DONK MAAKT HET ZICHZELF LASTIG ASW-DONK 2-4

Een na twee wedstrijden nog ongeslagen ploeg (DONK) op bezoek bij een nog puntloze opponent, ASW, die een week eerder nog met 9-1 ongenadig was afgedroogd. De voetbalwetten zijn dan vaak onverbiddelijk hard: dat zou zo maar eens een moeilijk potje voor de favoriet kunnen worden. Dat werd het inderdaad voor DONK dat voor rust verzuimde om ruim afstand te nemen en pas in de 85ste minuut weer op voorsprong kwam. Het werd uiteindelijk verdiend 2-4 voor de Gouwenaars, maar zenuwslopend was het wel.

DONK had de herstelde Michael Verdouw weer in de gelederen. Hij acteerde dit keer op het middenveld omdat er twijfels waren over de wedstrijdfitheid van Georgio Petridis. Jeffrey Ysselsteyn kampt nog met een hamstringblessure. De van een schorsing teruggekeerde Jeffrey van Dam bleef de hele wedstrijd op de bank.

DONK kwam voortvarend uit de startblokken en legde een verzorgd spelletje op de mat. Toch was het eerste schot voor ASW. Raymond Neukerk waagde een gokje maar DONK’s sluitpost Bas van der Eem was paraat.

In de negende minuut werd Michael Verdouw goed aangespeeld door Charaf Akoub. De gelegenheidsmiddenvelder vuurde een kanonskogel af die echter een decimeter of drie over de Waddinveense doellat vloog.

Drie minuten later had ASW zomaar op voorsprong kunnen komen. Andy de Mooy nam een diepe bal fraai aan en schoot, schuin voor het doel staande direct in. Bas van der Eem wist echter met de voet onheil voor DONK te voorkomen.

In de 14e minuten leverde DONK’s rechtsback een fraaie voorzet af op het hoofd van de dichtbij het doel vrijstaande Rik Bogaard. De Goudse aanvoerder stuitte echter op de goed reagerende keeper Tim Verkleij.

In de zeventiende minuut was het dan toch raak voor de bezoekers. Wessel Akerboom werd op 22 meter afstand van het vijandelijke doel gevloerd. Het slachtoffer zette zichzelf achter de bal en een tel later verdween de bal volkomen onhoudbaar in de bovenhoek. Een schitterende goal, 0-1.

DONK rook bloed. Rik Bogaard kwam een voet te kort om een goede voorzet van Wessel Akerboom binnen te lopen en ook een tweetal corners leverde niets op. Wessel Akerboom had de wedstrijd in het slot kunnen gooien als hij in de 21e minuut een perfecte lage voorzet van Sjors van Hanswijk voor open doel op waarde had geschat. Dat deed hij echter niet; de bal vloog over het ASW-doel.

Nadat DONK het een paar keer met schoten vanuit de tweede lijn had geprobeerd leek de tweede goal in de 27ste minuut toch echt te gaan vallen. Een prachtige steekpass van de opgerukte linksback Jordy de Jong zette Wessel Akerboom alleen voor de keeper. De attente Tim Verkleij bleef echter baas in eigen huis.

Tien minuten later kwam de gelijkmaker letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Jordi de Jong kopte een bal wat ongelukkig schuin omhoog in plaats van terug. Er was geen communicatie wie de bal zou wegwerken waarna de rappe Quesnel Spijker er met de bal vandoor ging en doelman Bas van der Eem kansloos liet, 1-1.

DONK was vanaf dat moment behoorlijk de kluts kwijt. Het spelpeil daalde aanzienlijk en vertrouwen maakte plaats voor onrust en onzekerheid. Zo kon het gebeuren dat ASW in de 40ste minuut de leiding had kunnen nemen. Een vlotte combinatie tussen Andy de Mooy en Sjaak Wenteler werd door laatstgenoemde in kansrijke positie voorlangs geschoten.

De onrust aan Goudse zijde had zich ook meester gemaakt van sluitpost Bas van der Eem. De doorgaans zo rustige keeper liet een ongevaarlijke bal los en maakte vervolgens hands. ASW deed echter niets met de toegekende vrije trap.

Vlak voor rust schreeuwde de Goudse aanhang moord en brand toen de doorgebroken Jordi de Jong op de rand van het zestien meter gebied onreglementair leek te worden gestuit. De scheidsrechter zag er echter geen overtreding in. Met  een 1-1 stand zochten de teams de kleedkamer op.

De tweede helft was nog maar amper begonnen toen DONK’s middenvelder Mark van Doeland de volkomen vrij voor het doel staande Rik Bogaard met een loepzuivere vrije trap vond. De Goudse aanvoerder dacht de bal simpel met de binnenkant van zijn voet binnen te tikken, maar zoals er al enige tijd bij DONK weinig meer simpel verliep ging ook deze grote kans de mist in.

Donkere wolken begonnen zich boven DONK samen te pakken toen centrale verdediger Marvin Vat een slippertje beging waarna Andy de Mooy eenvoudig in stelling kon worden gebracht. De middenvelder aarzelde niet en zette ASW op een 2-1 voorsprong.

DONK’s trainer Rob Gieben wisselde hierop Charaf Akoub voor Imad El Yousfi. DONK leek weer even op te leven. In de 58ste minuut belandde een corner van Wessel Akerboom op het hoofd van Sjors van Hanswijk. Diens kopbal in de verste hoek werd door keeper Tim Verkleij met een uiterste krachtsinspanning tegen de paal gewerkt.

Nog in diezelfde minuut brulde de ASW-aanhang om een strafschop toen Brady van Nelfen in het strafschopgebied van DONK ter aarde stortte. Scheidsrechter Khealiram zag er echter niets in.

In de 66ste minuut werd Michael Verdouw bij DONK vervangen door Georgio Petridis. “De Griek” was al direct dichtbij een doelpunt maar werd gestuit door keeper Tim Verkleij. Ook ASW, dat zijn kans rook, liet zich ook niet onbetuigd. Marvin Vat en Jordy de Jong hadden in de 68ste minuut hun handen vol aan ASW aanvoerder Sjaak Wenteler en mochten keeper Bas van der Een uiteindelijk dankbaar zijn vanwege zijn resolute ingreep.

Een minuut later zag Donkiaan Jordy de Jong de gele kaart, een kaart met gevolgen naar later zou blijken. ASW wisselde Andy de Mooy voor de jeugdige Kike Smajlovic.

In het laatste kwartier van de wedstrijd begon DONK stevig aan te dringen onder impuls van de tot dan toe weinig gelukkige, maar onvermoeibare aanvoerder Rik Bogaard en de zeer sterk spelende Georgio Petridis. Marvin Vat zette nog een tandje bij in een poging zijn eerdere fout goed te maken en kopte in de 75ste minuut centimeters naast. Even later onderscheidde Tim Verkleij zich met fraaie reddingen op schoten van Georgio Petridis en Wessel Akerboom.

In de 80ste minuut kon DONK eindelijk weer juichen. Na een goede combinatie tussen Dave Tol en Imad El Yousfi zette Marvin Vat knap voor. Rik Bogaard leek de bal eenvoudig binnen te werken maar zag de bal tot zijn ontzetting tot corner verwerkt worden. Uit die corner, genomen door Georgio Petridis, kopte Marvin Vat de bal goed terug op de inlopende Mark van Doeland die geen moeite had om de 2-2 binnen te tikken.

Even later werd de kersverse vader Dave Tol bestraft met een gele kaart wegens het fors wegduwen van een tegenstander. “Stress vanwege het ’s nachts moeten verschonen van de poepluiers” wist de schijtlollige DONK-aanhang te melden.

DONK bleef aandringen en ASW liep overduidelijk op zijn laatste benen. In de 85ste minuut kregen de bezoekers loon naar werken na een mooie combinatie waarbij Dave Tol, Sjors van Hanswijk en Rik Bogaard betrokken waren. Eindstation was Wessel Akerboom die met een droge schuiver de 2-3 wist aan te tekenen.

Drie minuten later wisselde ASW trainer Dido Havenaar Bilal el Hafet voor Jim van Reede. In diezelfde minuut glipte de rappe Imad El Yousfi langs alles en iedereen om vervolgens schuin voor het doel van ASW twee vrijstaande medespelers over het hoofd te zien en voor eigen succes te gaan. Dat mislukte.

In de 89ste minuut zag DONK’s linksback Jordy de Jong zijn tweede gele kaart (en dus rood) na een opzettelijke handsbal. De toegekende vrije trap had zomaar op een deceptie voor DONK uit kunnen lopen, ware het niet dat Mustapha Bouazza vanaf 17 meter net over schoot.

In blessuretijd was het slotakkoord voor DONK. Rik Bogaaard zette vanaf het middenveld een aanval op en stoomde door naar de rechtervleugel. Daar liet hij zijn tegenstander zijn hielen zien om vervolgens laag en zuiver voor te zetten en zo Wessel Akerboom de gelegenheid te bieden om zijn derde treffer aan te tekenen, 2-4. Dat was ook de eindstand.

Al met al een zeer sportief duel waarin DONK na een goed begin verzuimde om ruim afstand te nemen, daarna flink wegzakte maar zich uiteindelijk toch weer knap aan de malaise wist te ontworstelen. Scheidsrechter Khealiram leidde voortreffelijk, daarbij uitstekend ondersteund door zijn assistenten Frikken en Moons.

Desgevraagd zei DONK’s assistent-trainer John Olsthoorn dat voor hem de grootste winst zat in de wijze waarop het jonge DONK zich had weten te herpakken.

Aanstaande zondag ontvangt DONK NOC Kralingen.