DONK OVERTUIGT, DONK 1 – Antibarbari 1, uitslag 4-1

 Door onze razende reporter Joop Spee

In de openingswedstrijd van het seizoen 2015-2016 is DONK overtuigend uit de startblokken gekomen. Het Rotterdamse Antibarbari werd aan de Nieuwe Donkstraat met een 4-1 nederlaag naar huis gestuurd.

Mijn vader zei het vroeger al: “Wat je er in stopt komt er altijd wel een keer uit.” Om elk misverstand te vermijden, hij had het dan natuurlijk over de opvoeding van zijn kinderen. Dat moet ook het houvast zijn geweest voor DONK’s trainer Edwin Erwich. Steeds vaker moest hij de laatste tijd tot zijn afgrijzen constateren dat hij zijn ploeg, ondanks de niet aflatende inspanningen van hemzelf en zijn staf, maar niet echt aan het voetballen kreeg. Maar zowaar, zijn elftal legde tegen Antibarbari een aantal oogstrelende aanvallen op de mat die vriend en vijand verbaasden. Dat het, na gemiste kansen op een grote voorsprong, toch nog even spannend werd was deels de verdienste van de opponent, maar vormt ook weer een leerpunt voor DONK.

DONK miste in het openingsduel nog een handvol spelers die om uiteenlopende redenen niet inzetbaar waren. Trainer Edwin Erwich verraste met Gregory Smeenk in het doel, terwijl verder na twee jaar afwezigheid Daniel Steenbergen de voetbalschoenen weer had aangetrokken. De routinier speelde alsof hij nooit was weggeweest. Drie nieuwelingen debuteerden in de basis, middenvelder Macky Chinkham en de aanvallers Robin Plomp en Charaf Akoub; allen kunnen terugzien op een prima optreden.

Al in de vijfde minuut gaf DONK voor de eerste keer zijn visitekaartje af. Macky Chinkham vond Charaf Akoub met een splijtende pass. Een goede actie volgde, maar meer dan een corner die niets opleverde zat er niet in.

Twee minuten later zocht Macky Chinkham zijn heil over de andere vleugel. Zijn pass bereikte Robin Plomp die laag en hard voorzette en tot zijn vreugde Rik Bogaard de 1-0 zag binnentikken.

Antibarbari was tot dat moment nog niet in het stuk voorgekomen en dat zou lange tijd zo blijven. Het was DONK dat de toon zette. Zo profiteerde Rik Bogaard in de twaalfde minuut bijna van een verdedigingsfout.

Na een kwartier volgde een van de mooiste momenten van de wedstrijd. Robin Plomp stuurde Dave Tol op rechts weg. De middenvelder zette goed voor waarna de bal door Robin Plomp ineens op de slof werd genomen. Met een katachtige reactie wist keeper Hiram Collin de bal nog uit de kruising te werken ten koste van een corner.

Het smaakte naar meer en dat zou inderdaad nog komen. Voorbode was een fraaie pass van Macky Chinkham op Rik Bogaard. De spits blafte wel, maar beet dit keer nog niet.

In de 29ste minuut toverde DONK een aanval uit het boekje tevoorschijn. Wouter Steenbergen bediende Macky Chinkham die op zijn beurt linksback Mo Kaddouri de diepte in stuurde. Diens voorzet was op maat, Robin Plomp kopte snoeihard de 2-0 tegen de touwen.

Zeven minuten later kon weer een kans worden genoteerd. Een prima pass van Robin Plomp op Charaf Akoub eindigde in een hard schot dat vanaf een meter of twintig over het vijandelijke doel vloog.

Tot dat moment was Antibarbari nog niet dreigend geweest. De Rotterdammers legden weliswaar een verzorgd spelletje op de mat, maar in het centrum van de Goudse defensie heersten Daniel Steenbergen en Mark van Oosten, terwijl de backs Jeffrey Berlijn en Mo Kaddouri elk gaatje vakkundig dicht liepen. Pas in de 40ste minuut had Antibarbari voor gevaar kunnen zorgen toen de ploeg schuin links voor het doel een vrije trap mocht nemen. Er kwam echter niets uit.

In de 43ste minuut had DONK zelfs al op 3-0 kunnen komen toen Dave Tol met een prachtige pass Macky Chinkham de diepte in stuurde. De nieuweling trok de bal goed voor, maar Antibarbari ontsnapte ten koste van een corner. Nog geen halve minuut later kopte Charaf Akoub net naast na een gave voorzet van Dave Tol.

Op slag van rust werd Antibarbari voor het eerst echt gevaarlijk na een fraaie aanval. Jeffrey Berlijn wist echter net op tijd redding te brengen.

In de tweede helft was bij Antibarbari middenvelder Justin de Vries vervangen door Fatih Kalin. Logischerwijs kozen de Rotterdammers bij een 2-0 achterstand voor de aanval, maar toch was het DONK dat de meeste aandacht met goed spel opeiste. Het begon al in de 48ste minuut met een hard schot uit de rebound van Charaf Akoub dat net naast vloog. Twee minuten later werden de toeschouwers verwend met alweer een mooie aanval. Dave Tol vond met een uitstekende steekpass de naar de linkerkant uitgeweken Robin Plomp die niet aarzelde en meteen laag voorzette op de inlopende Rik Bogaard. Ditmaal vloog de bal over het doel.

In de 55ste minuut diende zich de volgende kans aan. Macky Chinkham vond Robin Plomp. De spits speelde zich knap vrij en haalde hard uit. De bal vloog 20 centimeter over de lat.

Een minuut later had DONK de wedstrijd op slot kunnen en moeten gooien. Rik Bogaard zette de goed doorgelopen Macky Chinkham knap voor de keeper. De paal bracht echter redding voor Antibarbari.

Het kan raar lopen in een voetbalwedstrijd. Nog geen zestig seconden later kreeg de mee opgekomen aanvoerder van Antibarbari, Roy Kerner, een vrije schietkans vanaf een meter of twintig. Zijn schot verdween tot ontzetting van DONK in het Goudse doel, 2-1.

Vanaf dat moment was DONK gedurende een minuut of twintig behoorlijk de kluts kwijt. De ploeg moest zich nog instellen op de steeds goed inschuivende centrale verdediger Roy Kerner en dat leidde in de 59ste minuut zowaar al bijna tot de gelijkmaker. Op een lage harde voorzet van Roy Kerner kwam de bebrilde spits Bart Sinnige slechts een grote teenlengte tekort om de bal binnen te kunnen glijden.

Twee minuten later was het helemaal alle hens aan dek voor het doel van DONK. Een gruwelijk misverstand in de defensie bracht  Fatih Kalin anderhalve meter voor de doellijn plotseling in een ideale scoringspositie. De gretige invaller knalde echter kiezelhard hoog over.

Het bleef nog even onrustig bij DONK. Keeper Gregory Smeenk was nog net op tijd om een iets te korte terugspeelbal van Macky Chinkham weg te werken. De doelman moest even later vol aan de bak met een fraaie redding uit de kruising na een kopbal van Hatih Kalin.

In de 66ste minuut kwam bij DONK Mustapha Yaalou de moegestreden Dave Tol aflossen. Robin Plomp was even later weer eens gevaarlijk voor het Rotterdamse doel. De spits liep in de 70ste minuut wel tegen een gele kaart aan wegens wild inkomen. Bij Antibarbari kwam Ken Masdjedi spits Bart Sinnige aflossen.

In de 77ste minuut bestrafte scheidsrechter Pasman, die het sportieve duel verder goed leidde, Antibarbari’s aanvoerder Roy Kerner met een rode kaart. Een zware straf, omdat bij de te late tackle van Roy Kerner op Charaf Akoub van opzet geen sprake was. Hoe het ook zij, de angel was nu definitief uit het spel van Antibarbari verdwenen.

DONK reageerde onmiddellijk. Mohamed Kaddouri bediende Charaf Akoub op maat. DONK’s nummer 11 ging op avontuur langs de achterlijn en bediende vervolgens van dichtbij aanvoerder Rik Bogaard die de 3-1 binnentikte.

Het was het laatste wapenfeit voor Mohamed Kaddouri. Mark van Doeland kwam hem vervangen. Bij Antibarbari verving Edwin van Buuren aanvallende middenvelder Masud Hooi.

Het was duidelijk dat DONK het juiste spoor weer had gevonden. Een technisch hoogstandje van Macky Chinkham resulteerde in een zuivere pass op Robin Plomp die goed doorspeelde op Rik Bogaard. Het werd net geen doelpunt.

Nadat bij Antibarbari rechtsback Reimer Leunis terecht tegen een gele kaart was aangelopen na een veel te harde charge op Charaf Akoub was het slotakkoord voor DONK. Mustafa Yaalou brak door over de rechterflank, was niet zelfzuchtig en bediende Robin Plomp op maat. Spijkerhard verdween de bal in het dak van het doel, 4-1.

Al met al een mooie ouverture voor DONK dat aantoonde uitstekend te kunnen voetballen. Tegelijkertijd bleek de ploeg na tegenslag toch ook weer kwetsbaar.

Wie gedacht had dat DONK na deze ruime overwinning wel koploper zou zijn kwam bedrogen uit. De eerste competitieronde telde in deze afdeling al direct een aantal forse uitslagen, waardoor Bodegraven (7-0 tegen CKC) aan de leiding gaat. A.s. zondag gaat DONK op bezoek bij Hillegersberg dat de competitie met een gelijkspel begonnen is.