“DONK leeft nog steeds” IFC 1 – Donk 1, uitslag 0-1(gestaakt)

Door onze razende reporter Joop Spee

Stofwolken, overvolle loopgraven, kanonskogels, (vermeende) doodsbedreigingen. Nieuwe onlusten in Oekraïne? Nee hoor, gewoon een simpel potje voetbal in de tweede klas zondag tussen kampioen IFC en gedoodverfde degradant DONK in het lieflijke Hendrik Ido Ambacht.
Wel oorlog dus? Zelfs dat niet, maar wel een duel van aanvallen (IFC) en met mateloze inzet verdedigen (DONK) dat vijf minuten voor tijd onverwachts eindigde toen scheidsrechter Schellingerhout, na DONK een penalty te hebben toegekend, besloot de strijd te staken omdat hij zich bedreigd voelde. Een domper voor DONK, dat in deze wedstrijd geen kans meer kreeg om via de penalty op een veilige 0-2 te komen tegen een negental IFC-ers.

Onder ideale weersomstandigheden was de middag zo mooi begonnen. IFC-captain Reinder van de Velde werd uitgebreid in de bloemetjes gezet vanwege het feit dat hij zijn 500ste wedstrijd in het eerste elftal van IFC speelde in een periode van 16 jaar. Hoogtepunt voor de aanvoerder was, dat zijn piepjonge dochter Romy als pupil van de week DONK-goalie Patrick de Blok mocht passeren. Het zou bij die ene goal van IFC blijven, omdat de Goudse keeper zich deze middag onpasseerbaar toonde.

DONK trad aan zonder de geschorste Daniel Steenbergen en de geblesseerde Raymond Ernst en Stef van Hanswijk. Imad El Yousfi mocht in het tweede opdraven om met die ploeg de begeerde periodetitel te behalen, hetgeen glansrijk lukte.
Het wegvallen van een aantal belangrijke verdedigers betekende wel, dat DONK startte met een piepjonge defensie: Jeffrey Berlijn (22), Mike Sluijter (19), Mark van Doeland (18) en Mohammed Kaddouri (19). Het kwartet zou met een ijzersterke inzet nadrukkelijk van zich doen spreken.
IFC had de pech, dat het topscorer Yoeri Rombouts wegens ziekte moest missen. Danny Versluis begon op de bank, waardoor Ronnie Nouwen laatste man werd.

DONK bleef de eerste 25 minuten relatief gemakkelijk overeind. Weliswaar kreeg het in die periode een viertal corners te verwerken, maar veel gevaar stichtten die niet. Na 16 minuten viel de eerste gele kaart. Hij was voor Perry van Eijken van IFC wegens commentaar op de leiding.
Aan de andere kant hadden de aanvallende aspiraties van DONK niet al te veel om het lijf, op een paar aardige combinaties aan de rechterkant na.
Na een minuut of 25 besloot IFC het tempo op te schroeven. Het leidde eerst tot een gevaarlijke uitbraak van Brian Leons, die in de kiem werd gesmoord. Even later, in de 27ste minuut, leek diezelfde Brian Leons de 1-0 binnen te gaan werken. Van twee meter afstand schoot hij hard in, maar Patrick de Blok redde met een schitterende reflex ten koste van een corner.
Na een half uur spelen kreeg IFC centraal voor het doel op 25 meter van het doel een vrije trap te nemen na een overtreding van Jeroen de Jong. Spelmaker Danny Slingerland zette zich achter de bal en krulde de bal met een geplaatst schot om de muur heen. Weer redde Patrick de Blok fraai.
In de 32ste minuut kreeg Donkiaan Rik Bogaard geel na een onschuldige overtreding. Een aderlating voor DONK, omdat de middenvelder er de volgende wedstrijd als gevolg van een schorsing niet bij zal zijn.
Nadat DONK een paar corners van IFC vrij eenvoudig overleefd had drong IFC verder aan. Donkiaan Marco Douma vond in de tegenstoot met een dieptepass de snelle Sjors van Hanswijk. De linkerspits liep Ronnie Nouwen er uit en passeerde keeper Jeroen de Veij met een schuiver in de verste hoek, 0-1.
Twee minuten later leek Ronnie Nouwen zich aan de andere kant in positieve zin te onderscheiden. Van dichtbij kopte hij uitstekend in, maar Patrick de Blok redde alweer fenomenaal.
In de 44ste minuut kreeg DONK plotseling de kans om op 0-2 te komen. Een voorzet van de sterk spelende Mohammed Kaddouri werd door Rik Bogaard vlak voor het IFC doel ineens op de slof genomen. De kanonskogel eindigde helaas voor DONK echter richting Ridderkerk.

IFC startte de tweede helft met Pacho Makaya in plaats van Maarten Broos. Het leidde tot enkele omzettingen. Het was echter DONK dat als eerste de aandacht opeiste. Een diagonale poeier van Jeffrey Berlijn vloog in de 49ste minuut maar net over de kruising. Twee minuten later redde Patrick de Blok aan de andere kant weer eens bekwaam na een laag schot van Brian Leons.
Nadat DONK captain Jeroen de Jong een terechte gele kaart had geïncasseerd kwam IFC in de 58ste minuut bijna op gelijke hoogte. Een hard afstandsschot trof de heup van Wouter Steenbergen, waardoor Patrick de Blok op het verkeerde been kwam te staan. De keeper wist zich echter nog net op tijd knap te herstellen.
In de 59ste minuut zorgde Donkiaan Marco Douma nog voor enig gevaar na een scherpe voorzet van Mohammed Kaddouri. Het liep voor IFC met een sisser af..
Na een uur spelen kwam bij IFC Danny Versluis Dennis van Noort vervangen. Daardoor schoof Ronnie Nouwen een linie op. Een minuutje later zag DONK middenvelder Koen Steenbergen de gele kaart na een te hoog geheven been. Een zware straf voor de kersverse vader (gefeliciteerd, Koen!).
In de 67ste minuut besloot DONK-trainer Jack Harmsen tot een tactisch risicovolle ingreep. Hij verving zijn enige diepe en dreigende spits, Sjors van Hanswijk, voor verdedigende middenvelder Nick Sloof. Hierdoor verhuisde Jeroen de Jong, die verdedigend bergen werk had verzet, naar de spits.
Seconden later leek de muur van DONK dan toch echt te gaan vallen. Eerst bokste Patrick de Blok een schot van Martijn Groeneveld over de lat, waarna de bal uit de corner voor de voeten kwam van de opgerukte Danny Versluis. De routinier schoot spijkerhard op doel, zijn schot werd gekraakt en er volgde een adembenemende scrimmage op een meter van het Goudse doel. Stofwolken vlogen omhoog, maar uiteindelijk was het Mohammed Kaddouri die op de doellijn voor DONK redding bracht.
IFC haalde alles uit de kast om DONK alsnog op de knieën te krijgen. Niels Konijnenburg kwam in het veld voor jubilaris Reinder van de Velde. Langzaam maar zeker sloop er ook enige irritatie in het spel van de thuisploeg. Kansen bleven verder uit, vooral ook omdat Koen Steenbergen met een aantal kanonskogels voor opruiming zorgde in het hechte hart van de defensie. Sterker nog, het was DONK (met Issam Arad voor Wouter Steenbergen), dat de voorsprong leek te gaan uitbouwen.
In de 85ste minuut betaalde de risicovolle ingreep van Jack Harmsen zich toch uit. De naar het front gedirigeerde Jeroen de Jong soleerde het strafschopgebied binnen. De Goudse captain ging over de knie bij Pacho Makaya. Scheidsrechter Schellingerhout wees gedecideerd naar de stip en stuurde Pacho Makaya weg met een rode kaart. Dit leidde tot opwinding bij IFC, waarna de arbiter de strijd staakte omdat hij zich bedreigd voelde. In het tumult was er ook nog tweemaal geel voor een andere IFC-er.
De strafschop werd dus niet meer genomen. Teleurgesteld dropen spelers en publiek af. De resterende vijf minuten zullen mogelijk a.s. donderdag uitgespeeld worden.

Al met al een teamprestatie van DONK om U tegen te zeggen. Het was niet mooi maar ijzersterk. Gelet op de overige uitslagen is een Houdini-achtige ontsnapping aan degradatie nog steeds mogelijk. De laatste tegenstander is Xerxes, dat a.s. zondag zijn opwachting maakt bij DONK. De nummer twee van de competitie is in bloedvorm. Alleen opnieuw een ijzersterke teamprestatie kan DONK mogelijk nog redden.