In de resterende minuten probeerde Zoetermeer de dreigende nederlaag met man en macht af te wenden. Het werd daarbij enigszins geholpen door DONK, dat door een paar slordige aannames en te gretig verdedigen een paar vrije trappen weggaf. Keeper Rodger Takken zette zich achter de bal, maar DONK wist het hoofd koel te houden, waarbij de geroutineerde Jeroen de Jong een hoofdrol speelde.

Na precies acht minuten en 31 seconden maakte scheidsrechter Ferreira er een eind aan en stond de 2-1 nog steeds op het scorebord.

Door deze overwinning heeft DONK de eerste seizoenshelft met een derde plaats afgesloten. Ook voor de tweede periode doen de Gouwenaars nog volop mee. Daarin staat alleen Haastrecht een puntje hoger.

Op 4 januari speelt DONK de bekende nieuwjaarswedstrijd tegen de “oud-internationals” van DONK.

Tijdens de winterstop speelt DONK nog een tweetal oefenwedstrijden: op 13 januari ontvangt DONK Zwammerdam, terwijl de ploeg op 18 januari afreist naar het Leidse Meerburg.

De eerste competitiewedstrijd is op 25 januari. DONK speelt dan uit tegen CKC.

Graag wil ik mijn lezers heel prettige feestdagen toewensen. Voorzichtig met vuurwerk!