DONK PAKT DE DRAAD WEER OP

Na twee smadelijke nederlagen is DONK erin geslaagd om weer in het goede spoor te komen. Dankzij teamspirit en bij vlagen goed voetbal werd Blijdorp in Rotterdam met 0-2 aan de kant gezet. De Gouwenaars hadden de wedstrijd al voor rust in het slot kunnen gooien als zij enkele grote kansen hadden weten te benutten.

Middenmoter Blijdorp had voor deze wedstrijd pas zeven doelpunten tegen. DONK, zonder de geblesseerde Werner Overkamp en met Michael Verdouw en Imad El Yousfi op de bank, was dus gewaarschuwd. De eerste helft zou sowieso heel wat beter moeten zijn dan in de voorgaande wedstrijden tegen Esto en Zoetermeer, anders was het risico groot dat de ploeg weer snel achter de feiten aan zou lopen.

DONK kwam pittig uit de startblokken. Al in de eerste minuut ontsnapte Jordy de Jong aan een gele kaart na een forse onreglementaire tackle. Even later kon DONK echter al juichen. Georgio Petridis slingerde zich op links door de vijandelijke defensie waarna een Blijdorp verdediger geen andere mogelijkheid meer zag dan aan de noodrem te trekken. Rik Bogaard mocht het vonnis vanaf 11 meter voltrekken en deed dat feilloos, 0-1.

Blijdorp van zijn kant was niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten. Het nam het initiatief over en was al in de zesde minuut dichtbij de gelijkmaker toen spits Rominio Varela in scoringspositie kwam. Djordy de Jomg wist het gevaar echter met een fraaie sliding op het nippertje te bezweren.

Drie minuten later was het weer de beurt aan DONK om gevaarlijk te worden. Een mooie voorzet van Charaf Akoub zorgde voor onrust in de defensie van Blijdorp. Djeffri Lopes Roque wist echter ten koste van een corner verder onheil te voorkomen.

DONK slaagde er vervolgens in om zich regelmatig goed onder de lichte druk van Blijdorp uit te voetballen. Zo kreeg Rik Bogaard in de 19e minuut een goede kans na een voorzet van Sjors van Hanswijk. De spits tikte de bal van dichtbij echter over het doel van keeper Koen van Lierop. Twee minuten later kreeg Charaf Akoub net voldoende ruimte om uit te halen. Zijn schot verdween echter net naast de verkeerde kant van de paal.

Het spel golfde nu op en neer. In de 22ste minuut kreeg Rominio Varela een schietkans voor Blijdorp. Zijn schot werd echter gekeerd door DONK’s keeper Bas van der Eem.

Nog geen zestig tellen later had DONK op 0-2 moeten komen. Georgio Petridis lanceerde Sjors van Hanswijk en diens voorzet op maat had Rik Bogaard voor het intikken. Vanaf twee meter redde Koen van Lierop echter fraai.

Even later verzuimde scheidsrechter van Slooten in te grijpen bij een overtreding op het middenveld. Hierop volgde een schermutseling waarbij Rik Bogaard zich, op de grond liggend, probeerde te ontworstelen aan een Blijdorpse beenklem. Er werd vervolgens geduwd en getrokken waarna de scheidsrechter Edson Maximo Almeida da Paz van Blijdorp en Donkiaan Rik Bogaard met rood van het veld stuurde. Een zware straf voor iets wat er veel erger uitzag dan het in werkelijkheid was.

Hierna kwam DONK beter in de wedstrijd. Sjors van Hanswijk oogstte geen succes met een kopbal na een voorzet van Charaf Akoub en een onverwacht schot vanaf 40 meter van Jeffrey Ysselsteyn werd doorzien door keeper Koen van Lierop.

Vlak voor rust kregen beide teams nog een goede kans om iets aan de stand te veranderen. Eerst brak Blijdorp gevaarlijk uit via Jair Duarte Soares, maar DONK ontsnapte miraculeus. Even later was het de beurt aan DONK om gevaarlijk te worden na een flitsende counter. De eindpass was echter niet zuiver zodat deze kans in de kiem smoorde. De ruststand werd dus 0-1. Geel was er in de eerste 45 minuten voor Nico Almeida van Blijdorp.

In de tweede helft was DONK duidelijk de bovenliggende partij. Nadat Mark van Doeland van DONK en Athos Anselmo Fereika van Blijdorp de gele kaart voorgeschoteld hadden gekregen was DONK dichtbij de 0-2. Mark van Doeland legde een vrije trap loepzuiver op het hoofd van Marvin Vat, maar keeper Koen van Lierop bleef meester van de situatie.

DONK’s trainer Rob Gieben wisselde hierop de goed spelende Charaf Akoub voor Imad El Yousfi en de eveneens prima voor de dag komende Georgio Petridis die een lichte blessure had opgelopen voor Michael Verdouw. Kort hierop was er ook een gele kaart voor Jair Duarte Soares.

In de 68ste minuut vergrootte DONK de voorsprong. Sjors van Hanswijk zette Wessel Akerboom vrij voor de keeper. De middenvelder ruziede wat met de bal, maar slaagde er toch nog in om de opgekomen Marvin Vat te bedienen. Tegen diens schuiver was Koen van Lierop machteloos, 0-2.

Amper een minuut later bereikte Jeffrey Ysselsteyn met een fraaie pass Imad El Yousfi. Met twee medespelers vrij voor het doel besloot de invaller toch voor eigen succes te gaan. Zijn matige schot eindigde echter in handen van keeper Koen van Lierop.

Blijdorp probeerde het tij te keren door twee verse krachten in de ploeg te brengen, Juari Fonseca Alves en Miguel Pereira Correia. DONK moest noodgedwongen wisselen. Jeffrey Ysselsteyn verdween geblesseerd naar de kant. Mark van Oosten was zijn vervanger.

Met nog minder dan twintig minuten op de klok gaf Blijdorp zich allerminst gewonnen. In de 79ste minuut leverde de goed spelende Elton Romario Delgado Evora een puik schot af dat fraai gestopt werd door Bas van der Eem.

Het was vervolgens toch weer de beurt aan DONK. In de 82ste minuut verzond Wessel Akerboom een fraaie pass in de loop van Imad El Yousfi. De rechterspits haalde keihard uit, maar trof de paal.

Blijdorp bleef met kunst en vliegwerk overeind. DONK, met de uitstekend spelende Marvin Vat inmiddels als stuwende kracht op het middenveld, kreeg in de slotfase nog een paar dotten van kansen om de Rotterdammers definitief knock out te krijgen. Eerst schoot Imad El Yousfi naast, nadat hij twee vrij voor het doel staande medespelers over het hoofd had gezien en in blessuretijd mocht Wessel Akerboom vrij uithalen na een voorzet van Sjors van Hanswijk. Zijn schot miste echter overtuiging en vloog over.

Het allerlaatste wapenfeit kwam in de 95ste minuut op naam van Blijdorp. Jair Duarte Soares ontsnapte knap aan zijn bewakers en schoot goed in. Bas van der Eem redde echter bekwaam. Het bleef bij een dik verdiende 0-2 overwinning voor DONK dat zich voor de kop mag slaan voor de eerdere wanvertoningen tegen ESTO en Zoetermeer. Nu gingen de Bodegravers er dankzij een klinkende zege op AGE-GGK met de eerste periodetitel vandoor.

DONK’s trainer Rob Gieben was tevreden over de teamgeest en het vertoonde spel van zijn ploeg. Vooral het middenveld had zich in zijn ogen duidelijk gerevancheerd voor de vorige matte optredens. Rob Gieben had zich erover verbaasd dat Blijdorp in de slotfase niet va banque was gaan spelen. Daardoor kon DONK eenvoudig overeind blijven.

DONK speelt dinsdag 21 november om 20.15 voor de Rijnmond Cup een uitwedstrijd tegen Berkel. Zondag 26 november volgt weer een uitwedstrijd, tegen Gouderak.