DONK LAAT WINST LIGGEN. DELFT-DONK 1-1

Door razende reporter Joop Spee

In een tumultueus duel tegen koploper Delft heeft DONK in de tweede helft verzuimd om de volle winst mee naar huis te nemen. In de 67ste minuut kregen de bezoekers bij een 1-1 stand de kans om via een penalty op voorsprong te komen, maar dat buitenkansje werd niet verzilverd. Ook moest Delft vanaf dat moment met 10 man verder, terwijl er vier minuten voor tijd nog een Delftenaar met twee keer geel mocht inrukken. DONK slaagde er echter niet in om het numerieke overwicht in de winnende treffer uit te drukken.

Het piepjonge DONK (gemiddelde leeftijd 22,2) moest het nog steeds stellen zonder Rik Bogaard, Jeffrey Berlijn, Ralph Tol en Mark van Oosten. Macky Chinkham, Koen van Leeuwen en Mo Jrezzi begonnen op de bank, terwijl er een basisplaats was voor Imad El Yousfi.

Bij het geroutineerde Delft (gemiddelde leeftijd 28,4), werd aanvoerder Tim Steenks, die zijn 300ste wedstrijd voor de club speelde, voor de wedstrijd in het zonnetje gezet.

De Delftse captain was er kennelijk geïnspireerd door geraakt, want binnen 7 seconden na de aftrap verraste hij zijn collega-aanvoerder Jeffrey Ysselsteyn met een hinderlijke panna door diens gespierde benen. Het zou de voorloper moeten zijn voor een vlekkeloos feestje rond Tim Steenks. Het zou echter anders aflopen…

De start van de wedstrijd was bijna identiek aan die van DONK  tegen DOSR. Op en neer golvend spel in het eerste kwartier van de wedstrijd, met een licht overwicht voor de thuisploeg. DONK was in die periode via schoten van Georgio Petridis en Hudaifa El Harti (over en ruim naast het vijandelijke doel) een paar keer voor het doel van Klaas van Balen opgedoken, terwijl Delft voortdurend gevaarlijk werd als spelmaker Tim Steenks zich met het spel ging bemoeien.

In de veertiende minuut was het Delft dat op voorsprong kwam. Tijdens een rommelige situatie voor het Goudse doel werd de bal van dichtbij tegen de arm van een Delftenaar geschoten, waarna het speeltuig voor de voeten van Gavin Luiten caramboleerde. De linkerspits had vervolgens geen moeite om DONK’s keeper Bas van der Eem van dichtbij te passeren.

Het doelpunt werd bekritiseerd door DONK. Assistent-scheidsrechter Addy de Jong had gevlagd voor hands. Scheidsrechter Ozkulluk oordeelde echter dat sprake was van aangeschoten hands. Een groot deel van de DONK-aanhang kon moeilijk leven met deze uitleg, omdat er toch duidelijk voordeel was ontstaan uit deze situatie. Het veranderde niets aan de stand op het scorebord, die bleef 1-0.

Na dit doelpunt was DONK gedurende een kleine twintig minuten behoorlijk de kluts kwijt. Er was geen sprake meer van combinatievoetbal en lange halen waren aan de orde van de dag. DONK mocht verder nog van geluk spreken dat scheidsrechter Ozkulluk een opzettelijke handsbal van Jeffrey Ysselsteyn over het hoofd zag, waardoor Delft de mogelijkheid ontnomen werd om via een benutte strafschop de wedstrijd al in de zeventiende minuut in het slot te gooien.

Nadat Delft weer dreigend was geweest met een hard schot van de opgerukte verdediger Dylan Kasius dat net naast vloog, kwam DONK in de 36ste minuut langszij. Hudaifa El Harti verzond over de as van het veld een prachtige pass op de in de punt van de aanval spelende Zakaria Mellah. Die verraste iedereen  met een prachtig hakje, behalve Charaf Akoub. De snelle rechtermiddenvelder sneed als een mes door de defensie van Delft en haalde verwoestend uit. Keeper Klaas van Balen was volmaakt kansloos op de snoeiharde pegel die halfhoog in de verre hoek tegen de touwen spatte,  1-1. Een schoonheid van een doelpunt!

Plotseling gooide DONK alle schroom van zich af. In de 39ste minuut ging Jeffrey Ysselsteyn op avontuur. Na een fraaie actie speelde hij Robin Plomp aan, die vervolgens werd gevloerd door Dylan Kasius. De centrale verdediger van Delft kreeg hiervoor de gele kaart. Georgio Petridis vuurde vervolgens  op 18 meter van het doel een vrije trap af die centimeters naast de kruising vloog.

Vlak voor het rustsignaal kreeg Donkiaan Robin Plomp nog een gele kaart wegens commentaar op de leiding. De topscorer van het vorig seizoen zou zijn voeten meer moeten laten spreken dan zijn mond…..

Met 1-1 gingen de ploegen rusten. Delft had in de eerste helft het beste van het spel gehad, maar DONK was in de slotfase gevaarlijk teruggekomen.

Twee ongewijzigde teams begonnen aan de tweede helft. DONK startte onrustig. De jonge Delftse linksback Levie Schut mocht ongehinderd aan een indrukwekkende solo beginnen die hij afsloot met een schot voorlangs. Hierna zagen Georgio Petridis (vloeren van Tim Steenks) en Charaf Akoub (commentaar op de leiding) de gele kaart.

Na een minuut of tien in de tweede helft kwam DONK beter in de wedstrijd. Delft werd slordiger en de Gouwenaars roken dat er deze middag meer te halen was. Dat had al in de 56ste minuut kunnen gebeuren. Zakaria Mellah ontsnapte aan de buitenspelval (scheidsrechter Ozkulluk negeerde nadrukkelijk het vlagsignaal van zijn assistent Van Viersen) en ging alleen op de keeper af. Klaas van Balen bleef echter goed kijken en voorkwam met zijn voet de Goudse voorsprong.

Drie minuten later was Delft dichtbij de 2-1. Nu stuitte Omar El Fassi op de attente DONK keeper Bas van der Eem.

In de 67ste minuut leek het dan toch echt te gaan gebeuren. Een corner van DONK kwam in de doelmond terecht, waarna Mike Sluijter tegen de grond werd gewerkt door Dylan Kasius. Scheidsrechter Ozkulluk aarzelde geen moment en legde de bal op de stip. Dylan Kasius kon met zijn tweede gele kaart, en dus rood, inrukken.

Robin Plomp zette zich achter de bal, maar produceerde tot ontzetting van de DONK-aanhang een slap rollertje dat Klaas van Balen eenvoudig kon oprapen.

Nadat spits Cekdar Atay van Delft een gele kaart had ontvangen en trainer Oscar Laguna Burgos Gavin Luiten vervangen had door Paco Coenen, revancheerde Robin Plomp zich in de 72ste minuut bijna voor zijn misser vanaf elf meter. Vlak voor het vijandelijke doel schoot hij knap uit de draai in. Keeper Klaas van Balen redde echter met de voet.

Het was het laatste wapenfeit van Robin Plomp. Mo Jrezzi kwam hem vervangen, terwijl bij Delft Robbert Dogger voor Cekdar Atay in het veld kwam.

Kort na deze wissels speelde Tim Steenks zich knap vrij. Hij wachtte echter te lang met schieten.

In de 80ste minuut bracht DONK’s trainer Edwin Erwich Koen van Leeuwen in het veld voor de goed spelende, maar licht geblesseerd zijnde Georgio Petridis.

Vijf minuten voor het einde van de officiële speeltijd viel Delft’s centrale verdediger Patrick van Pelt geblesseerd uit na een ongelukkige botsing met Charaf Akoub. Souhail El Bojaddaini was zijn vervanger.

In de 89ste minuut vielen er nog twee gele kaarten voor Delftenaren. Middenvelder Marvin van Hek zag de prent wegens commentaar op de leiding , terwijl even later jubilaris Tim Steenks zijn eigen feestje grondig verpestte door scheidsrechter Ozkulluk in zodanige bewoordingen toe te spreken, dat de leidsman niets anders kon doen dan ook hem de gele kaart te presenteren. Dat betekende zijn tweede, dus rood.

Met nog vier minuten blessuretijd slaagde DONK er niet in om de numerieke meerderheid te verzilveren. Het gebrek aan ervaring werd schrijnend duidelijk zichtbaar. Steeds weer werd de diepe bal of de hoge voorzet gekozen, terwijl het recept om een uitgedund team uit te spelen toch echt heel anders luidt. Voor trainer Edwin Erwich een schone taak om dat dinsdag aan zijn mannen uit te leggen.

Al met al kon Edwin Erwich goed leven met het gelijke spel. Zijn manschappen hadden gevochten voor iedere meter en waren beduidend beter voor de dag gekomen dan in de vorige wedstrijd tegen DOSR.

Aanstaande zondag ontvangt DONK alweer een koploper, Den Hoorn.