DONK SCHUDT COMPLEX VAN ZICH AF, DONK-RKDEO 4-2

Door razende reporter Joop Spee

Vijf gelijke spelen stonden er tot zondag 12 december 2016 op het conto van DONK. Geen enkele overwinning kon nog worden bijgeschreven. Een schamele oogst, al hadden de Gouwenaars bij drie van die gelijke spelen de zege laten liggen. Het mag dan ook geen wonder heten dat de ploeg zo langzamerhand hunkerde naar de eerste overwinning. En dat die juist in de laatste wedstrijd voor de winterstop in een enerverend duel tegen RKDEO werd behaald was een geweldige opsteker.

De gehoopte ommekeer kwam toch niet geheel onverwacht. DONK was maandenlang als gevolg van blessures van een viertal routiniers gedwongen geweest om te spelen met een piepjonge formatie. Tegen RKDEO maakte Ralph Tol na bijna een half seizoen afwezigheid zijn rentree en ook captain Jeffrey Ysselsteyn was na een slepende blessure na lange tijd weer present. Juist hun ervaring kon DONK heel goed gebruiken. Alleen Jeffrey Berlijn (op de terugweg) en Mark van Oosten ontbreken nu nog in de vaste groep waaruit de basiself worden gerekruteerd.

In het duel met RKDEO kwam het eerste gevaar al in de tweede minuut van de bezoekers. De snelle linksback Riejanou Rosini rukte op langs de zijlijn en leverde een puike lage voorzet af. Rechterspits Luuk Goedbloed kwam een voet tekort om RKDEO te laten juichen.

Hierna was het echter vooral DONK dat de toon zette. In de derde minuut zette Rik Bogaard met een prachtige pass de op scherp staande Ralph Tol alleen voor keeper Dennis Hendriks. De sluitpost bleef goed kijken en wist zo de vroege voorsprong voor DONK te verijdelen.

DONK bleef gretig en had eindelijk weer eens de drang om vooruit te voetballen. Jeffrey Ysselsteyn heerste op het middenveld en wist voortdurend ruimte te creëren voor Zakaria Mellah en Hudaifa El Harti. Laatstgenoemde brak in de 10e minuut uit over de linkerflank en bediende de alerte Rik Bogaard op maat. Tegen diens inzet was Dennis Hendriks niet bestand, 1-0.

DONK bleef hierna de lakens uitdelen. Voortdurend switchend creëerde de ploeg flink wat mogelijkheden om de Nootdorpers pijn te doen. Het was dan ook een schok voor de thuisploeg toen RKDEO vanuit het niets in de 20ste minuut op gelijke hoogte kwam. Matig verdedigen en aarzelend ingrijpen van de doorgaans zo sterke keeper Bas van der Eem zorgde ervoor dat Luuk Goedbloed de bal ineens voor het intikken had, 1-1.

DONK verblikte of verbloosde amper. In de 26ste minuut verzond centrale verdediger Werner Overkamp een fraaie pass op de gretige Rik Bogaard. Die werd vlak buiten het strafschopgebied echter neergetrokken door Jordy Pronk. Een gele kaart was de terechte sanctie van scheidsrechter Van der Spoel. Hudaifa El Harti zette zich achter de vrije trap en een seconde later vloog de bal als een granaat in de bovenhoek, 2-1.

Nog geen zestig seconden later kreeg DONK een kans om de voorsprong uit te breiden. Hudaifa El Harti vond Ralph Tol met een handig passje. De spits knalde direct op doel maar keeper Dennis Hendriks bleef de baas.

Vier minuten later kreeg Ralph Tol opnieuw de kans om de 3-1 aan te tekenen. Na een dieptepass van Jeffrey Ysselsteyn leek hij te gaan scoren, maar een Nootdorpse teen wist dat nog net ten koste van een corner te verhinderen. Ook Rik Bogaard slaagde er seconden later niet in om het net te vinden. Keeper Dennis Hendriks redde alweer knap met de voet.

De voetbalwetten zijn echter keihard. Als je de kansen niet benut kan je zomaar tegen een zeperd aanlopen. Dat gebeurde dan ook in de 34ste minuut. Linkerspits Ricky de Bruijn en linksback Riejanou Rosini speelden zich veel te gemakkelijk door de Goudse defensie waarna Ryan Lugtigheid op maat bediend werd. RKDEO’s nummer tien mikte zuiver in de verre hoek en ineens stond het dus 2-2.

Met die stand werd ook de rust bereikt. RKDEO supporters vroegen zich, in de wetenschap dat hun ploeg  met die gelijke stand goed was weggekomen,verbaasd af hoe het mogelijk was dat DONK op de laatste plaats staat.

Bij de aanvang van de tweede helft probeerde RKDEO’s trainer Jeroen Struijs met twee wissels het tij te doen keren. Robby van Hagen en Hayden Bergen kwamen in het veld voor Guy Luscuere en Tommy Simonis. Het zette weinig zoden aan de dijk. In de 46ste minuut kreeg DONK vanaf de linkerflank een corner te nemen. De bal werd goed voorgetrokken door Charaf Akoub, waarna een hachelijke situatie voor het doel van RKDEO ontstond. Tot twee keer toe werd de bal van dichtbij op doel gekopt, maar steeds redde RKDEO met kunst- en vliegwerk het vege lijf. De bal was nog niet op de grond geweest toen Rik Bogaard de bal koppend op het hoofd legde van Mike Sluijter die dankbaar binnenknikte, 3-2.

De strijd werd hierna wat grimmiger. Scheidsrechter Van der Spoel had er echter uitstekend het oog in en trakteerde Donkiaan Rik Bogaard en Nootdorper Ryan Lugtigheid op een gele kaart.

DONK bleef vol vertrouwen acteren. Centrale verdediger Werner Overkamp, de laatste weken nogal eens onderwerp van kritiek, won steeds meer duels en rukte ook regelmatig goed op.

In de 65ste minuut  zorgde het sterk spelende duo Rik Bogaard en Charaf Akoub voor enorme vreugde in de Goudse gelederen. Rik Bogaard verzond de pass, Charaf Akoud drong door tot vlak voor de achterlijn en wist uit een bijna onmogelijke hoek fraai te scoren, 4-2.

Hierna haalde DONK’s trainer Edwin Erwich de moegestreden Ralph Tol naar de kant en verving hem door Imad El Yousfi.

In de 67ste minuut was er geel voor Hudaifa El Harti. DONK raakte er niet door van de kook. Integendeel, uit een door Jeffrey Ysselsteyn genomen corner was Mike Sluijter koppend dicht bij de 5-2. Op de doellijn bracht de voet van Riejanou Rosini echter redding.

In de laatste twintig minuten probeerde RKDEO met de moed der wanhoop de aansluitingstreffer te forceren. Met Macky Chinkham voor Jeffrey Ysselsteyn wist DONK de eerste aanvalsgolven echter betrekkelijk eenvoudig te pareren. De backs Dave Tol en Mark van Doeland gaven hun directe tegenstanders steeds minder kans en als de Nootdorpers er al eens doorheen kwamen dan was daar altijd nog keeper Bas van der Eem. De doelman hield met de voet de naar de centrumspits positie verhuisde Ricky de Bruijn van scoren af.

In de 80ste minuut leidde een vloeiende combinatie tussen Imad El Yousfi, Charaf Akoub en Rik Bogaard tot de alles beslissende 5-2 van laatstgenoemde. Scheidsrechter Van der Spoel had echter terecht buitenspel geconstateerd

Nadat de weer onverzettelijke Mike Sluijter in de 82ste minuut een venijnig schot van zijn voet goed gestopt zag worden door Dennis Hendriks was het slotakkoord voor RKDEO. Dat was geen wonder, omdat DONK inmiddels twee geblesseerde spelers in de frontlinie had staan en de thuisploeg daardoor niet bij machte meer was om gevaar voor het doel van RKDEO te stichten.

Vanaf de 83ste minuut kreeg RKDEO, dat Jan Lansbergen in de ploeg had gebracht, nog een paar goede kansen om toch nog voor een paar billenknijpende slotminuten te gaan zorgen. In de 83ste en in de 89ste minuut redde Bas van der Eem echter fraai ten koste van een corner.

Toen Hayden Bergen in blessuretijd hoog over knalde was het pleit definitief beslecht: DONK had zijn eerste overwinning eindelijk te pakken, 4-2.

Terugkijkend kan geconstateerd worden dat deze eerste overwinning vooral een prestatie van het collectief was. Er werd als team gestreden, er werd met lef gespeeld en ieder was bereid om slippertjes van teamgenoten op te vangen. Dat de ploeg naast deze passie en beleving ook nog eens goed kan voetballen werd deze middag echter ook duidelijk.

De eerstvolgende competitiewedstrijd is pas op 29 januari 2017, uit tegen RVC.

Uw reporter wenst u prettige feestdagen, een goed uiteinde en een mooi begin van 2017.