DONK SLUIT AF MET ZEGE, DONK-CKC 3-1

Door onze razende reporter Joop Spee

In de laatste wedstrijd van de reguliere competitie heeft DONK getoond  de opgaande lijn weer te pakken te hebben. In een bij vlagen vermakelijk duel werd CKC met 3-1 verslagen. Daarmee eindigde de Goudse ploeg in deze uitermate spannende competitie op een knappe vierde plaats.

DONK startte zonder de geschorste Mark van Oosten. Wel waren Robin Plomp, Rik Bogaard en Jeffrey Berlijn weer beschikbaar. Mo Jrezzi en Macky Chinkham mochten vanaf de reservebank toekijken.

Pupil van de week Boris de Jong (inderdaad, de zoon van) gaf voor aanvang van de wedstrijd het goede voorbeeld. Hij slalomde door de defensie van CKC en liet de keeper vervolgens kansloos.

CKC kwam het best uit de startblokken, daarbij geholpen door een paar frivoliteiten in de Goudse defensie. Het leverde echter niets op.

Na vijf minuten was DONK iets dreigender. Robin Plomp kwam net een teen tekort om een pass van Rik Bogaard binnen te werken en Jeffrey Ysselsteyn knalde de rebound van een corner over het doel van Ian Luthart.

Het spel golfde in de beginfase op en neer. CKC kreeg na een goede aanval een mogelijkheid via Gino Schouten; de spits kopte echter niet zuiver genoeg om DONK’s keeper Bas van der Eem te verrassen.

Even later alweer een prima aanval van CKC. Fievel Meijer ontsnapte over de linkerflank en zette laag en hard voor. Gino Schouten haalde onmiddellijk keihard uit, maar de bal vloog naast.

Na ruim een kwartier kwam DONK los. Werner Overkamp lanceerde met een fraaie pass de opkomende Jeffrey Berlijn, maar de rechtsback schoot te haastig en dus onzuiver. Seconden later sprong de bal voor de voeten van de gretige Robin Plomp in de buurt van de penaltystip. Het liep voor CKC met een sisser af, omdat de controle bij de spits ontbrak.

DONK ging steeds beter voetballen. Nadat Jeroen de Jong het doel van CKC eerst nog te hoog had gezocht na een mooie aanval, was het in de 19e minuut wel raak. Een schitterende pass van Werner Overkamp verraste de defensie van CKC maar niet de alert reagerende Rik Bogaard. Die scoorde beheerst de 1-0.

DONK bleef hierna de bovenliggende partij, al moest de ploeg wel steeds op zijn tellen passen als de gevaarlijke Nick Koster aan de bal was. In de 29ste minuut mocht de sterk spelende Wouter Steenbergen een corner nemen. Die vond het hoofd van Mike Sluijter waarna Rik Bogaard de bal met het hoofd panklaar neerlegde voor de voeten van Imad El Yousfi. Die had vervolgens geen moeite om de 2-0 op het scorebord te laten zetten.

Vlak voor rust werd Robin Plomp gevloerd op de rand van het strafschopgebied. De toegekende vrije trap werd in eerste instantie geblokt, waarna Jeroen de Jong de rebound omtoverde in een weergaloos lobje dat even weergaloos door keeper Ian Luthart over de lat werd getikt.

Na 44 minuten vond scheidsrechter Chitan het al welletjes voor de eerste helft, waarin de toeschouwers een mooi duel voorgeschoteld hadden gekregen met een thuisclub die in het laatste half uur zijn beste spel had laten zien.

In de tweede helft ging DONK aanvankelijk door met waar het gebleven was. Met goed voetbal dwong het al direct een paar kansjes af. De beste was voor Robin Plomp. In de 56ste minuut werd de spits door Jeroen de Jong in een kansrijke positie gemanoeuvreerd. Van dichtbij was het echter de voet van de uitstekende keeper Ian Luthart die redding bracht.

In de 56ste minuut kreeg CKC op een meter of twintig van het doel van DONK een vrije trap te nemen. CKC was er niet blij mee, omdat scheidsrechter Chitan verzuimde om de voordeelregel toe te passen. Even later kon er echter toch gejuicht worden toe de vrije trap van centrale verdediger Mark de Borst via een lichaamsdeel van een DONK speler onbereikbaar voor Bas van der Eem in het doel vloog, 2-1.

Het tegendoelpunt luidde een slordige fase van DONK in. De impasse leek doorbroken te worden toen de sterke Rik Bogaard linksback Jeffrey Ysselsteyn met een fraaie pass wegstuurde. De Goudse captain zag dat de opgekomen Werner Overkamp er nog beter voor stond en bediende hem op maat. De inzet van de centrale verdediger zou zeker doel hebben getroffen als de zojuist voor de geblesseerde Sebastiaan Kooijman ingevallen Jeroen Thomassen de bal niet met beide armen had tegengehouden. Scheidsrechter Chitan zag er echter geen strafschop in.

Hoewel DONK ondertussen wel steeds slordiger ging spelen bleef het toch kansen krijgen. De grootste was voor Rik Bogaard die na een prachtige pass van Robin Plomp alleen voor de keeper opdook. Hij omspeelde de sluitpost maar stortte vervolgens ter aarde omdat hij onderuit werd gehaald door Ian Luthart. Scheidsrechter Chitan zag er echter geen strafschop in. Het voorval werd na afloop uitvoerig bediscussieerd. Keeper Ian Luthart was na afloop resoluut in zijn commentaar: “Ik tikte eerst de bal weg, waarna de spits over mijn arm duikelde. Geen strafschop dus wat mij betreft!”

Beide ploegen spraken vervolgens (weer) hun verse krachten aan. Bij CKC verving Niek Berben rechtsback Giovanni Elderhorst, terwijl DONK A-junior Marvin Vat inbracht voor Werner Overkamp. Even later kwam bij CKC ook Kevin de Bruin in het veld voor linkerspits Danny Tieben, terwijl Robin Plomp en Dave Tol bij DONK plaats moesten maken voor A-junior Jeffrey van Dam en Mo Jrezzi.

In de slotfase was het eerst DONK dat nog een kans kreeg. Jeffrey Ysselsteyn stuurde Rik Bogaard de diepte in, maar de goed reagerende keeper Ian Luthart was hem net te snel af. Even later, in de 85ste minuut, maakte DONK aan alle onzekerheid een einde. Rik Bogaard drong het vijandelijke strafschopgebied binnen en speelde Jeffrey van Dam aan. De invaller zette een goed blok en tikte de bal door naar Mo Jrezzi. Die aarzelde niet en drukte verwoestend hard af, 3-1.

Nadat kort voor tijd de afscheid nemende CKC-er Fievel Meijer onder luid applaus en met bloemen het veld mocht verlaten slaagde het gedecimeerde CKC er in de slotminuut zowaar nog in om een dot van een kans te creëren. De sterke Nick Koster brak door en bood Kevin de Bruin een niet te missen kans. De invaller trof echter de buitenkant van de paal.

Het bleef bij een verdiende 3-1 zege voor DONK, dat zich mag gaan opmaken voor de nacompetitie die aanstaande zondag thuis van start gaat tegen een op het moment van schrijven nog niet bekend zijnde tegenstander. De Gouwenaars hadden in dit laatste competitieduel twee opdrachten: in het ritme zien te blijven en de wedstrijd door zien te komen zonder gele kaarten. In de eerste slaagde de ploeg. Verder liep slechts Jeroen de Jong wegens praten tegen een niet fatale gele kaart aan. De CKC-ers Gino Schouten en Jason Patrick Fortuin gingen ook met een gele prent naar huis.

STERKE  START   DONK 2   IN   DE   NACOMPETITIE, DONK 2-VCS 2   5-1

DONK 2 mocht al aan de bak in de nacompetitie om promotie naar de reserve tweede klasse. Het Haagse VCS 2 werd met 5-1 overtuigend verslagen.Man of te match was Charaf Akoub met drie fraaie goals. Mooie doelpunten waren er ook van Johan Lubken en Zakaria Mellah.

Als de Gouwenaars in de tweede helft wat meer als een team waren blijven spelen had een veel grotere zege tot de mogelijkheden behoord.