DONK IN LINKERRIJTJE, DONK-Bodegraven 2-0

Door onze razende reporter Joop Spee

Na een uiterst wisselvallige seizoenstart is DONK erin geslaagd om voor de vierde maal op rij een zege te boeken. Ditmaal werd het bezoekende Bodegraven met 2-0 verslagen.

DONK trad aan zonder Wouter Steenbergen die op de bank zat. Op zijn positie speelde Mark van Oosten. Charaf Akoub en Ralph Tol waren nog niet beschikbaar in verband met blessures.

Bodegraven miste de geschorsten Mo Lawar en aanvoerder Tony Rietveld. Laatstgenoemde heeft een schorsing van maar liefst zeven wedstrijden aan de broek gekregen na een (vermeende) overtreding in de tumultueuze derby tegen Esto.

DONK startte met de zeer sterke wind in de rug. De ploeg had zich kennelijk voorgenomen van het windvoordeel met schoten te profiteren. Dat leverde in de eerste zestien minuten maar liefst zes doelrijpe kansen op voor de Gouwenaars.

Al in de eerste minuut knalde Robin Plomp net naast na een goede combinatie tussen Jereon de Jong en Rik Bogaard. Vijf minuten later werd een kogel van Jeroen de Jong door keeper Marco Vonk schitterend tot corner verwerkt. Nadat Robin Plomp een minuut later van dichtbij huizenhoog over het doel van Bodegraven had geschoten was het weer Marco Vonk die zijn vingertoppen nog net tegen een knal van Mark van Oosten kreeg. Uit de corner die daarop volgde kopte Mike Sluijter net over.

In de negende minuut belandde een vrije trap van Dave Tol via keeper Marco Vonk tegen de onderkant van de lat, terwijl na een goed kwartier een gekraakt schot voor de voeten sprong van Rik Bogaard. Die vond, alweer, de uitblinkende Marco Vonk op zijn weg.

Wie gedacht had dat Bodegraven blij zou zijn met het feit dat DONK zichzelf vergat te belonen en zodoende voor Sinterklaas speelde kwam bedrogen uit. Diverse spelers van de bezoekers maakten al vanaf het beginsignaal een geïrriteerde indruk. Scheidsrechter Ozkulluk kwam ogen en oren te kort om de sluimerende veenbrandjes te blussen. Bodegraven speler Randy Zaal ging al na een kwartier terecht op de bon.

Pas na een minuut of twintig liet Bodegraven zien dat er veel voetbal in de ploeg zit. Middenvelders Martijn Bakker, Frank Veelenturf en Saad El Boutayibi legden een paar goede combinaties op de mat, waardoor het slordiger wordende DONK op zijn tellen moest passen.

Toch waren de mogelijkheden weer voor DONK. Een knal met de wreef van Zakaria Mellah spatte uiteen op de vuisten van Marco Vorm en een kogel van Robin Plomp vloog over.

Bodegraven op zijn beurt was een paar keer gevaarlijk via Ilias Hadi, maar steeds was het de stugge terriër Jeffrey Berlijn die elk gaatje wist te dichten. Diezelfde Jeffrey Berlijn liep wel tegen een gele kaart aan.

De eerste helft bood vervolgens nog twee opwindende momenten. In de 35ste minuut kopte Rik Bogaard een voorzet van Robin Plomp prachtig in, maar Marco Vonk redde katachtig ten koste van een corner.

In de 41ste minuut kon Bodegravens  Dani Peralta met rood inrukken. De linksback die al eerder een opgefokte indruk maakte probeerde Dave Tol met een kopstoot af te schrikken. De kopstoot trof geen doel maar was voor scheidsrechter Ozkulluk voldoende reden om de boosdoener naar de kleedkamer te sturen. Het kwam de rust in het spel van Bodegraven niet ten goede. De begaafde spelmaker Saad El Boutaybi solliciteerde met zijn gedrag nadrukkelijk naar een sanctie, maar kwam er voorlopig met een vermaning genadig af.

Al met al een eerste helft waarin een vrij slordig DONK vergat zichzelf te belonen en waarin Bodegraven zich te vaak druk maakte over randzaken.

De tweede helft was nog geen drie minuten oud toen Robin Plomp na een afgemeten voorzet van Zakaria Mellah voor Sinterklaas speelde. De DONK-spits faalde oog in oog met keeper Marco Vonk. Ook Rik Bogaard kreeg zestig seconden later een dot van een kans na een listig lobje van Jeroen de Jong. De Goudse aanvoerder zocht het doel echter te hoog.

Het in ondertal opererende Bodegraven was met de felle wind in de rug voornamelijk nog gevaarlijk met vrije trappen. DONK’s keeper Bas van der Eem bleef zijn doel echter geconcentreerd verdedigen.

DONK bleef vervolgens grossieren in het missen van de mooiste kansen. Vooral Robin Plomp was zozeer bezig met pogingen om zich te onderscheiden dat de mooiste kansen uiteindelijk niet aan hem besteed waren. Zo schoot de topschutter van DONK geforceerd en te gehaast over na een vloeiende combinatie tussen Jeffrey Ysselsteyn en Rik Bogaard. Twee minuten later, in de 58ste minuut, verscheen hij alweer alleen voor de keeper. Dit keer koos hij voor een boogballetje, dat vlak voor de verste doelpaal nog net door Marco Vonk tot corner kon worden verwerkt. Even daarvoor had bij DONK Wouter Steenbergen de plaats ingenomen van Jeffrey Ysselsteyn.

De DONK supporters werden er zo langzamerhand wanhopig van en kregen na een uur spelen zelfs de schrik van hun leven toen Bodegraven een van zijn weinige kansen van de wedstrijd kreeg. Ilias Hadi liep zich knap vrij en haalde verwoestend hard uit. Tot opluchting van DONK verdween de bal net naast het Goudse doel.

Seconden daarna torpedeerde Saad El Boutayibi Jeffrey Berlijn. Scheidsrechter Ozkulluk gaf hem terecht geel.

Het begon er langzaam maar zeker op te lijken dat het DONK niet zou gaan lukken om de verlossende openingstreffer op het scorebord te krijgen. In de 63ste minuut moest de ploeg wederom tandenknarsend toezien hoe keeper Marco Vonk tot twee keer toe excelleerde na doorbraken van Wouter Steenbergen en Rik Bogaard. Ook Zakaria Mellah zocht het doel te hoog.

DONK trainer Edwin Erwich verving vervolgens in de 67ste minuut Dave Tol door Macky Chinkham. Het was echter Bodegraven dat als een sluipmoordenaar op zijn kans loerde en zowaar bijna toesloeg. In de 70ste minuut klutste een bal onverwacht voor de voeten van de schietgrage Martijn Bakker. Keeper Bas van der Eem stopte diens inzet echter knap ten koste van een corner.

In de 72ste minuut maakte Bodegraven het zichzelf wel heel moeilijk. Saad El Boutaybi was zo onverstandig om de bal na een fluitsignaal weg te trappen en nog voor scheidsrechter Ozkulluk hem zijn tweede kaart had voorgehouden sloeg de spelmaker zijn handen al beschaamd voor zijn ogen, in de wetenschap dat hij kon gaan douchen.

Voor DONK werden de ruimtes hierna wel erg groot. Mike Sluijter trok mee naar voren, maar zag zijn goede schot prachtig gestopt door keeper Marco Vonk.

In de 77ste minuut was het dan eindelijk raak. Vanaf de linkerflank bediende Jeroen de Jong Rik Bogaard op maat, waarna de captain eindelijk de ban wist te breken, 1-0.

Even later was ook de excellerende Jeffrey Berlijn dicht bij een treffer.

Bodegraven trainer Frank Weerdenburg wisselde hierop Abdullah Kallecke voor Rachid Bajja, terwijl aan DONK-zijde Robin Plomp plaats mocht maken voor Mohammed Jrezzi.

In de 83ste minuut stelde DONK definitief orde op zaken. Een fraaie combinatie tussen Rik Bogaard, Zakaria Mellah en Jeroen de Jong eindigde bij Rik Bogaard die juichend voor de 2-0 tekende.

In de slotminuten kreeg alleen Mo Jrezzi nog een kans na een voorzet van Macky Chinkham. Zijn schot vloog over. De prima leidende scheidsrechter Ozkulluk floot na exact negentig minuten af.

Al met al een verdiende zege voor DONK dat zichzelf karig beloonde tegen een Bodegraven dat zijn best zal moeten doen om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Qua voetbal heeft de ploeg mogelijkheden genoeg om menig tegenstander pijn te doen.

Door deze vierde overwinning en door de nederlaag van Antibarbari tegen NOCKralingen staat DONK nu alleen aan kop in de tweede periode. Aanstaande zondag gaat de ploeg op bezoek bij Stolwijk dat in een benarde positie op de ranglijst verkeert en de punten hard kan gebruiken. DONK is gewaarschuwd.

DONK 2 speelde zonder passie een miserabele eerste helft in de uitwedstrijd tegen Stolwijk 2. De tweede helft leek meer perspectief te gaan bieden. Een terechte rode kaart voor Mo Kaddouri gooide echter roet in het eten. Stolwijk twee ging er met de buit (1-0) vandoor. Voor DONK 2 is de winterstop nu al ingegaan.