DONK ONDER HET VRIESPUNT – DONK 1 – Stompwijk ’92 1, 0 -3

Door onze razende reporter Joop Spee

Tja, dan heb je een vet contract bij DONK als razende reporter en wordt er dus ook van je verwacht dat je een verslag maakt van een wedstrijd als DONK-Stompwijk. Een potje dat, vanuit DONK perspectief, verdient om slechts met de uitslag te worden afgedaan.

Het was volop voorjaar aan de Nieuwe DONKstraat. Voorjaar, het jaargetijde dat de lammetjes in de wei dartelen. Welnu, lammetjes waren er volop op het kunstgrasveld en hun kleur was geel-zwart. Van dartelen was geen sprake, het was meer moeizaam sjokken wat het merendeel van de Goudse spelers liet zien. Het lot van voorjaarslammetjes is bekend: die eindigen op de slachtbank, in dit geval van slager Stompwijk.

Het leek zo’n mooie affiche voor de thuisclub: In de slipstream van de mooie overwinning op Esto vol gas geven in de derde periode. En omdat ook Stompwijk die derde periode flitsend gestart was met een zege van maar liefst 9-0 tegen Steeds Hooger, beloofde het een gevecht te worden op het scherpst van de snede. De harde realiteit was een geheel andere.

DONK, zonder Jeroen de Jong (hamstringklachten), Mo Kaddouri ( in het tweede), Ralph Tol (herstellende van een blessure, maar wel op de bank) en Sven de Wit ( op de bank), had de uitwedstrijd met een 2-4 overwinning afgesloten.

De Gouwenaars begonnen nog wel aardig. In de zevende minuut brak Rik Bogaard door op de rechterflank. Zijn voorzet bereikte Dave Tol die vervolgens in kansrijke positie naast schoot. Het zou de enige kans voor DONK in de gehele wedstrijd blijken te zijn.

Stompwijk bleek allerminst onder de indruk. De ploeg zette DONK op eigen helft vakkundig vast, won vrijwel ieder duel en gaf vanaf het begin aan dat het maar een doel had: winnen!

In de dertiende minuut vertaalde deze drive zich al in een doelpunt. DONK’s linksback Jeffrey Berlijn, een van de weinigen overigens die bij de thuisclub een voldoende scoorde, maakte het zijn keeper Bas van der Eem moeilijk met een lastig te controleren terugspeelbal. De sluitpost maaide over de bal, maar herstelde zich ten koste van een corner. De bal werd uit de doelmond weggekopt, precies voor de voeten van de volkomen ongedekte Nick van den Bosch, die dankbaar profiteerde, 0-1.

Wat DONK in het verloop van de wedstrijd presteerde grenst aan het ongelooflijke. Geen bezieling, geen balcontrole, geen duelkracht. Zelfs de talrijke Goudse inworpen leverden in 80 procent van de gevallen simpel balverlies op. Slechts van de rechterflank kwam met de rushes van Pascal Schouten soms nog enig gevaar, maar de voorzetten van de rechtsback deden niet onder voor de algehele malaise waaraan de thuisclub ten prooi was gevallen.

In de 21ste minuut kon alweer een kans voor Stompwijk worden genoteerd. Koen van Leeuwen leed balverlies op het middenveld op een gevaarlijke plaats. John Onderwater rook onmiddellijk zijn kans en drukte direct af. Bas van der Eem hield zijn doel echter bekwaam schoon.

In de 33ste minuut gebeurde wat de aanhang van de thuisclub al langer vreesde. Nick van den Bosch stond als een vogel zo vrij en speelde Joeri van der Salm op maat aan. Stompwijk’s nummer 7 waande zich in Luilekkerland bij de volledig gedesorganiseerde Goudse defensie en had geen moeite om de 0-2 te scoren.

DONK bleef vervolgens achterover leunen en gaf Stompwijk volop gelegenheid om druk te zetten. Dat leverde  kansen op voor de bezoekers. Zo mocht Martijn Droog aanleggen na balverlies van Koen van Leeuwen. Keeper Bas van der Eem deelde gelukkig niet in de malaise en stopte het schot van de spits bekwaam.

Terwijl de trouwe DONK-aanhang- tegen beter weten in- bleef hopen op de aansluitingstreffer vlak voor de rust, bleek Stompwijk niet van plan om de Gouwenaars ook maar een centimeter ruimte te geven. Sterker nog, het drama voor DONK werd helemaal compleet toen Martijn Droog in de 40ste minuut weer eens alle ruimte kreeg om linkerspits Nick Ammerlaan in stelling te brengen. De blonde flits  had vervolgens geen moeite om de 0-3 binnen te schieten.

In de tweede helft kon Stompwijk het zich permitteren wat gas terug te nemen. DONK moest komen, maar waar Julius Caesar in de Romeinse tijd ooit zei “Ik kwam, ik zag, ik overwon”, was hier in de verste verte geen sprake van. Daar konden ook de DONK-invallers Ralph Tol, voor broer Dave, Sven de Wit ( voor Nick Sloof) en Joost ter Meulen ( voor de geblesseerd geraakte Jeffrey Berlijn ) niets meer aan veranderen. Stompwijk schroomde overigens niet om er fors tegenaan te gaan en mocht blij zijn dat Nick Ammerlaan zijn tweede gele kaart niet te zien kreeg van scheidsrechter Verduijn na een paar forse tackles op de enkels van Pascal Schouten. De arbiter, die speltechnisch verder goed floot, verdiende verder enige kritiek toen hij verzuimde Martijn Droog op een directe rode kaart te trakteren na een aanslag op de achillespees van Jeffrey Berlijn. Ook Donkiaan Koen van Leeuwen mocht blij zijn dat de scheids genade voor recht liet gelden door een slaande beweging van de middenvelder niet te bestraffen.

Ook al speelde DONK in de tweede helft iets minder slecht dan in het eerste bedrijf, toch waren de spaarzame kansen weer voor Stompwijk, dat Pim van der Arend en Donny van Marwijk in de ploeg had gebracht voor respectievelijk Tim van Rijn en Martijn Droog.  De grootste kon genoteerd worden in de 83ste minuut. Nick Ammerlaan schoot laag en hard op de paal, waarna keeper Bas van der Eem in een flipperkastsituatie tot twee keer toe schitterend redde.

Het bleef bij een dik verdiende 0-3 overwinning voor het oppermachtige Stompwijk.

DONK’s trainer Edwin Erwich zal zich deze middag hebben afgevraagd of het een boze droom was die zich voor zijn ogen voltrok of de onthutsende werkelijkheid. Voor de wedstrijd had hij zijn ploeg juist nog extra geprobeerd te motiveren met een vlammend betoog over teamgeest. Tot zijn ontsteltenis zakten zijn manschappen vooral op dit gebied tot onder het vriespunt: geen passie, geen drive, geen teamgeest, geen mentaliteit, een enkele kans, geen kansjes en zelfs geen mogelijkheidje. Een wanprestatie van formaat!

Terwijl ik dit schrijf krijg ik via Facebook de volgende quote binnen: “Dream big, work hard, stay focused & surround yourself with good people!” Commentaar overbodig. Wie de schoen past…..