DONK LAAT PUNT GLIPPEN – DONK-RVC ’33 0-1

Door razende reporter Joop Spee.

Het gepromoveerde DONK heeft bij zijn heroptreden in de tweede klasse de kans op een mooie start laten liggen. In een door de straffe wind gedomineerd uiterst matig duel leek een 0-0 score het meest logische resultaat, ware het niet dat de thuisclub zich vijf minuten voor tijd tegen het inmiddels gedecimeerde RVC ’33 toch nog liet verrassen en alsnog met een dure en zure nederlaag werd geconfronteerd.

DONK startte het duel nog zonder aanvoerder Jeffrey Ysselsteyn (laatste wedstrijd van een schorsing), Rik Bogaard (geblesseerd), Mark van Oosten (net terug van vakantie), Koen van Leeuwen en Imad El Yousfi. Nieuwkomer Georgio Petridis ( slechts een keer getraind) begon op de bank, evenals Mohammed Jrezzi en Brian Ouwerkerk.

DONK kwam voortvarend uit de startblokken. Met de harde wind in de rug haalde Robin Plomp al in de tweede minuut vanaf een meter of twintig verwoestend hard uit. Tot ontzetting van de Goudse aanhang vloog de bal net naast.
Nadat RVC ’33 in de 13e minuut een gevaarlijke aanval onvoldoende had uitgespeeld gebeurde er lange tijd weinig dat het vermelden waard was. Pas in de 32ste minuut wist RVC ’33 de kansenscore weer in evenwicht te brengen. Erik van Zoest kreeg onverwacht van dichtbij een grote kopkans, maar mikte de bal recht op DONK’s keeper Bas van der Eem.
Mede als gevolg van de schuin over het veld staande wind gingen de aanvalspogingen van DONK vooral over de rechterflank. Zakaria Mellah deed daar goed werk, maar het mag geen verbazing heten dat RVC ’33 zo langzamerhand aardig ingespeeld raakte op het voorspelbare patroon.
Toen DONK in de 40ste minuut eindelijk eens een keer voor de linkervleugel koos leverde dat direct een gevaarlijke situatie op. Carafeddine Akoub begon aan een fraaie solo die pas op de achterlijn vlak bij het doel gestuit kon worden door RVC ‘33’s keeper Frank van Leeuwen.
RVC ’33 gaf daarna te kennen, dat het graag met een voorsprong zou gaan rusten. De ploeg drong aan, maar meer dan een drietel corners, die zonder gevaar bleven, leverde dat niet op. Het bleef dan ook 0-0 in een matige eerste helft, die achteraf bezien het doelpunt van de pupil van de week, Jesse Meijer, als hoogtepunt kende.

Twee ongewijzigde teams betraden het strijdperk voor de tweede helft. RVC ’33 bleek in eerste instantie de ploeg waar enige dreiging van uit ging, maar al te veel zoden zette dit niet aan de dijk.
DONK kroop vervolgens wat meer uit zijn schulp. Georgio Petridis kwam de licht geblesseerde Macky Chinkham vervangen. Langzaam maar zeker nam de druk van de thuisploeg iets toe. Het resulteerde in een uitbraak van Ralph Tol, die op de rand van het zestien meter gebied ruw werd onderbroken door rechtsback Rens Mathot (bestraft met geel) en een kopkans voor de opgerukte Mike Sluijter (over het Reeuwijkse doel).
In de 65ste minuut wisselde ook RVC ’33. Stan Sluijs kwam Sander Sluijs vervangen. Tien minuten later kreeg RVC ’33 een goede kans om op voorsprong te komen. Spits Daan Zantinge ging achter een diepe bal aan maar kreeg de bal niet tussen de palen.
Nog geen minuut later leek de wedstrijd DONK toch een stuk meer perspectief te gaan bieden. Dirk-Jan Blanken, linksback van RVC ’33, werd toen door scheidsrechter Oosterlaken terecht wegens natrappen van het veld gestuurd. Het leidde tot enig gekrakeel, met gele kaarten voor de beide aanvoerders, Mike Sluijter van DONK en Mari Blanken van RVC ’33. Even later liep ook Donkiaan Robin Plomp tegen een gele kaart aan.
Wie gedacht had dat RVC ’33 zich volledig zou gaan ingraven kwam bedrogen uit. RVC’33 speelde met opportunistisch spel zijn troefkaart Frank Stolwijk uit. De voortdurend opkomende centrale verdediger, tot dan toe voorbeeldig in bedwang gehouden door de excellerende Mike Sluijter, was plotseling twee keer dichtbij een doelpunt. In de 77ste minuut leverde hij een schitterende kopbal af die door Bas van der Eem even fraai uit de kruising tot hoekschop werd getikt. Nog geen twee minuten later bleek Bas van der Eem weer paraat. Met de voet wist hij een knap schot van Frank Stolwijk te pareren.
Nadat bij RVC ’33 Erik van Zoest vervangen was door Bouke Boumans was het weer de beurt aan DONK. Charaffedine Akoub gooide er weer eens een knappe solo uit, maar besloot zijn actie met een schot dat ruim over vloog. Mohammed Jrezzi, in het veld gekomen voor de moegestreden Ralph Tol, was in de 83ste minuut nog amper aan de bal geweest toen hij plotseling opdook voor de neus van keeper Frank van Leeuwen. Hij schoot echter recht in handen van de Reeuwijkse sluitpost.
Hoe wreed kan voetbal zijn. De opwinding over de kans voor de thuisclub op de openingstreffer was nog amper bezonken of balverlies op het Goudse middenveld leidde tot een vrije doortocht van spits Daan Zantinge dwars door het hart van de verbouwereerde verdediging van DONK . Dit keer kreeg Bas van der Eem geen enkele kans, 0-1.
Met de moed der wanhoop probeerde DONK het tij nog te keren. Georgio Petridis zag zijn venijnige schot in de 88ste minuut nog tot corner verwerkt worden door Frank van Leeuwen. Ook Brian Ouwerkerk, in het veld gekomen voor Zakaria Mellah, kon geen verandering meer brengen in de eindstand. Het bleef bij 0-1. In de slotfase werd Donkiaan Houdaifa El Harti nog op een gele kaart getrakteerd. Bij RVC ’33 kreeg matchwinner Daan Zantinge een applauswissel. Menno Hogenelst kwam voor hem binnen de lijnen.

Al met al een typische 0-0 wedstrijd die toch anders uitpakte. De teamgeest van RVC’33, dat nog een tandje bij wist te zetten toen het met tien man verder moest, gaf uiteindelijk de doorslag.
Geen schande overigens voor het via de nacompetitie gepromoveerde DONK, dat tegen RVC ’33, vorig seizoen nog in de nacompetitie strijdend voor een plaats in de eerste klasse, een gelijkwaardige opponent bleek.
Van de teamgeest van RVC’33 kan DONK overigens nog heel wat leren. Winnen doe je met elkaar (en dat demonstreerde RVC’33 uitbundig), maar ook verliezen doe je met elkaar. Van de thuisploeg was echter minstens de helft kort na het laatste fluitsignaal al afgedropen…..