DONK LAAT GROENEWEG ONTSNAPPEN. DONK-GROENEWEG 0-1

Door razende reporter Joop Spee.

In de uitgestelde derby tegen Groeneweg is DONK er weer niet in geslaagd om het zoet van de eerste overwinning te smaken. Thuis aan de (windstille ! ) Nieuwe Donkstraat ging Groeneweg er sneaky met de drie punten vandoor dankzij een co-productie van het bekende sluipmoordenaarduo  Joey Grootscholten en Maurice Eckhardt. Het was Eckhardt die, zoals zo vaak, de trekker overhaalde. Een lelijke overwinning, zo gaf Groeneweg’s trainer Rene van Beek ruiterlijk toe, “maar dat zijn wel de lekkerste!”

Beducht voor de snelle uitvallen van de opponent  bediende DONK zich van een behoudende tactiek. De ploeg (zonder de gestopte topscorer Robin Plomp en de geblesseerde Jeffrey Ysselsteyn, en met Mark van Doeland en A-junior Wessel Akerboom in de basis) leunde achterover en had in Mo Jrezzi een eenzame spits. De aanvalsleider kende een onaangenaam avondje omdat de aanvoer via opkomende medespelers meestal uitbleef. Daardoor had de stugge defensie van Groeneweg het aanvankelijk niet moeilijk om overeind te blijven.

Van zijn kant bakte Groeneweg er ook niet veel van. Veel ballen vlogen over de zijlijn of waren onbereikbaar voor een medespeler. Een echte 0-0 wedstrijd tekende zich dus af. Vermeldenswaard in de eerste helft was een schot in de 15e minuut van Joey Grootscholten dat hoog over vloog. Een schot van diezelfde speler belandde in de 37ste minuut in de veilige handen van DONK’s keeper Bas van der Eem. Vlak daarvoor had DONK een flinke aderlating moeten ondergaan. De goed spelende Mark van Oosten moest zich met een nare knieblessure laten vervangen door Mohammed Saddiki.

Terwijl de toeschouwers zich opmaakten voor de koffie of een biertje was het vlak voor rust toch nog onverwachts raak voor Groeneweg. Balverlies op het middenveld op een moment dat DONK wat uit zijn schulp kroop leidde tot een snelle uitbraak van Joey Grootscholten. Die bediende de voor het Goudse doel opduikende Maurice Eckhardt waarna drie verdedigers de geslepen routinier niet van scoren wisten af te houden, 0-1. Een enorme domper voor DONK.

De tweede helft gaf in eerste instantie hetzelfde beeld te zien. DONK gaf nog steeds geen vol gas in de jacht op de gelijkmaker en Groeneweg werd uitsluitend gevaarlijk als bij corners de indrukwekkende luchtmacht werd ingeschakeld. In de 48ste minuut mocht DONK van geluk spreken toen de sterke centrale verdediger Rik Willemsen uit een van die corners van dichtbij steenhard naast kopte.

Gaandeweg kwam DONK beter in de wedstrijd, waarbij de nieuwelingen Mark van Doeland en Wessel Akerboom goed voor de dag kwamen. Ook Mohammed Saddiki liet zien technisch prima mee te kunnen. Het was echter pas een minuut of twintig voor tijd dat de druk pas echt werd opgevoerd. DONK’s trainer Edwin Erwich wisselde toen Dave Tol en Mo Jrezzi voor Imad El Yousfi en Rik Bogaard. Plotseling begon de sterke defensie van Groeneweg, dat Jos-Pieter Hordijk vervangen had door Bas Roos, enige haarscheurtjes te vertonen. Het leidde tot kansen voor Charaf Akoub (schot voorlangs in de 76ste minuut) en voor Rik Bogaard die in de 79ste minuut net naast kopte.

DONK kreeg in de slotfase nog diverse vrije trappen te nemen, maar Groeneweg, met Menno Baars in de ploeg voor Mike Karreman, hield stand. De uitstekend leidende scheidsrechter van Hees leek het duel zonder gele kaarten te gaan afsluiten, maar zag zich genoodzaakt om vlak voor tijd Menno Baars op de bon te slingeren wegens commentaar op de leiding. Het bleef in deze kansarme wedstrijd bij 0-1.

Al met al kon DONK, na de weinig verheffende eerste helft, terugzien op een acceptabele prestatie. Er werd gevochten voor iedere meter en een flink deel van de tweede helft oogde het spel hoopgevend.

Aanstaande zondag ontvangt DONK Concordia.