DONK NEEMT EERSTE HORDE HOV/DJSCR-DONK 3-5

In de gecombineerde derde en vierde klasse wordt eerst met twaalf ploegen een halve competitie gespeeld waarna de beste zes teams om promotie gaan spelen in een volgende halve competitie tegen de beste zes van de andere gecombineerde derde en vierde klasse.

DONK is erin geslaagd om de eerste horde, het Rotterdamse HOV/DJSCR, al was het soms struikelend, te nemen. In een open wedstrijd met wisselende kansen werd het in Rotterdam 3-5 voor de Gouwenaars.

Het zo vaak bekritiseerde kunstgrasveld bewees deze middag maar weer eens zijn voordelen. Terwijl bijna elke normale grasmat in West 2 het zwaar te verduren had met de overvloedige regenval was er op het kunstgras van HOV/DJSCR geen vuiltje aan de lucht.

Debuterende DONK-trainer Pieter van Zoest had ervoor gekozen om Dave Tol, Marvin Vat en Jeffrey van Dam op de bank te laten plaatsnemen, terwijl Zakaria Azaay niet bij de selectie hoorde.

In de eerste minuten golfde het spel op en neer. Het eerste gevaar kwam in de 10e minuut van HOV/DJSCR. De snelle Maurice van der Linden brak op rechts gevaarlijk door, maar een voortreffelijke sliding van Edwin Gouw voorkwam verder onheil.

Even later was het weer HOV/DJSCR dat de aandacht opeiste. De behendige Amine Marhoub bleek een geweldige pegel in huis te hebben. Vanaf een meter of twintig haalde hij verwoestend uit. DONK’s keeper Dennis de Vogel wist de bal nog net knap over de lat te tikken.

Toch was het DONK dat het eerst kon juichen. Jordy de Jong snelde langs de lijn en leverde een fraaie voorzet af op het hoofd van Charaf Akoub. De linkerspits legde de bal koppend op de schietgrage voet van Rik Bogaard die ziedend hard op de lat schoot. De terugspringende bal werd opgepikt door Charaf Akoub die met een mooi diagonaal schot over keeper de Souza heen de 0-1 op het scorebord bracht.

HOV/DJSCR verblikte of verbloosde niet. De ploeg bleef voortdurend dreigend, vooral als de aanvallers Rachid el Khalifi, Amine Marhoub en Maurice van der Linden aan de bal kwamen.

De Rotterdamse verdediging bleek echter de Achilleshiel. In de 18e minuut taxeerde DONK’s captain Rik Bogaard een corner van Mark van Doeland op waarde. Hij kwam goed voor zijn man en kopte de 0-2 knap binnen.

Drie minuten later had HOV/DJSCR de aansluitingstreffer al weer binnen. Na een corner slaagde Dennis de Vogel er niet in om de bal afdoende weg te werken. Aan de aanname van spits Mounir Boukhari ging weliswaar een (niet bestrafte) handsbal vooraf, maar op de afwerking was niets aan te merken, 1-2.

HOV/DJSCR rook bloed. De ploeg ging verwoed op jacht naar de gelijkmaker maar een vlammend schot van Amine Marhoub en een doorbraak van captain Rachid el Khalifi leidden niet tot het gewenste resultaat.

In de 32ste minuut vergrootte DONK de voorsprong. Spits Mo Irezzi leek bij een onoverzichtelijke situatie in het doelgebied tot twee keer toe de trekker definitief over te halen. Hij stuitte echter op keeper de Souza. Driemaal is scheepsrecht moet Rik Bogaard gedacht hebben. De Goudse captain wilde net uithalen voor de genadeslag toen hij onderuit werd gehaald. Scheidsrechter Harry Hamer aarzelde geen moment en legde de bal op de stip. Rik Bogaard voltrok het vonnis feilloos, 1-3.

Nog geen minuut later was DONK heel dicht bij de 1-4. De sterk spelende Edwin Gouw schoot in vrije positie via de vingertoppen van de keeper net naast.

DONK had nu de smaak te pakken. In de 37ste minuut legde de opgerukte Jordy de Jong de bal met een afgemeten voorzet op het hoofd van Charaf Akoub. De linkerspits tekende vervolgens met een prachtige kopstoot voor de 1-4.

Wie dacht dat de wedstrijd daarmee wel gespeeld zou zijn kwam bedrogen uit. Nadat keeper de Souza zijn ploeg in de 41ste minuut nog voor de 1-5 had behoed door een inzet van Imad El Yousfi knap over te tikken, kreeg HOV/DJSCR nog een minuut later toch weer hoop. Een onhandige overtreding van Sjors van Hanswijk op Rachid El Khalifi leverde een penalty voor de thuisclub op. Rachid el Khalifi aarzelde niet en tekende voor de 2-4.

Bijna was de aansluitingstreffer nog voor de rust gevallen. Het in slaap gesuste DONK, dat veel te weinig duelkracht etaleerde, kwam echter goed weg bij een schot van Mounir Boukhari dat over vloog.

In de tweede helft begon DONK nog goed met een schitterend pass van Edwin Gouw op Mo Irezzi. De spits ontsnapte aan buitenspel en hield het hoofd koel, 2-5 in de 48ste minuut.

Hierna zakte DONK terug naar een bedenkelijk niveau. Balverlies van Charaf Akoub (voor rust met twee goals prima op dreef, maar in de tweede helft ver teruggezakt), had zomaar de 3-5 kunnen betekenen. Rachid el Khalifi lobde echter over het Goudse doel. Even later reageerde Dennis de Vogel alert op een gevaarlijke doorbraak van Maurice van der Linden.

In de 56ste minuut liet DONK nog een mooie aanval zien toen na een combinatie tussen Edwin Gouw en Imad el Yousfi de vrijstaande Mo Irezzi de bal voor het inschieten had. Tot verbijstering van de DONK-aanhang vloog de bal echter ruim naast. Hierna was DONK echter gedurende ruim een half uur nergens meer. Duelkracht ontbrak, de afstand tussen de linies was veel te groot en de bezoekers leken het onheil over zich af te roepen. Na een uur spelen schoof Rachid el Khalifi de bal uit een moeilijke hoek bijna binnen. Een Goudse teen voorkwam echter erger.

Kort daarvoor was keeper de Souza met een wond aan zijn gezicht uitgevallen. Hij werd vervangen door Aitor Spetter. Caron Hardo Kloppert kwam voor Mounir Boukhari. Ook DONK ging wisselen. Jeffrey van Dam nam de plaats in van Rik Bogaard.

In de 67ste minuut bracht HOV/DJSCR de spanning weer terug. DONK’s centrale verdediger Werner Overkamp misrekende zich en legde de bal panklaar voor de voet van Amine Marhoub. De Rotterdamse nummer 10 aarzelde niet en schoot de 3-5 onberispelijk binnen.

HOV/DJSCR zette hierop een tandje bij en zocht soms de grens van het toelaatbare op. De uitstekend leidende scheidsrechter Harry Hamer had er echter goed het oog op. Met kordaat ingrijpen liet hij duidelijk merken wie de baas was op het veld. Zo trakteerde hij Maurice van der Linden terecht op een gele kaart na een pittige overtreding op de weer prima spelende Jordy de Jong.

Na weer een paar wissels, Hippoliet van Eeckhout kwam bij HOV/DJSCR in het veld en bij DONK loste Dave Tol Caraf Akoub af, kwam HOV/DJSCR nog een paar keer goed door. Steeds was het Rachid el Khalifi die voor het grootste gevaar zorgde. Zo schoot hij voorlangs om even later uit een moeilijke hoek het houtwerk te teisteren. Ook keeper Dennis de Vogel wist een Rotterdamse treffer te voorkomen door zich, ten koste van een blessure, manhaftig in een duel te storten.

Nadat DONK’s Jeffrey van Dam een gele kaart had ontvangen deed DONK eindelijk weer eens van zich spreken. Na een goede aanval kwam Mo Irezzi net iets tekort om een mooie voorzet van Dave Tol binnen te werken.

In blessuretijd verzond Mark van Doeland een knappe pass op de ontsnapte Mo Irezzi. Die tekende koel voor de 3-6. Hoewel scheidsrechter Hamer het doelpunt in eerste instantie goedkeurde, kwam hij daarop terug na raadpleging van zijn grensrechter die buitenspel had geconstateerd. In de laatste paar minuten van de blessuretijd mocht Marvin Vat nog zijn opwachting maken voor Imad el Yousfi. Hij zorgde direct voor elan en dreiging, zaken die bij DONK gedurende een groot deel van de tweede helft node gemist waren. Het bleef echter bij 3-5.

Al met al een productieve start van DONK, al zal met name het vertoonde spel in de tweede helft en het gebrek aan balans in het team trainer Pieter van Zoest nog wel de nodige kopzorgen geven.