DONK SLUIPT NADERBIJ, Ommoord-DONK 0-2

Door onze razende reporter Joop Spee

Er komt maar geen einde aan de opmars van DONK. In de uitwedstrijd tegen Ommoord maakten de Gouwenaars er niet bepaald een vlekkeloze demonstratie van, maar aan het einde van de rit telden wel de kostbare punten.

DONK begon behoorlijk gehavend aan de klus op het goed bespeelbare Rotterdamse natuurgras. Jeroen de Jong (nek en schouder) en Ralph Tol (bovenbeen) waren afwezig door blessures, terwijl Jeffrey Ysselsteyn en Robin Plomp met een schorsing aan de kant bleven. Het is ongewoon spannend in de afdeling van DONK met nog wel vijf kampioenskandidaten, waaronder DONK, terwijl Ommoord aan de andere kant van de ladder strijdt om lijfsbehoud.

In de openingsfase deelden beide ploegen al direct een plaagstootje uit. In de derde minuut zorgde Ommoord via de snelle linkerspits Angelo van der Spek voor het eerste gevaar. Dat werd in de kiem gesmoord waarna Mo Jrezzi aan de andere kant na goed doorzetten hetzelfde lot ten deel viel.
Nadat Ommoord’s Roelof Breukhoven al in de zesde minuut tegen een gele kaart aan was gelopen was het DONK dat volledig de toon zette. In de 10e minuut zette gelegenheidsaanvoerder Rik Bogaard de snelle Imad El Yousfi met een fraaie pass buitenkant voet in scoringspositie. De Goudse nummer 11 knalde echter in het zijnet. Nog geen veertig seconden later was het weer Rik Bogaard die van zich deed spreken. Zijn afgemeten voorzet van rechts paste precies op het hoofd van Imad El Yousfi. Diens harde kopbal van dichtbij vloog echter langs de voor DONK verkeerde kant van de paal.
DONK bleef domineren maar ging slordig met de vele mogelijkheden en kansen om. Dat er niemand van DONK paraat was toen Ommoord’s keeper Jamie Huigen een lage voorzet van Jeffrey Berlijn door zijn benen liet glippen was overigens te begrijpen.
Na schoten van Mo Jrezzi (over en naast) en na een gele kaart voor Ommoord’s Sander Put wegens vloeren van Wouter Steenbergen, leek Mark van Oosten de ban in de 28ste minuut te breken. Van een meter of 25 vuurde hij een schitterend schot af in de richting van de Rotterdamse kruising. Keeper Jamie Huigen redde echter fantastisch.
Twee minuten later zette Imad El Yousfi goed door. Hij leverde de bal af bij Mo Jrezzi die op de paal schoot. Het bevrijdende doelpunt leek niet te mogen vallen. Een vloeiende combinatie tussen Wouter Steenbergen en Imad El Yousfi bracht Macky Chinkham in scoringspositie. De middenvelder kwam echter niet goed uit en produceerde slechts een schampschot. In de 38ste minuut kon alweer een 100 procent kans voor DONK worden genoteerd. Na een goede combinatie tussen Rik Bogaard en Mo Jrezzi leek Macky Chinkham te gaan scoren. Die verstapte zich echter en liep een enkelblessure op waardoor hij zich zes minuten later zou moeten laten vervangen door Zakaria Mellah.
In de 42ste minuut kon DONK dan toch eindelijk juichen. Rik Bogaard, weer terug in de hoofdmacht na een ribblessure en in de eerste helft zeer nadrukkelijk aanwezig, zette Dave Tol met een mooie pass weg op de rechterflank. De Goudse nummer 7 zette hard en laag voor, waarna de bal door Ommoord’s centrale verdediger Carlo Willemse binnen werd getikt, 0-1. Een even gelukkig als verdiend doelpunt voor DONK dat weer eens vergeten was zichzelf te belonen.

In de tweede helft werd al snel duidelijk dat Ommoord besloten had om alle schroom van zich af te gooien. De ploeg koos voor een opportunistische speelwijze zonder daarbij echter tot grootse daden te komen. DONK ging daar echter niet goed mee om. De ploeg verzuimde de ruimtes te benutten en ging steeds slordiger spelen. In de 56ste minuut hield het Goudse publiek de adem in. Ommoord’s nummer tien, Roelof Breukhoven, mocht op een meter of twintig van het Goudse doel een vrije trap nemen en deed dat met zijn linkervoet verbijsterend hard. DONK’s keeper Bas van der Eem kon er nog net een paar vingertoppen achter krijgen voordat de bal op de lat uiteen spatte. Een belangrijke redding!
DONK kwam er zo nu en dan nog wel gevaarlijk uit, maar verder dan een paar aardige schoten van Dave Tol en Zakaria Mellah kwam de ploeg niet. Er waren overigens mogelijkheden genoeg om de driemans verdediging van Ommoord, dat met twee wissels alles op de aanval had gezet, uiteen te rafelen. De eindpass was echter steeds onzorgvuldig.
In de 78ste minuut wist DONK de marge te vergroten. Dave Tol schoot vanaf een meter of achttien hard op doel, keeper Jamie Huigen moest de bal lossen en de attente Mo Jrezzi tikte de rebound onberispelijk binnen, 0-2.
In blessuretijd kregen beide ploegen nog een mogelijkheid tot scoren. De moegestreden Rik Bogaard kreeg in riante positie niet voldoende vaart meer in de bal, waardoor keeper Jamie Huigen nog net met de voet kon redden, terwijl aan de andere kant Leo Nascimento Borges de betrouwbare Bas van der Eem op zijn weg vond.
Het bleef bij een 0-2 zege voor DONK, dat in Mark van Oosten zijn uitblinker had. Scheidsrechter Zorgui leidde het duel prima en mocht zich verheugen in twee uiterst correct vlaggende assistenten.

Met nog vijf finales te gaan is DONK nu, mede als gevolg van misstappen van de concurrentie, naar de tweede plaats opgerukt. De ploeg staat drie punten achter op Antibarbari, dat een minuut voor tijd ontsnapte aan puntverlies bij Esto. Door de forse nederlaag van HOV/DJSCR tegen Oliveo is DONK nu HOV/DJSCR voorbij. Aanstaande zondag gaan de Gouwenaars op bezoek bij HOV/DJSCR.

DONK 2-Zoetermeer 4 2-2

DONK 2 behaalde in de belangrijke wedstrijd tegen concurrent Zoetermeer 4 een belangrijk gelijkspel. Er was echter een belabberde eerste helft voor nodig voordat het vuurtje bij DONK eindelijk ontbrandde. Weliswaar kwam DONK na ruim een half uur spelen op een 1-0 voorsprong door een curieus doelpunt van Charaf Akoub, waarbij de Zoetermeerse defensie niet vrijuit ging, maar luttele minuten later was het door concentratieverlies aan Goudse kant ineens 1-2.
In de tweede helft besloot trainer Wim van de Velde om vanaf de aftrap opportunistisch te gaan spelen. Hij posteerde Pascal van Driel in de punt van de aanval en versterkte de luchtmacht even later nog verder door ook Johan Lubken in de spits te zetten. Het zette bijna al snel zoden aan de dijk toen Pascal van Driel met een omhaal dicht bij een goal was.
Het duurde echter tot de 83ste minuut voordat de verlossende 2-2 viel. De jarige captain Mark van Doeland plaatste de bal uit een vrije trap loepzuiver op het hoofd van Pascal van Driel en ditmaal was de doelman van Zoetermeer kansloos.
DONK bleef hierna jagen op de overwinning, maar het sterk counterende Zoetermeer ging er nog bijna met de volle buit vandoor. Na een vloeiende counter bokste good old Patrick de Blok de bal op schitterende wijze uit de kruising. Goede invalbeurten waren er bij DONK voor de junioren Rick Gouw en Justin Vat.
Het bleef bij 2-2, waardoor DONK 2 de begeerde tweede plaats in handen houdt met drie punten voorsprong op Zoetermeer.

DONK A1-Haastrecht A1 1-1

DONK A1, dat ook nog voor de prijzen meedoet, kon speltechnisch ook al niet overtuigen. In een rommelig duel tegen concurrent Haastrecht werd het 1-1. Aanvankelijk regende het kansen voor DONK, maar door te zelfzuchtig spel wisten Justin Cools en Jesse Bottinga het vijandelijke net niet te vinden. Na de 0-1 van Haastrecht bracht Marvin Vat de partijen weer op gelijke voet.
In de slotfase kwam DONK A1 nog heel goed weg toen Haastrecht een paar droomkansen miste.