DONK NADERT LINKERRIJTJE, DONK-HOVDJSCR 5-3

Door onze razende reporter Joop Spee

DONK rukt langzaam maar zeker op. In een aantrekkelijk duel met vaak goed verzorgd voetbal van beide zijden werd HOVDJSCR, tot vandaag de trotse nummer twee, met 5-3 verdiend aan de Goudse zegekar gebonden.

Bij DONK ontbraken de geblesseerde Werner Overkamp en Ralph Tol, terwijl HOVDJSCR het zonder Rachid el Khalifi moest stellen.

Voordat de strijd losbarstte werd er een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.

Terwijl de regen de spelers teisterde en de heftige wind goed voetbal onmogelijk leek te maken gaven beide teams al direct hun visitekaartje af met verzorgd voetbal. DONK, dat tegen de wind in speelde, was aanvankelijk de dominerende ploeg. Al in de vierde minuut stuurde Jeffrey Berlijn Robin Plomp met een fraaie pass de diepte in. De gretige spits leek te gaan scoren, maar zijn doelpoging strandde op het nippertje.

Ook HOVDJSCR liet zich echter niet onbetuigd. De ploeg bleek technisch het nodige in zijn mars te hebben maar had toch moeite om de passes met de felle wind mee de juiste lengte te geven. Toch waren het de bezoekers die op voorsprong kwamen. Een corner van Houcine el Hammach eindigde op de vuisten van DONK’s keeper Bas van der Eem, maar de volkomen ongedekte aanvoerder Lesley de Nooijer wist de rebound met een droge knal te verzilveren, 0-1.

DONK verblikte of verbloosde niet. Amper dertig seconden na de openingstreffer sneed een vloeiende combinatie als een mes door de Rotterdamse defensie. Zakaria Mellah stuurde Robin Plomp weg die op zijn beurt met een afgemeten voorzet Rik Bogaard een bijna niet te missen kans bood. De Goudse captain schoot van heel dichtbij snoeihard in, maar trof doelman Lorenzo van Gorkum vol in het gezicht. Gelukkig kon de sluitpost na een uitgebreide verzorging verder spelen.

DONK bleef kansen creëren, terwijl HOVDJSCR een paar keer gevaarlijk werd via Houcine el Hammach. Zo schoot de linkerspits in de 17e minuut hard naast.

In de 22ste minuut kreeg Rik Bogaard weer een kans om de thuisploeg langszij te brengen. Na een corner kreeg hij een vrije schietkans. De bal vloog echter hard over het doel van Lorenzo van Gorkum.

Het was het sein voor DONK om nog meer aan te dringen. In de 23ste minuut won Robin Plomp knap een duel in het strafschopgebied van HOVDJSCR. De uitlopende Lorenzo van Gorkum wist hem weliswaar nog net van scoren af te houden, maar de bal sprong voor de voeten van Jeroen de Jong die geen moeite had om de 1-1 aan te tekenen.

De koek bleek nog niet op voor het ontketende DONK. Het regende plotseling kansen binnen een minuut. Eerst schoot Rik Bogaard in kansrijke positie nog over het vijandelijke doel, maar seconden later stond hij op de goede plaats om een afgemeten voorzet van Robin Plomp hard binnen te koppen, 2-1.

In de minuten die daarop volgden leek de thuisploeg zijn voorsprong al weer even snel in te leveren als hij verkregen was. HOVDJSCR wist echter tot tweemaal toe niet te profiteren van slordig balverlies van Rik Bogaard en Mark van Oosten. De laatste bezorgde Youssouf el Bari een goede schietkans, maar keeper Bas van der Eem wist de bal nog net corner te tikken.

Het waren pieken en dalen die Rik Bogaard op de grasmat liet zien. In de 29ste minuut zette hij met een briljante dieptepass Robin Plomp alleen voor de keeper. De spits bleef koel en scoorde beheerst de 3-1.

Nadat Jeffrey Ysselsteyn de gele kaart had ontvangen voor een te pittige tackle was het in de 33ste minuut plotseling weer HOVDJSCR dat de aandacht opeiste. Een stuiterende bal in het Goudse strafschopgebied leidde, mede als gevolg van de harde wind tot een ongelukkige kluts in het hart van de defensie. De bal sprong voor de voeten van Robin Pauptit die geen moeite had om het buitenkansje te verzilveren, 3-2.

Beide ploegen werden voor rust nog een keer gevaarlijk. Eerst was het de beurt aan HOVDJSCR. In de 38ste minuut leverde de opgerukte rechtsback Abdellah Bourchid een venijnig schot af dat echter door Bas van der Eem tot corner werd verwerkt. DONK was in de 42ste minuut echter dichter bij een doelpunt. Robin Plomp stuurde de snelle Jeffrey Berlijn met een vlekkeloze pass de diepte in. De rechtsback had de mogelijkheid om alleen op doelman Lorenzo van Gorkum af te gaan, maar koos er voor om de bal af te spelen. Dat mislukte.

Met een te magere 3-2 voorsprong voor DONK zochten beide teams de thee op.

De tweede helft begon voor DONK met een cadeautje. HOVDJSCR’s centrale verdediger Richard Fleur werd van dichtbij in het strafschopgebied hard tegen zijn hand geschoten door een collega verdediger. Scheidsrechter Achterberg kende geen genade voor dit ongelukje en legde de bal op de stip. De matige inzet van Robin Plomp werd echter een prooi voor keeper Lorenzo van Gorkum.

Het leek een kostbare misser, omdat HOVDJSCR’s spits Fouad Al Bouayadi in de 52ste minuut vanuit een positie die verdacht veel op buitenspel leek keeper Bas van der Eem eenvoudig wist te verschalken.

Het pleitte voor DONK dat het de rug rechtte. Nog geen minuut na de gelijkmaker werd de thuisploeg enigszins geholpen door de moeilijk te controleren wind toen Lesley de Nooijer de bal in het strafschopgebied ongelukkig tegen de rechterhand kreeg. Weer ging de bal op de stip. Rik Bogaard was nu degene die het vonnis mocht voltrekken. De aanvoerder faalde niet, 4-3, al zat Lorenzo van Gorkum er nog gevaarlijk dicht bij.

Na een klein uur spelen wisselde DONK’s trainer Edwin Erwich centrale verdediger Mark van Oosten, die eerder al op een gele kaart was getrakteerd wegens vasthouden, voor Macky Chinkham. Tot veler verrassing ging Charaf Akoub centraal achterin spelen. De aanvallende middenvelder kweet zich op die positie echter voortreffelijk van zijn taak. Trouwens, heel DONK kwam uitstekend voor de dag. De ploeg gaf vrijwel geen kans meer weg en bleef zelf bij vlagen gevaarlijk. Bovendien waren de spelers bereid veel vuil werk voor elkaar op te knappen.

HOVDJSCR’s trainer Jerry de Groot bracht twee verse krachten in het veld. Hij verving Ricardo Danning en Lesley de Nooijer door Joey Luijken en Hamid El Hammouchi. In de 74ste minuut bracht DONK’s trainer Edwin Erwich Dave Tol in het veld voor Zakaria Mellah. De invaller stond nog geen twintig seconden in het veld toen hij fraai gelanceerd werd door Robin Plomp. Na een enigszins onorthodoxe aanname liet hij zijn directe tegenstander zijn hielen zien en schoof hij de bal koelbloedig langs Lorenzo van Gorkum, 5-3.

In de 78ste minuut bleef Charaf Akoub geblesseerd liggen. HOVDJSCR speelde door en Jeroen de Jong onderbrak het spel door op het middenveld een tegenstander te omarmen. Geel viel hem ten deel. Eerder had keeper Lorenzo van Gorkum de gele kaart ook al in ontvangst mogen nemen wegens mekkeren.

In het resterende kleine kwartier was DONK nog twee keer gevaarlijk via een slordig uitgespeelde counter die eindigde in buitenspel en via Macky Chinkham die vlak bij de paal goed afgeschermd werd na een voorzet van Robin Plomp. HOVDJSCR stelde daar nog een wapenfeitje tegenover toen Robin Pauptit dreigend werd. Het liep met een sisser af.

Ook de laatste verse krachten, Azzedine Azzaoui voor Youssouf el Bahri bij de gasten en Sven de Wit voor Jeroen de Jong bij DONK, slaagden er niet in om nog verandering in de score te brengen.

Nadat Robin Plomp in de 89ste minuut een vrije trap vanaf een meter of vijfentwintig over het doel van Lorenzo van Gorkum had geschoten, vond scheidsrechter Achterberg het kort daarna welletjes. Het bleef bij een dik verdiende 5-3 overwinning voor DONK.

Het linkerrijtje gloort nu voor DONK, al zal het nog een hele toer worden om a.s. zondag bij hekkensluiter NOCKralingen in het restant van de eerder gestaakte wedstrijd de 2-3 achterstand om te buigen in een gelijkspel of een overwinning. Niets is echter onmogelijk.

DONK 2 mocht na een matige eerste helft tegen RVC 2 met een 1-0 voorsprong gaan rusten. In de tweede helft met de straffe wind tegen waren de Gouwenaars echter op alle voetbalonderdelen superieur. Het werd 4-0 door doelpunten van Tim van der Eem, een RVC-speler en twee keer Mo Jrezzi. De score had echter veel hoger uit kunnen vallen als de Goudse voorwaartsen wat meer oog voor hun vrije medespelers hadden gehad.