DONK LEEFT OP, DONK – Ommoord 4-0

Door onze razende reporter Joop Spee

Waren het de harde woorden die er in en buiten de kleedkamer gevallen waren na de beschamende wanprestatie tegen Oliveo of was het misschien DONK 4 dat voor inspiratie zorgde, nadat een 1-3 achterstand tegen Ommoord 5 alsnog was omgebogen in een klinkende 7-3 zege? Wie het weet mag het zeggen. Feit was in ieder geval dat DONK via een overtuigende 4-0 overwinning op middenmoter Ommoord liet zien dat het voor iedere tegenstander gevaarlijk kan zijn als er maar als team geopereerd wordt.

DONK kwam overtuigend uit de startblokken. Centrale verdediger Werner Overkamp stuurde Charaf Akoub fraai de diepte in. Die rook onmiddellijk zijn kans en zette Robin Plomp in scoringspositie. De spits maakte nog een paar bewegingen en schoot vervolgens koeltjes raak, 1-0.

In de tiende minuut ging het bijna mis aan Goudse zijde. Werner Overkamp kon in de opbouw de bal niet kwijt om de simpele reden dat er niemand was die vrij liep en zich aanbood, treuzelde vervolgens te lang en verloor de bal aan de gretige spits Sharron Koeiman. DONK keeper Bas van der Eem had het gevaar echter op tijd onderkend en weerhield Ommoord van de gelijkmaker door goed uit te lopen en de bal te onderscheppen.

Nadat twee goals binnen een minuut, de eerste van Ommoord en de tweede van Robin Plomp aan DONK-zijde, wegens buitenspel geen genade vonden in de ogen van scheidsrechter Van Paassen, was het in de 23ste minuut tijd voor de eerste gele kaart in dit overigens zeer sportieve en door scheidsrechter Van Paassen uitstekend geleide duel. DONK’s captain Jeffrey Ysselsteyn was de ongelukkige na een te felle tackle.

In de 27ste minuut kreeg Ommoord op twintig meter van het doel een vrije trap te nemen. Roelof Breukhoven schoot echter over.

Na een half uur spelen kreeg Robin Plomp het op zijn heupen. De spits slalomde als Alberto Tomba in zijn beste dagen langs vier tegenstanders maar zag zijn inzet gestopt worden door de voet van keeper Jamie Huigen. Nog in diezelfde minuut kopte Jeroen de Jong na een voorzet van Macky Chinkham net over de kruising van de verste hoek.

Daarna zakte DONK weg. De ploeg ging achteruit lopen en het regende slordigheden. In de 34ste minuut mocht DONK de handen dicht knijpen. Werner Overkamp verzuimde in te grijpen waarna linkerspits Angelo van der Spek zuiver op de verre hoek mikte. Tot opluchting van DONK eindigde het schot op de paal.

Drie minuten later opnieuw een gevaarlijke situatie voor het doel van DONK toen Misael Willemstein ontsnapte aan buitenspel en op het Goudse doel afkoerste. DONK’s TGV, Jeffrey Berlijn, zette de turbo er echter op en wist in extremis een tegentreffer te voorkomen.

Beide ploegen kregen hierna voor het rustsignaal nog een vrije trap te nemen op een gevaarlijke plek. In beide gevallen liep het echter met een sisser af.

DONK trainer Edwin Erwich koos bij het begin van de tweede helft voor Zakaria Mellah op de plaats van de licht geblesseerde Macky Chinkham. Nadat de eerste corner voor Ommoord was nam DONK het initiatief weer in handen. In de 47ste minuut leek Wouter Steenbergen de 2-0 op zijn slof te hebben. Zijn enorme poeier van ruim twintig meter werd door Ommoord keeper Jamie Huigen echter op schitterende wijze over de lat getikt. Uit de toegekende corner van de dynamisch spelende Mark van Oosten kreeg Robin Plomp een nieuwe kans. De spits schoot echter hard over.

In de 51ste minuut eiste aan de andere kant de gevaarlijke Angelo van der Spek de aandacht op. Hij speelde zich knap vrij, maar schoot naast.

Twee minuten later schoot DONK de bevrijdende 2-0 binnen. Na goed voorbereidend werk van Jeroen de Jong en Robin Plomp ging Charaf Akoub razendsnel op het Rotterdamse doel af om vervolgens keeper Jamie Huigen met een hard schot kansloos te laten.

In het vervolg van de strijd was het DONK dat de lakens uitdeelde. De ploeg bleef goed voetballen en de verdedigende foutjes van het eerste bedrijf bleven nu uit. Wel hield de thuisclub in de 54ste minuut nog even de adem in nadat Ommoord rechtsback Wesley van Meer fraai was doorgebroken. Zijn harde schot verdween echter naast het heiligdom van Bas van der Eem.

Een goede aanval van DONK in de 58ste minuut, waarbij Charaf Akoud weer dicht bij een doelpunt was, bleek de voorbode van een fraai uitgespeelde goal. Een mooie pass van Jeffrey Ysselsteyn bereikte het hoofd van de opgerukte Mark van Oosten. Die kopte de bal goed terug in de voeten van Robin Plomp die op zijn beurt de bal vakkundig teruglegde op de vrijgelopen Jeroen de Jong. De routinier bleef kalm en tekende koel voor de 3-0.

Het was het laatste wapenfeit in deze wedstrijd van Jeroen de Jong. In de 62ste minuut werd hij vervangen door Rik Bogaard. Die stond amper vijf minuten in het veld toen hij tegen een gele kaart aanliep. Hij speelde de bal in het verlaten Rotterdamse doel nadat scheidsrechter Van Paassen al voor buitenspel had gefloten.

Ommoord bleef op bewonderenswaardige wijze strijden om weer in de wedstrijd te komen. Lex Balentien en Wesley van Meer maakten plaats voor Dwight Neral en Mike Smits Schouten. Het eerste waarschuwingschot kwam op naam van Gino Nocento. De linksback schoot knalhard tussen de palen, maar Bas van der Eem wist de bal in twee instantie over zijn doel te tikken. Uit de toegekende corner kopte Angelo van der Spek in kansrijke positie ruim naast.

Na 70 minuten begon aan de andere kant Robin Plomp zich weer eens te roeren. Eerst schoot hij net naast om vervolgens voor eigen succes te gaan waar afspelen meer voor de hand had gelegen. Zijn schot vloog over.

Door het alles of niets offensief van Ommoord vloog het spel op en neer. In de 73ste minuut wist DONK keeper Bas van der Eem de doorgebroken Sharron Koeiman van een doelpunt af te houden. In diezelfde minuut loste bij DONK Dave Tol Charaf Akoub af.

In de 80ste minuut vielen er drie gele kaarten voor Ommoord. Eerst was Gino Nocento het slachtoffer, terwijl seconden later Sharron Koeiman geel kreeg omdat hij na het fluitsignaal van de scheidsrechter de bal alsnog achter Bas van der Eem deponeerde en even later nog eens geel (en dus rood) incasseerde omdat hij bleef mekkeren.

Na 85 minuten ging DONK rechtsback Jeffrey Berlijn er in sneltreinvaart vandoor. Hij speelde Rik Bogaard aan die in kansrijke positie net naast punterde. Seconden later ging Robin Plomp in het doelgebied van Ommoord weer eens op de onnavolgbare solotour. De touwen vormden ook nu weer het eindstation, 4-0.

Ommoord bleef nog steeds vol gaan voor de eretreffer. Angelo van der Spek was er na een knappe solo dicht bij, maar Bas van der Eem redde uitstekend. De Goudse keeper onderscheidde zich vlak voor het eindsignaal weer door een vliegend schot van Misael Willemstein onschadelijk te maken.

Het bleef bij 4-0, waardoor DONK de blik nu weer naar boven kan richten.

Aanstaande zondag spelen de Gouwenaars opnieuw thuis, nu tegen het hooggeplaatste HOV/DJSCR.

DONK 2, dat derde staat in zijn klasse, kwam in de kraker tegen nummer twee, Zoetermeer 4, goed voor de dag. De Gouwenaars benutten via Imad El Yousfi en Ronald Lamper echter slechts twee van de zeven opgelegde kansen. Dat stak schril af bij de effectiviteit van de tegenstander: drie en een halve kans en drie goals! Voor de minder goede rekenaars onder ons: 3-2 dus voor Zoetermeer. Bij DONK 2 werd spits Tijs Gommans node gemist. Hij speelde om voor uw reporter onduidelijke redenen in DONK 4.