DONK NADERT NACOMPETITIE DONK-GOUDERAK 7-2

Door een 7-2 zege tegen hekkensluiter Gouderak en een belangrijke misstap van concurrent AGE-GGK ( 3-1 verlies bij Zoetermeer) staat DONK op de drempel van de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. Dat het in de laatste twee competitiewedstrijden (uit tegen concurrent AGE-GGK en thuis tegen Bodegraven) uit een ander vaatje zal moeten tappen dan in het teleurstellende duel tegen Gouderak staat echter buiten kijf. Gouderak scoorde in 24 wedstrijden 17 goals, waarvan twee tegen DONK……

Slechts een handjevol getrouwen waren afgekomen op het duel tussen de nummer 4, DONK, en hekkensluiter Gouderak, dat in de eerste wedstrijd de Gouwenaars nog handenvol werk had bezorgd.

Na een minuut stilte in verbande met het overlijden van DONK-lid Andre Verhagen mocht pupil van de week Mick als eerste op het doel van de Gouderakse doelman Stef Hogendoorn af gaan. Hij deed dat na een vloeiende combinatie met de Goudse captain Rik Bogaard en gaf een vlekkeloos voorbeeld van hoe het moet: de bal het werk laten doen en beheerst scoren.

DONK, zonder de geschorste Jordy de Jong en de afwezige Marvin Vat, drong vanaf de aftrap fel aan. Het resulteerde al in de derde minuut in een kans voor Marco Douma (schot naast).

Een minuut later kon de Goudse aanhang toch juichen. Een verdwaalde bal van Mark van Doeland plofte zomaar voor de voeten van Zakaria Azaay. Diens schot werd in eerste instantie gepareerd door keeper Stef Hogendoorn, maar in de rebound wist DONK’s linkerspits de score toch nog te openen, 1-0.

Vijf minuten later diende de volgende kans voor de thuisploeg zich al weer aan. Imad El Yousfi liet een paar Gouderakkers zijn hielen zien maar schoot in kansrijke positie voorlangs.

Na 10 minuten stichtte Gouderak voor het eerst gevaar. De snelle Jesse Metselaar brak door en plaatste de bal in het hart van de Goudse defensie. Georgio Petridis zorgde echter nog net op tijd voor opruiming voordat Jurriaan de Zwart gevaarlijk kon worden.

Na ruim een kwartier spelen legde DONK een prima aanval op de kunstgrasmat. Georgio Petridis verzond een heerlijke pass naar de goed vrijgelopen Rik Bogaard die op zijn beurt Marco Douma een niet te missen kans bood. De spits kwam echter net met zijn verkeerde been bij de bal en schoot van dichtbij hoog over.

Het spelbeeld veranderde er niet door. DONK bleef heer en meester en vergrootte in de 21ste minuut de voorsprong dankzij een enorme knal van Zakaria Azaay. En toen diezelfde Zakaria Azaay drie minuten later ook nog eens na goed voorbereidend werk de 3-0 aantekende en daarmee een onvervalste hattrick scoorde, bereidde het publiek zich voor op een monsterscore. Ondanks kansen voor Imad El Yousfi ( eerst naast na een assist van Zakaria Azaay en even later als sluitstuk van een goede combinatie op de voet van de keeper) gingen pas in de 37ste minuut de handen weer op elkaar. Imad El Yousfi pikte een lange pass van Zakaria Azaay behendig op, misleidde de keeper en scoorde beheerst de 4-0.

Hierna werd het spel van DONK er niet beter op. De ploeg ging uit de organisatie lopen en moest nog op zijn tellen passen dat de gevaarlijkste Gouderakker, Jurriaan de Zwart, de thuisclub pijn deed.

Het rommelige spel van DONK in de slotfase van de eerste helft zette zich direct na de aftrap voort. Weliswaar kreeg Dave Tol nog een goede kans op de 5-0, maar in vrije schietpositie weigerde zijn chocoladebeen dienst.

Gouderak op zijn beurt rook zijn kans om de schade te beperken. Na een goede aanval bracht Luca de Bruin de voor Oscar Trouwborst in het veld gekomen Ricardo van Tilborg in stelling. De rappe invaller lobde de bal echter net over het doel van keeper Bas van der Eem.

Nog geen zestig seconden later was het echter raak aan de andere kant. Sjors van Hanswijk stoomde goed door op een mooie pass van Werner Overkamp. Uit de voorzet van de linksback wist Marco Douma bij de tweede paal de bal binnen te glijden, 5-0.

Wie verwacht had dat Gouderak het moede hoofd in de schoot zou werpen kwam bedrogen uit. De dijkbewoners bleven strijden voor iedere meter en profiteerden in de 58ste minuut knap van desorganisatie in de defensie van DONK. Jurriaan de Zwart glipte door de niet ingrijpende verdediging en stelde Ricardo van Tilborg in staat om de 5-1 op het scorebord te brengen.

In de 62ste minuut was de beurt weer aan DONK. Zakaria Azaay stelde Marco Douma in staat om de 6-1 binnen te schieten.

Met Mohammed Irezzi voor Marco Douma probeerde DONK de score uit te bouwen. De Gouwenaars vervielen echter steeds vaker in zelfzuchtige acties waardoor er altijd wel weer een Gouderaks been was om als stoorzender op te treden. In de 70ste minuut was er alweer een kans voor Gouderak. Rens van Ommen vond met een afgemeten voorzet het hoofd van Jurriaan de Zwart. Diens kopbal werd echter een prooi voor keeper Bas van der Eem.

Beide trainers brachten hierna weer een wisselspeler in het veld. Bij Gouderak kwam Rick Oostrom Jesse van Gent vervangen, terwijl bij DONK Michael Verdouw na langdurige afwezigheid zijn rentree in een officiele competitiewedstrijd maakte als vervanger van Dave Tol.

Een kwartier voor tijd stelde Zakaria Azaay (goed voor drie treffers en drie assists) Mohammed Irezzi in staat om de score op 7-1 te brengen.

Beide ploegen kregen hierna nog een kans. Voor DONK, dat inmiddels na lange afwezigheid Jeffrey Ysselsteyn in de gelederen had als vervanger van Werner Overkamp, schoof Rik Bogaard de bal naast na een assist van Imad el Yousfi en voor Gouderak strafte Ricardo van Tilborg geklungel in de Goudse defensie af met zijn tweede doelpunt, 7-2.

Het bleef bij 7-2. Scheidsrechter Kuijpers trok in dit duel allen geel voor Mohammed Irezzi wegens vasthouden en had verder weinig moeite om de wedstrijd in goede banen te leiden.

Al met al een wedstrijd waarin het veel sterkere DONK verzuimde om het doelsaldo flink op te krikken. De Gouwenaars bleken na afloop echter in het zadel geholpen te zijn door Zoetermeer dat concurrent AGE-GGK versloeg. DONK staat nu op de derde plaats, in punten gelijk met AGE-GGK maar met een beter doelsaldo. De opdracht voor de komende twee weken is duidelijk.

DONK’s interim-trainer Patrick Akerboom sprak van een “wedstrijd waarin je het eigenlijk nooit goed kan doen. Maak je er zeven dan had je er minstens 10 moeten maken en incasseer je tegentreffers dan kun je in een wedstrijd tegen de hekkensluiter ook niet op enthousiaste reacties rekenen. Onze opdracht is duidelijk: we moeten twee keer winnen om de nacompetitie te bereiken.” Dat AGE-GGK zijn ploeg een handje zou helpen door tegen Zoetermeer het onderspit te delven wist hij toen nog niet.

Aanstaande zondag (eerste Pinksterdag dus!) speelt DONK de belangrijke uitwedstrijd tegen AGE-GGK.