DONK OP DE DREMPEL VAN DE NACOMPETITIE AGE/GGK-DONK 0-5

Met nog twee wedstrijden te gaan stond er eerste Pinksterdag een heuse thriller op het programma. Nummer drie, DONK, tegen nummer 4, AGE/GGK. Beide ploegen stonden in punten gelijk, maar DONK had een iets beter doelsaldo. Inzet van het duel: een plaats in de promotie-nacompetitie.

In de thuiswedstrijd van DONK tegen AGE/GGK was gebleken, dat de geroutineerde Rotterdamse ploeg een lastige opponent voor DONK kon zijn. Vakkundig werd het ritme van de Gouwenaars verstoord met als resultaat een 1-2 nederlaag voor DONK.

De boodschap was duidelijk: in Rotterdam zou er uit een ander vaatje moeten worden getapt.

DONK, met Jeffrey Ysselsteyn, Michael Verdouw, Dave Tol, Dennis de Vogel en Marco Douma op de bank, bleek de boodschap goed begrepen te hebben. De ploeg ging stormachtig van start en stond binnen 60 seconden al bijna op voorsprong. Georgio Petridis goochelde zich prachtig vrij op de achterlijn en zou zeker gescoord hebben als zijn inzet niet net voor de doellijn was weggewerkt.

Drie minuten later werd Imad El Yousfi binnen de beruchte lijnen in de mangel genomen. De scheidsrechter zag er geen penalty in, maar wees drie minuten later om onduidelijke redenen wel gedecideerd naar de stip. Mark van Doeland vonniste feilloos, 0-1.

Na 24 minuten moest DONK’s captain Rik Bogaard zich met een spierblessure laten vervangen door Marco Douma..

Het offensief van DONK ebde weg. AGE/GGK ging opportunistisch spelen en pompte veel hoge ballen in het strafschopgebied. Het resulteerde in een grote kans van dichtbij voor spits Mitchell Kruithof. DONK’s keeper Bas van der Eem was echter goed bij de les. Even later wist Mitchell Kruithof een nieuwe kans, na een voorzet van Franklin Andrew Janga, weer niet te verzilveren.

Seconden later zag de Rotterdamse spits geel nadat hij te hard was doorgegaan op keeper Bas van der Eem.

In de tweede helft bleek al snel dat DONK de overhand zou krijgen. Nadat Franklin Andrew Janga in de 52ste minuut tegen een gele kaart was aangelopen nam DONK afstand. Een fraaie steekpass van Zakaria Azaay werd op waarde geschat door Wessel Akerboom. De middenvelder, die net als zijn collega Georgio Petridis veel vuile meters maakte, schoof de bal in de verre hoek, 0-2.

Het leidde aan AGE/GGK- zijde tot het nodige gemekker. De scheidsrechter bleek hier niet van gediend en gaf geel aan aanvoerder Marco Maus en even later rood aan middenvelder Reda Belabed toen diens woordkeus de grens van het betamelijke overschreed.

Seconden later was er ook geel voor Donkiaan Jordy de Jong, al leek diens tackle volledig correct.

Na een uur spelen kreeg Georgio Petridis schuin links voor het doel, net buiten het strafschopgebied, een vrije trap te nemen. Hij plaatste de bal afgemeten bij de tweede paal op de voet van de goed ingelopen Marvin Vat, 0-3.

Twee minuten later had AGE/GGK de score een wat draaglijker aanzien kunnen geven, maar Franklin Andrew Janga wist zich geen raad met de kans.

De volgende gele kaarten werden uitgedeeld aan Mitchell Kruithof (AGE/GGK) en Donkiaan Zakaria Azaay.

Kort hierop werd Zakaria Azaay vervangen door Jeffrey Ysselsteyn, terwijl Imad El Yousfi (die geel had gekregen voor het wegtrappen van de bal tijdens een dood spelmoment) het veld moest ruimen voor Dave Tol.

In de 71ste minuut behoedde AGE/GGK’s keeper Joey Driest zijn ploeg tot twee keer toe voor een grotere achterstand door schitterend te redden op inzetten van dichtbij van eerst Marco Douma en in de rebound van Georgio Petridis. Het bleek uitstel van executie In de 74ste minuut stelde Marco Douma met een geraffineerd wippertje Georgio Petridis in staat om beheerst voor de 0-4 te zorgen.

AGE/GGK, met Ismael Farissi en Bradley Bosman in de ploeg voor Maurice Hage en Cihan Erdogan, kwam er niet meer aan te pas. Het wachten was op de 0-5. De doorgebroken Jordy de Jong (uitstekende wedstrijd weer) was er dichtbij, maar zag zijn stiftje nog net onschadelijk gemaakt worden door de vingertoppen van keeper Joey Driest.

Kort voor tijd kwam de 0-5 toch op het scorebord. Een voorzet van Sjors van Hanswijk werd door Franklin Andrew Janga uit de doelmond geslagen. Mark van Doeland benutte ook deze strafschop feilloos, 0-5. Dat de dader van de handsbal zelfs geen geel (en dus 2xgeel=rood) ontving, verbaasde hem zelf nog het meest.

DONK’s interim-trainer Patrick Akerboom toonde zich uiteraard content met de overwinning. “We zijn rustig gebleven en hebben gedisciplineerd gespeeld. Dat is een compliment waard.”

Aanstaande zondag kan DONK zich definitief verzekeren van een plek in de nacompetitie als laagvlieger Bodegraven op bezoek komt. AGE/GGK is in theorie nog een concurrent, maar er moet een wonder gebeuren om de Rotterdammers nog langszij en in doelsaldo over DONK te laten komen.