“DONK onderuit tegen genadeloos Groeneweg” Groeneweg 1 – Donk 1, uitslag 4-1

Door onze razende reporter Joop Spee

Ook in de eerste van de laatste vier “finales” is DONK er niet in geslaagd om de rode lantaarn over te dragen. Toonde opponent Groeneweg zich in de eerste helft in Zevenhuizen nog uitermate mild door slordig met de kansen om te springen, in de tweede helft (waarin DONK overigens veel beter voor de dag kwam) was dat andere koek. Genadeloos counterde de thuisploeg naar een eclatante 4-1 zege, waarmee het als debutant het lijfsbehoud in de tweede klasse fraai veilig stelde.

DONK startte ditmaal met Johan Lubken centraal naast Daniel Steenbergen in de verdediging. Sjors van Hanswijk begon op de bank.

Het spelconcept van Groeneweg mag zo langzamerhand bekend worden verondersteld. Vanuit een compacte defensie en een gegroepeerd spelend middenveld wordt zodra de gelegenheid zich voordoet snel geschakeld naar de twee spitsen, de aalvlugge Joey Grootscholten en de lepe aanvoerder Maurice Eckhardt. Dat tweetal weet elkaar doorgaans heel goed te vinden.
Al in de zesde minuut bleek dat weer het geval. Joey Grootscholten zette vanaf de linkervleugel voor en vond het hoofd van de boven iedereen uit torende Maurice Eckhardt. Diens tegendraadse schampende kopbal liet DONK goalie Patrick de Blok kansloos.
DONK deed nauwelijks iets terug. Weliswaar zochten Raymond Ernst en Jeffery Steenkamer veelvuldig de ruimte over de linkervleugel, maar de aanvallers slaagden er niet in voor hun man te komen. En elke hoge bal was een prooi voor de jeugdige centrale verdediger Willemsen.
Na een minuut of twintig kreeg de Goudse aanhang bijna een hartverzakking als gevolg van een tweetal te korte terugspeelballen. Eerst kon Patrick de Blok met gevaar voor eigen leven nog net redden nadat Johan Lubken hem in de problemen bracht, terwijl even later Daniel Steenbergen voor een identieke situatie zorgde. Ook nu bleef de DONK keeper met moeite overeind.
DONK was 27 minuten lang volkomen tandeloos geweest, toen eindelijk de eerste dreigende actie viel te noteren. Jeroen de Jong stuurde Rik Bogaard met een fraaie pass links de ruimte in. Een gevaarlijke lage voorzet volgde, maar keeper Johan Hoogeveen lag net op tijd goed in de weg.
Zestig seconden later counterde Groeneweg bliksemsnel. Eerst kon Patrick de Blok ter hoogte van de penaltystip nog redding brengen waarna de bal voor de voeten sprong van de sterk spelende middenvelder Jos-Pieter Hordijk. Die besloot vanaf een meter of achttien tot een boogbal over de ontredderde doelman heen. Tot opluchting van DONK wist Jeffery Steenkamer op de doellijn koppend redding te brengen.
In de 35ste minuut hield DONK alweer de adem in. Een vrije trap van Luuk Gritter verdween via het been van Daniel Steenbergen maar net langs de voor DONK goede kant van de paal.
Twee minuten later besloot ook DONK’s rechterspits Imad El Yousfi tot een uiterst riskante terugspeelbal. Ook nu kwamen de bezoekers dankzij Patrick de Blok met de schrik vrij.
DONK stelde daar slechts een 25 meter schot van Wouter Steenbergen (over de kruising) en een gevaarlijke lage voorzet van Mustafa Yaalou die door iedereen gemist werd tegenover.
Beide ploegen gingen met gemengde gevoelens de kleedkamer in. De thuisploeg mocht het zich aanrekenen dat het niet met een ruimere voorsprong was gaan rusten, terwijl bij DONK de gedachte overheerste dat nog steeds alles mogelijk was. Een gedachte die al in de 47ste minuut wreed om zeep werd geholpen. De rustig leidende scheidsrechter Oosterveer (hij liet in het sportieve duel de kaarten op zak) negeerde een vlagsignaal voor buitenspel, waarna Maurice Eckhardt kon uitbreken. Precies op tijd werd Joey Grootscholten aangespeeld. De linkerspits had geen moeite om de 2-0 aan te tekenen en DONK nog verder achter de feiten aan te laten lopen.
Toch was DONK niet van plan de handdoek te werpen. Trainer Jack Harmsen had Marco Douma in het veld gebracht voor Imad El Yousfi, maar het was weer Groeneweg dat de grootste kans op een treffer had. In de 53ste minuut vond Joey Grootscholten de goed vrijgelopen Maurice Eckhardt, maar de Groeneweg captain liet de bal door de benen glippen.
In de 60ste minut besloot DONK alle registers open te trekken. Aanvaller Sjors van Hanswijk kwam in het veld voor centrale verdediger Johan Lubken. Mede door de dreigende acties van de linkerspits kwam DONK beter in de wedstrijd. De druk op het doel van Groeneweg nam toe, maar bij een snelle counter was het plotseling weer Groeneweg dat alle aandacht opeiste. Verantwoordelijk daarvoor was weer het duo Joey Grootscholten-Maurice Eckhardt. Eerstgenoemde zette zijn aanvoerder schuin vrij voor het doel, maar diens harde schot ging via de paal naast.
DONK ging nog meer risico’s nemen. Centrale verdediger Daniel Steenbergen schoof steeds vaker in en dat bleef niet zonder resultaat. Na een van zijn passes ging Rik Bogaard op de solotoer om de bal vervolgens precies op tijd af te geven aan Marco Douma. De invaller aarzelde geen moment en tekende koel voor de aansluitingstreffer, 2-1.
DONK putte moed en verscheen steeds vaker in het strafschopgebied van Groeneweg. De centrale verdedigers Willemsen en Kevin Zijderhand bleven echter prima overeind, al ging dat soms met kunst en vliegwerk. Zo raakte Sjors van Hanswijk na een merkwaardige kluts op drift in het zestien meter gebied. Zijn inzet vloog echter via twee Groeneweg benen corner.
Ondertussen was bij de thuisclub Erwin Hof vervangen door Bas Roos. Een paar minuten later kreeg DONK de rekening gepresenteerd voor het risicovolle aanvalsspel. Joey Grootscholten kwam in de 75ste minuut in balbezit en zag alleen Jeffrey Berlijn nog voor zich. De rechtsback hapte te gretig, werd bekwaam uitgekapt en seconden later had Patrick de Blok de derde treffer om de oren gekregen, 3-1.
Beide ploegen wisselden vervolgens nog een keer. Bij Groeneweg kwam junior Mark van Dieren Jos-Pieter Hordijk aflossen, terwijl bij DONK junior Mark van Doeland in het veld kwam voor Jefferey Steenkamer.
Beide ploegen kregen in de slotfase nog een kans. Eerst vloog een vrije trap van Rik Bogaard via een Zevenhuizense voet rakelings langs het doel van Johan Hoogeveen. Even later dook Maurice Eckhardt als een duveltje uit een doosje plotseling op voor Patrick de Blok. De Goudse doelman bleef echter knap overeind.
In de allerlaatste seconde van de wedstrijd werd het toch nog 4-1. In een twee tegen een situatie vormde Mark van Dieren het eindstation. De jonge invaller bleef koel en liet zich vervolgens uitbundig vertroetelen.

Door deze nederlaag en door de onverwachte zege van DEHMusschen bij DRL is DONK vaster op de laatste plaats gedrukt. Er wacht nog een loodzwaar programma tegen OVV, kampioen IFC en Xerxes.
Op tweede paasdag ontvangt DONK thuis OVV. Aan de inzet op de training zal het niet liggen. Spelers en technische staf blijven tot de laatste snik strijden voor lijfsbehoud.
Groeneweg, onder leiding van trainer Rene van Beek, verdient een groot compliment voor de wijze waarop de ploeg zich in het eerste jaar in de tweede klasse heeft weten te handhaven.