DONK PERIODEKAMPIOEN DONK-RVC ’33 1-1

De spanning was om te snijden in de kleedkamer van DONK na afloop van de thuiswedstrijd tegen RVC ’33. Alle (veelal verrassende) uitslagen waren bekend, behalve die ene, Groeneweg-Coal, waar het nou net van afhing of DONK er met de titel in de tweede periode vandoor zou gaan. Zou DONK de rekening gepresenteerd krijgen voor het feit dat ze het matig opererende RVC ’33 toch nog hadden laten ontsnappen? Tja, er was gebeld naar het clubhuis van Groeneweg. De thuisclub zou met 1-3 achter staan….Dit soort informatie blijkt echter lang niet altijd te kloppen. Voetbalhumor is van alle tijden. DONK bleef hangen tussen hoop en vrees.

Eindelijk, na ruim twintig minuten, kwam technisch coördinator Patrick Akerboom met de verlossende officiële uitslag: Groeneweg-Coal 2-3. De ontlading was enorm. Het zou nog lang onrustig, maar vooral gezellig blijven aan de Nieuwe Donkstraat.

De ondertussen bekende februaristormen deden het ergste vrezen voor de kwaliteit van de streekderby tussen DONK en RVC ’33. De thuisclub stond weliswaar bovenaan in de stand om de tweede periodetitel, maar de realiteit was dat DONK de laatste drie wedstrijden in het gloednieuwe retro-shirt vooral ook retro-voetbal had gespeeld. Tegen RVC ’33 zou, de moeilijke omstandigheden in aanmerking genomen, de draad echter weer worden opgepakt.

DONK startte zonder Issam Aarab (familieomstandigheden) en Edwin Gouw (vakantie), terwijl RVC ’33 het moest doen zonder de langdurig geblesseerde Björn Verbeij en de geschorste Dave Tol.

De thuisploeg startte met de zeer sterke wind in de rug en dwong al snel een paar kansen af. Al in de zevende minuut werd een corner van Werner Overkamp goed doorgekopt. Jeffrey van Dam kwam in kansrijke positie, maar zijn kopbal miste het doel.

Even later kreeg DONK zelfs een 100 % kans. Na een vloeiende combinatie tussen de broers Tim en Bas Houdijk kon Imad El Yousfi de bal vanaf een meter of drie binnen tikken. Hij moest dat echter uit de draai doen, was de richting kwijt en schoot de bal naast.

Ook een kopbal van Marvin Vat verdween niet tussen de palen.

RVC ’33 deed niet veel terug. De ploeg gokte er duidelijk op om de eerste helft tegen de zware wind ongeschonden door te komen om vervolgens na de rust alsnog toe te slaan. Toch zouden de Reeuwijkers nog één kans krijgen. In de twintigste minuut kopte RVC’33’s topscorer Frank Stolwijk, die over het algemeen uitstekend in bedwang werd gehouden door beurtelings Jeffrey van Dam en het centrale verdedigingsduo Werner Overkamp en Marvin Vat, keihard op doel. DONK’s keeper en aanvoerder Bas van der Eem redde echter knap.

Tussen de 32ste en de 36ste minuut was DONK drie keer kansrijk. Eerst werd de bal nog van de lijn gehaald, vervolgens was Marvin Vat dichtbij de openingstreffer na een vrije trap van Werner Overkamp, maar in de 36ste minuut was het dan toch raak. Werner Overkamp stuurde Bas Houdijk de diepte in. De middenvelder controleerde de bal knap en zette met een breedtepassje Appie Kaïssy vrij voor het doel De spits faalde niet, 1-0.

RVC’33 zal niet ontevreden zijn geweest dat het de schade in de eerste helft beperkt had weten te houden. De Reeuwijkers toonden met de wind in de rug beduidend meer offensieve dadendrang. Toch was het DONK dat bijna op 2-0 kwam. Appie Kaïssy stuurde Bas Houdijk de diepte in. Die stuitte vervolgens op keeper Tim van der Hoek. De sluitpost schoot de bal echter tegen Bas Houdijk aan waarna het ronde speeltuig tot opluchting van RVC ’33 net naast de doelpaal rolde.

RVC’33 was nu echt wakker geschrokken. In de 54ste minuut miste Rens Mathot een voorzet van Frank Stolwijk op een haartje.

Even later werd bij RVC’33 Ralph Tol vervangen Niels van der Meer. Drie minuten later kwam RVC’33 op gelijke hoogte. Na een voorzet van Niels van der Meer kreeg Daan Zantinge net iets te veel ruimte om te schieten. De Reeuwijkse aanvaller aarzelde geen seconde en knalde laag en hard binnen, 1-1.

DONK ging hierna beter spelen. De spelers wisten elkaar steeds beter te vinden en het wachten was op een Goudse voorsprong. Kansen waren er genoeg, maar op de beslissende momenten ontbrak het de thuisploeg aan scherpte en ook aan geluk. Zo bleef RVC’33 na een fout in de defensie miraculeus overeind na een dubbele kans voor eerst Zakaria Mellah en vervolgens Appie Kaïssy. Beide keren werd het schot op het laatste nippertje gekraakt. Ook Bas Houdijk was kansrijk na een corner, maar weer kwam RVC’33 ongeschonden uit het strijdperk.

Met Lars Honkoop voor de geblesseerde Nicky Willemsen (de rechtsback kan terugzien op een prima debuut) en Rik Bogaard voor Imad El Yousfi bleef DONK  kansen creëren. Maar eerst aarzelde Appie Kaïssy net even te lang na goed voorbereidend werk van Zakaria Mellah en even later werd een inzet van Jeffrey van Dam van de doellijn gehaald.

RVC’33, met Mark Sluijs in de ploeg voor Rens Mathot, zette daar een flink aantal corners tegenover. De sterke Goudse defensie doorstond de storm van hoge, door de wind gedragen ballen echter zonder in grote problemen te raken.

In de 79ste minuut vond Werner Overkamp het hoofd van Rik Bogaard. Die kopte keihard op doel maar zag de bal tot ontzetting van iedereen die DONK een warm hart toedroeg op de lat uiteenspatten.

Mo Irezzi, vervanger van de moegestreden Appie Kaïssy, stond nauwelijks een minuut in het veld toen hij (in buitenspelpositie?) alleen op keeper Tim van der Hoek af mocht gaan. Diens voet voorkwam een Goudse voorsprong.

Zes minuten voor tijd werd het toch nog even billenknijpen voor DONK. RVC’33, met Sander Sluijs inmiddels in de ploeg voor Aartjan van Dijk, mocht vanaf een meter of twintig aanleggen voor een vrije trap. Stef de Goede zette zich achter de bal en schoot hard in. Bas van der Eem redde echter bekwaam. Het bleef bij 1-1 in deze sportieve, door scheidsrechter Straver uitstekend geleide wedstrijd. Na de ontknoping in de kleedkamer was het voor DONK niet zo moeilijk meer om de teleurstelling van het gelijke spel weg te spoelen.

Aanstaande zondag ontvangt DONK, dat op de derde plaats staat, de nummer 2, Antibarbari. Na de vrij kansloze nederlaag in de uitwedstrijd hebben de Gouwenaars nog wat goed te maken.