DONK PAKT PERIODETITEL, ASW-DONK 0-4

Door onze razende reporter Joop Spee

DONK heeft de opgaande lijn nog steeds te pakken. Door een uitstekende 0-4 zege op hekkensluiter ASW nam de ploeg niet alleen revanche voor de eerder in het seizoen geleden nederlaag, maar legde het ook nog eens dik verdiend beslag op het kampioenschap van de tweede periode. Met maar liefst acht overwinningen en slechts een (onverdiende) nederlaag en een imponerend doelsaldo van 27 doelpunten voor en slechts zes tegen werd de concurrentie op ruime afstand gehouden.

Met Patrick Akerboom op de bank in plaats van de afwezige trainer Edwin Erwich trad DONK aan zonder Rik Bogaard (gebroken rib) en Mark van Oosten (liesblessure). Ralph Tol en Jeroen de Jong (nog niet voldoende wedstrijdfit) begonnen op de bank. Centraal op het middenveld speelde nu Macky Chinkham.
DONK startte uitstekend. De ploeg legde verzorgd voetbal op de mat (er werd gespeeld op kunstgras) en wist zich technisch goed staande te houden op het uiterst winderige sportpark “De Sniep”.
Na een klein kwartier spelen waren de bezoekers al dicht bij de openingsgoal. Robin Plomp nam een fraaie pass van Jeffrey Ysselsteyn goed aan, leek te gaan scoren, maar werd teruggefloten wegens (vermeend?) buitenspel.
Twee minuten later was het wel raak. Robin Plomp reageerde alert op een verre uittrap van keeper Bas van der Eem, omspeelde eerst de uitgelopen keeper Patrick van Leeuwen en vervolgens twee verdedigers om uiteindelijk koeltjes de 0-1 binnen te tikken.
DONK bleef het beste van het spel houden. De Gouwenaars drongen aan en waren in de achttiende minuut alweer gevaarlijk. Mike Sluijter leek een corner van Macky Chinkham van dichtbij binnen te koppen maar kwam niet verder dan een geschampte kopbal die net naast vloog.
ASW deed direct iets terug. Het lage schot van middenvelder Peter van den Hoek werd echter een prooi voor DONK’s keeper Bas van der Eem. In diezelfde minuut zag ASW’s rechtsback Erik Hermans de gele kaart na een overtreding op Jeffrey Ysselsteyn.
In de 23ste minuut slingerde Macky Chinkham alweer een corner de Waddinxveense doelmond in. Dit keer kwam Dave Tol centimeters tekort om de bal binnen te koppen.
Het was duidelijk dat de 0-2 niet lang kon uitblijven. Het gebeurde in de 27ste minuut. Robin Plomp stuurde Imad El Yousfi de diepte in. De snelle buitenspeler, die een plaag was voor zijn opponenten, zette op zijn beurt met een mooie steekbal Mo Jrezzi in scoringspositie. De spits bleef uiterst koel en liet keeper Patrick van Leeuwen kansloos, 0-2.
Na een half uur spelen kreeg ASW zijn enige reële mogelijkheid van de eerste helft. Yoeri van der Putten mocht vrij aanleggen, maar schoot de bal ongecontroleerd over het doel van Bas van der Eem.
In het verloop van het eerste bedrijf kreeg DONK nog diverse kansen om de score uit te bouwen. Eerst vuurde de weer goed spelende Wouter Steenbergen met zijn rechtervoet een gevaarlijk schot af dat onderweg nog net van richting veranderd kon worden ten koste van een corner. Even later miste Mo Jrezzi een goede kans na een prima voorzet van Jeffrey Berlijn.
Vlak voor het rustsignaal ontsnapte Robin Plomp aan de buitenspelval. Hij stuitte echter op de attente keeper Patrick van Leeuwen. Met een 0-2 stand konden beide teams aan de thee.

Als het hard waait is het altijd weer de vraag hoe beide teams in de tweede helft om zullen gaan met de wind. DONK, dat een uitstekende eerste helft had laten zien, werd in het tweede bedrijf wel wat slordiger. Het krachtsverschil bleef echter onverminderd groot. ASW, dat Rick van Gelooven in het veld had gebracht voor Yoeri van der Putten en dat even later Peter van den Hoek wisselde voor Brady van Nelfen probeerde de aansluitingstreffer wel te forceren, maar de Goudse defensie, met daarachter de betrouwbare keeper Bas van der Eem, gaf helemaal niets weg.
In de 56ste minuut bracht DONK de handen van de verkleumde toeschouwers weer op elkaar. Imad El Yousfi reageerde alert op een uitgekookte steekpass van Macky Chinkham om vervolgens op fraaie wijze de 0-3 te scoren.
Vijf minuten later ging DONK’s captain Jeffrey Ysselsteyn op avontuur. Hij werd gelanceerd door een fraaie pass van Wouter Steenbergen. De linksback leverde een kiezelhard schot af dat net naast de verste paal vloog.

In de 63ste minuut bracht ASW’s trainer Marco Versloot zijn derde wisselspeler binnen de lijnen. Khallil El Marsany kwam Hidde van Eijk vervangen. Bij DONK werd Macky Chinkham gewisseld voor Ralph Tol. Het veranderde nauwelijks iets aan het spelbeeld. DONK bleef de toon zetten, zag Robin Plomp op de paal schieten en een fraaie combinatie tussen Wouter Steenbergen en Mo Jrezzi uiteindelijk in schoonheid sterven. Ook een mooie aanval, opgezet door Ralph Tol en Mo Jrezzi, bracht de 0-4 niet op het scorebord. Robin Plomp leek in laatste instantie doeltreffend uit te halen, maar er zat nog net een Waddinxveens lichaamsdeel tussen. De daarop volgende corner leverde niets op.

ASW deed er alles aan om de gehate nul weg te poetsen. Het dwong twee corners af die echter niet voor gevaar zorgden.
In de 85ste minuut mocht eerstejaars A-junior Marvin Vat zijn debuut in het eerste elftal van DONK maken. Hij verving Dave Tol.
Twee minuten voor het einde van de officiële speeltijd wist DONK de score een nog feestelijker aanzien te geven. Imad El Yousfi bediende Mo Jrezzi op maat waarna de spits koelbloedig zijn tweede treffer liet aantekenen, 0-4.
Pas in de 92ste minuut kwam ASW dicht in de buurt van een tegendoelpunt. Dennis Faber speelde zich uitstekend vrij, maar schoot net naast.
Het bleef bij 0-4 in dit sportieve en door scheidsrechter Van Delft uitstekend geleide duel.

De ontlading was groot bij DONK. Spelers vierden het periodekampioenschap uitbundig op het veld met de staf, waarbij de champagne rijkelijk vloeide, of beter: spoot.

Al met al een meer dan verdiende kroon op het werk voor DONK. In de derde klasse C is het ondertussen hoogspanning. De nieuwe koploper is HOV/DJSCR met 33 punten, op de voet gevolgd door Oliveo met 32, Zoetermeer en Antibarbari met 31 en DONK met 30 punten. Daarachter is Esto met 28 punten zeker nog niet uitgeschakeld.
Aanstaande zondag speelt DONK niet. Op dinsdagagavond 2 maart staat er thuis een oefenwedstrijd tegen de sterke tweedeklasser Groeneweg op het programma. De eerstvolgende competitiewedstrijd is op 6 maart, thuis tegen NOCKralingen, een ploeg waartegen DONK nog wat goed te maken heeft.

In het oog springend is zo langzamerhand ook de enorme opmars van DONK A-1. Thuis werd ARC-A2 met maar liefst 9-0 verpletterend verslagen. Dat gebeurde met maar liefst drie B-1 spelers in de gelederen. Doelpuntenmakers waren Jesse Bottinga (3x), Justin Cools (3x) en Wessel Akerboom, Justin Vat en B-junior Bas Houdijk ieder 1x.
Door dit resultaat is DONK A-1 nog slechts een punt verwijderd van het periodekampioenschap. Dat kan op 5 maart behaald worden als de ploeg in en tegen Alphen speelt. Het zou mooi zijn als DONK A-1 die zaterdagmiddag kan rekenen op een grote supportersschare.