DONK RUKT VERDER OP – ESTO-DONK 0-1

Door onze razende reporter Joop Spee

Om de een of andere reden is het Bodegraafse ESTO altijd een Angstgegner voor DONK. De ploeg bezit het vermogen om de tegenstander uit te lokken om pressing te gaan spelen om dan vervolgens, als de schade beperkt is gebleven, in de tweede helft als een sluipmoordenaar toe te slaan. In deze wedstrijd leek die opzet de mist in te gaan. Het aanvankelijk oppermachtige DONK vergat echter zichzelf te belonen en ging met een veel te kleine marge de rust in. Zo werd het toch nog spannend in Bodegraven.

DONK ging van start met Wouter Steenbergen ( op vakantie geweest) op de bank en Ralph Tol in het tweede team. Bovendien zat topscorer Robin Plomp een schorsing van een wedstrijd uit. Charaf Akoub en Zakaria Mellah krabbelen inmiddels op uit de ziekenboeg en zijn op de weg terug.

Na de eerste vijf minuten waarin het spel op en neer golfde en waarin het eerste schot op naam kwam van ESTO’s Wouter-Jan Bos (gestopt door Bas van der Eem), nam DONK nadrukkelijk het initiatief over. Na een goede combinatie tussen Imad El Yousfi en Mark van Oosten ontstond een kansrijke situatie die uiteindelijk niet meer dan een corner opleverde.
In de dertiende minuut was het wel raak. Dave Tol legde de bal uit een vrije trap precies op het hoofd van Jeroen de Jong. De routinier legde de bal vakkundig terug op de inkomende Macky Chinkham die met een hard en laag schot de 0-1 op het scorebord bracht.
Het had een gouden vijf minuten voor Macky Chinkham kunnen worden. De verdediging van ESTO had totaal geen vat op de steeds weer goed inschuivende middenvelder. Dat resulteerde in twee dotten van kansen. Eerst schoof Macky Chinkham de bal centimeters naast na een goede pass van Jeffrey Ysselsteyn en nog geen drie minuten later maaide de doelpuntenmaker ter hoogte van de penaltystip over de bal heen. De kleine man bleef echter alle aandacht opeisen. Zijn corners zorgden steeds voor gevaar. Zo kwam Jeroen de Jong na een van die corners in een goede schietpositie. Zijn schot vloog echter centimeters naast.
In de 25ste minuut volgde het meest spectaculaire moment van de eerste helft. Vanuit de as van het veld speelde Werner Overkamp Macky Chinkham, die zich op een meter of twintig van het doel met zijn rug daarnaar toe bevond, aan. De middenvelder controleerde de bal en produceerde vanuit de draai een formidabele knal die ongetwijfeld in de kruising zou zijn geëindigd als keeper Donny Veenis de bal niet op fenomenale wijze uit de bovenhoek had weggetikt.
Al die tijd had ESTO nog niets in de melk te brokkelen gehad. Pas in de 33ste minuut wist de thuisploeg voor enig gevaar te zorgen toen er na een corner een scrimmage ontstond voor het doel van DONK. Dat liep echter met een sisser af.
In de laatste tien minuten voor de rust was DONK nog twee keer dicht bij een doelpunt. Eerst moest Donny Veenis een hard schot van Jeroen de Jong lossen om zich daarna met doodsverachting en ten koste van een blessure voor de voeten van de instormende Macky Chinkham te werpen. Even later liet de hard werkende Imad El Yousfi iedereen zijn hielen zien. Met de keeper uit positie op de grond liggend slaagde hij er echter niet in om de bal tussen de palen te krijgen.
Nadat Marcel van Roon, na afgefloten te zijn wegens buitenspel, ESTO er nog even aan herinnerde hoe het voelt als je de bal tegen de touwen van het vijandelijke doel schiet, eindigde de eerste helft met een schietkans voor DONK’s spits Mo Jrezzi. Die raakte de bal echter niet vol.
Zo bleef het in de eerste helft bij een schamele 0-1, een stand waarmee DONK zich te karig had beloond.

In de tweede helft, met de wind schuin tegen, tapte ESTO uit een heel ander vaatje. Het aantal lange ballen daalde drastisch en DONK werd met goed combinatievoetbal regelmatig teruggedrongen. In de 55ste minuut leidde dat tot een uitstekende schietkans voor Jordy Romijn. De Bodegraafse nummer 10 knalde echter over het heiligdom van Bas van der Eem. Verder gebeurde er lange tijd niets dat het vermelden waard was. ESTO zette de meeste druk, maar de sterke verdediging van DONK gaf vrijwel niets weg, terwijl ook Bas van der Eem een zekere sluitpost bleek.
Na een uur spelen wisselde ESTO’s trainerPieter van Zoest zijn spits Marcel van Roon voor Jeffrey Kok. De nieuwkomer maakte weliswaar een prima indruk, maar kon het uitstekende centrale verdedigingsduo van DONK, Werner Overkamp en Mike Sluijter, ook niet op de knieën krijgen. Ook de wissel van rechtsback Niels van der Meer voor Guido Bentveld veranderde niets aan de score. Datzelfde gold voor de wissel Jordi Tuithof voor Milan Egic.
DONK wisselde twee keer. Wouter Steenbergen verving Jeroen de Jong in de 79ste minuut en vlak voor tijd bracht DONK’s trainer Edwin Erwich A-junior Marvin Vat nog binnen de lijnen voor Macky Chinkham. Seconden voor die laatste wissel kreeg ESTO plotseling nog een forse kans op de gelijkmaker. De talrijke DONK-supporters hielden de adem in toen Robin Groenendijk vrij als een vogel van dichtbij mocht binnenkoppen. De middenvelder zocht het doel echter te hoog.
In blessuretijd was de grootste kans voor DONK. Rechtsback Jeffrey Berlijn soleerde als een mes door de Bodegraafse boter en koerste alleen op Donny Veenis af. De keeper bleef goed kijken en wist met zijn rechtervoet nog net de “zekere” 0-2 te voorkomen.
Het bleef bij 0-1 in deze sportieve en door scheidsrechter Lingen uitstekend geleide wedstrijd.

Door het gelijke spel van medeconcurrent Oliveo en de nederlaag bij koploper HOVDJSCR van het langzaam afglijdende Zoetermeer, schuift DONK weer op kousenvoeten verder naar boven. Na de tiende zege in de laatste elf wedstrijden staat de ploeg nu op de derde plaats achter HOVDJSCR dat drie punten meer heeft en achter Antibarbari dat de Gouwenaars slechts een enkel punt voorblijft.
Aanstaande zondag ontvangt DONK Oliveo, een van de beter voetballende ploegen uit de afdeling. In de uitwedstrijd werd met 3-1 verloren. Er is dus weer het nodige goed te maken.

DONK 2 speelde een prima wedstrijd tegen koploper ESTO 2. Na een 1-0 voorsprong voor de thuisclub maakte Ralph Tol snel daarna gelijk met een prachtig schot. In de winnende treffer van DONK had Ralph Tol weer een aandeel. Een schot van Nick Streefkerk ketste af op zijn achterwerk waarna de keeper kansloos was, 1-2.
ESTO perste er nog wel een gevaarlijk slotoffensief uit, maar de zege bleef verdiend in Goudse handen. Vlak voor tijd liep DONK’s keeper Gregory Smeenk waarschijnlijk een gebroken neus op (beterschap, Gregory!). Vermeldenswaard was nog dat DONK good old Pascal van Driel weer in de gelederen had op de plaats van de geblesseerde Johan Lubken. De routinier speelde een prima partij.