“DONK mist killersinstinct” Donk 1 – JHR 1, uitslag 1-4

Door onze razende reporter Joop Spee

DONK is in de laatste van vijf finales met 1-4 onderuit gegaan tegen het Rotterdamse JHR. De score suggereert een fikse afstraffing, maar niets was minder waar. Tot acht minuten voor tijd maakte de thuisclub nog aanspraak op de gelijkmaker. Duidelijk werd echter dat het killersinstinct bij DONK nog ontbreekt. Terwijl JHR in de slotfase genadeloos fouten aan DONK zijde afstrafte en het overzicht behield in kansrijke situaties, wisten de Gouwenaars zich op beslissende momenten in deze levendige en boeiende partij geen raad met de kansen en mogelijkheden.

DONK startte zonder een zevental spelers die normaliter in aanmerking komen voor een basisplaats. Gelukkig voor de thuisploeg was Raymond Ernst weer terug van een blessure. Het centrale verdedigingsduo werd dit keer gevormd door Johan Lubken uit het tweede elftal en A-junior Mark van Doeland. Beiden hadden uiteraard hun handen vol aan de behendige aanvallers van JHR, maar kunnen terugzien op een prima debuut.

DONK startte stormachtig. Binnen een minuut verschafte de thuisclub zich een tweetal goede mogelijkheden om de score te openen. Het begon allemaal met een rush van rechtsback Jeffrey Berlijn die uitmondde in een corner van Sjors van Hanswijk. De daarop volgende kansen waren voor Wouter Steenbergen (schot gekraakt) en Imad El Yousfi die zijn van dichtbij ingetikte bal nog net tot een nieuwe corner verwerkt zag worden.
Nog geen minuut later konden er twee kansen aan de andere kant genoteerd worden. Eerst bokste Patrick de Blok een spetter van de behendige Mohamed El Hachioui vakkundig uit de bovenhoek en even later schoof de opgerukte rechtsback Cijntje Dandjo de bal in vrije positie voorlangs het Goudse doel. En of het allemaal al niet enerverend genoeg was zorgde een misverstand tussen JHR’s keeper Jose Fortes Almeida dos Reis en een verdediger bijna voor een kans voor de bedrijvige Imad El Yousfi. De doelman trok uiteindelijk toch aan het langste eind.
In de dertiende minuut was het weer JHR dat dicht bij een treffer was. De gevaarlijke spits Shayron Curiel liet Johan Lubken zijn hielen zien, maar schoof vanaf links voorlangs het doel. Zes minuten later tructe Mohamed El Hachioui Jeffery Steenkamer, maar schoot vervolgens ver naast.
DONK bleef prima combineren, waarbij JHR’s aanvoerder Edinho Goodett de nodige overtredingen nodig had om de uitstekend spelende Jeroen de Jong af te stoppen. Het leidde tot een paar vrije trappen voor DONK vanaf een meter of twintig waar de thuisclub geen gevaar mee wist te stichten.
In de 29ste minuut leek DONK op achterstand te komen na een afspeelfout van Mustafa Yaalou. In kansrijke positie stuitte Iva Chobin echter op de uitstekende Patrick de Blok.
DONK trok uit deze spelsituatie geen lering, JHR echter wel. Twee minuten later ging de overigens prima spelende Wouter Steenbergen op het middenveld in de fout. Ditmaal liet Iva Chobin Patrick de Blok kansloos, 0-1.
DONK ging niet bij de pakken neerzitten. In de 34ste minuut vond een loepzuivere voorzet van Jeffrey Berlijn het hoofd van de dicht bij de tweede paal staande Jeroen de Jong. De Goudse captain kopte echter rakelings naast.
Vlak voor rust was het weer JHR dat alle aandacht opeiste. Eerst strandde een rush van Hicham Sami pas op het laatste moment bij eindstation Patrick de Blok, terwijl even later Sunny Ganpad een schitterende voorzet van Shayron Curiel niet op waarde wist te schatten.
In de blessuretijd van de eerste helft had Mustafa Yaalou de 1-1 op zijn schoen. Hij werd prachtig vrijgespeeld door Wouter Steenbergen en had alleen voor de keeper een paar opties. Hij koos ervoor om zelf te schieten, maar zag tot zijn ontzetting de voet van de keeper redding brengen. JHR ruimde in twee rake trappen op richting linkervleugel. Er volgde een voorzet die door Shayron Curiel vanaf een meter of achttien ineens op de slof genomen werd. Keeper Patrick de Blok kan het projectiel alleen maar gehoord hebben. Een wonderschone treffer in de kruising.

In de tweede helft verscheen DONK met Mohammed Kaddouri voor de licht gekwetste Jeffery Steenkamer. De Gouwenaars gingen direct op jacht naar de aansluitingstreffer. Dat leidde in de 53ste minuut tot een fraaie kans voor Mohammed Kaddouri na goed voorbereidend werk van Imad El Yousfi. De invaller slaagde er echter niet in om Jose Fortes Almeida dos Reis in het Rotterdamse doel te verschalken..
In de 58ste minuut was het weer Mohammed Kaddouri die bijna voor hoop in de DONK-harten zorgde. Na een goede combinatie schoot hij vanaf 20 meter rakelings over het doel van JHR.
Het was het sein voor een wissel bij JHR. Middenvelder Jeff Wouden maakte plaats voor Sergio Ramos Varela..
In de 63ste minuut kreeg de levensgevaarlijke Shayron Curiel het weer eens op zijn heupen, maar Patrick de Blok wist diens schot knap tot corner te verwerken. Seconden later was het weer Patrick de Blok die de handen op elkaar bracht. Hij liet zich niet van de wijs brengen door een paar fraaie kapbewegingen van Mohamed El Hachioui en bleef de situatie meester.
DONK drong verder aan en ging steeds meer risico’s nemen. Nadat bij JHR Hicham Sami was gewisseld voor Nigel Purperhart brak JHR in de 72ste minuut gevaarlijk uit. Iva Chobin leek te gaan scoren, maar werd door Patrick de Blok bekwaam naar de zijkant gedreven.
In de 79ste minuut kwam bij DONK Tijs Gommans in het veld voor de moegestreden Imad El Yousfi. Even later besloot Jeroen de Jong om er weer eens een ouderwetse solo uit te gooien. De Goudse captain kon pas rond de penaltystip onreglementair worden afgestopt. De uitstekend leidende scheidsrechter Voogt was onverbiddelijk: strafschop. Jeroen de Jong zelf vonniste feilloos, 1-2.
Terwijl de Goudse aanhang zich opmaakte voor een opwindend slotoffensief van de thuisploeg bleek de realiteit wreed. Eerst liep het voor het inmiddels 1 op 1 spelende DONK nog goed af nadat Sunny Ganpad zich na een slippertje van Mark van Doeland geen raad wist met zijn kans, maar even later was het goed mis. Linksback Juan Haps mocht van achteruit zomaar aan een indrukwekkende rush beginnen, waarbij hem tot zijn eigen verbazing geen strobreed in de weg werd gelegd. Zijn avontuur kreeg een happy end, want ook Patrick de Blok was kansloos, 1-3.
In de 85ste minuut wisselde JHR Mohamed El Hachioui voor Mustafa Mouna. De invaller stond amper in het veld of hij vormde het eindstation van een fraaie counter “uit het boekje”. Hij werd op maat bediend door Shayron Curiel en verzilverde het buitenkansje feilloos, 1-4.
Het bleef bij deze stand.

Door deze nederlaag en door het gelijke spel van DEHMusschen tegen Spartaan ’20 is DONK vaster op de laatste plaats gedrukt. A.s zondag gaat de ploeg op bezoek bij het stugge Groeneweg dat in de eerste competitiehelft in Gouda een fel omstreden overwinning in de wacht sleepte. Het siert de ploeg dat men het hoofd niet in de schoot wenst te werpen en tot de laatste snik blijft geloven in betere tijden. Dat ook in het vertoonde voetbal duidelijk een stijgende lijn valt te bespeuren is daarbij een prima vertrekpunt.