DONK KRIJGT DEKSEL OP DE NEUS DONK-AGE-GGK 1-2

Uw reporter valt in herhalingen. Jaren geleden zei voormalig clubicoon Koos Overkamp al : “Let op, er is geen helft hetzelfde.” Zelden zal deze aloude voetbalwijsheid zo van toepassing geweest zijn als op de wedstrijd DONK-AGE-GGK. Als het in de eerste helft uitstekend spelende DONK zijn dotten van kansen had weten te benutten was de wedstrijd allang gespeeld geweest. Nu liet het AGE-GGK met een bescheiden 1-1 stand goed weg komen om vervolgens in het tweede bedrijf de deksel ongenadig hard op de neus te krijgen, 1-2.

DONK startte overdonderend. Al in de eerste minuut wist Sjors van Hanswijk zijn directe tegenstander de bal te ontfutselen. Hij legde de bal knap terug op Georgio Petridis die met een knal in de kruising de Rotterdamse keeper Bas Bouma volmaakt kansloos liet, 1-0.
DONK bleef, onder aanvoering van Mark van Doeland en Georgio Petridis,alsook de veelvuldig gaten trekkende Rik Bogaard, uitstekende aanvallen op de kunstgrasmat leggen. Het ontbrak nog aan finesse bij de eindpass, anders zou AGE-GGK al binnen tien minuten op apegapen hebben gelegen.
De Rotterdammers verblikten of verbloosden echter niet. Al in de elfde minuut kwamen zij op gelijke hoogte toen de volkomen ongedekte spits Andro Pantophlet een vrije trap met het hoofd vakkundig verlengde, 1-1.
DONK bleef hierna de bovenliggende partij. De thuisploeg kreeg kans op kans, maar de genadeslag bleef steeds uit. In de 18e minuut zette DONK’s captain Jeffrey Ysselsteyn de opgerukte Mark van Doeland met een schitterende pass vrij voor keeper Bas Bouma. De middenvelder tikte de bal echter net over het Rotterdamse doel.
Twee minuten later alweer een dot van een kans voor de thuisploeg. Ditmaal was Mark van Doeland de architect die Rik Bogaard in scoringspositie wist te manoeuvreren. De Goudse nummer tien trof echter de voeten van de keeper.
Twee minuten later hetzelfde scenario. Dit keer was de assist van Sjors van Hanswijk, maar de afloop was identiek: weer vond Rik Bogaard de voet van keeper Bas Bouma.
AGE-GGK dreigde in deze fase volledig overlopen te worden. De toeschouwers waren nog nauwelijks van de emotie over de gemiste kansen bekomen of de bal lag alweer bijna achter de Rotterdamse sluitpost. De goed spelende Jordy de Jong vond Sjors van Hanswijk. Diens voorzet werd nog gekraakt, maar de afvallende bal werd een prooi voor Rik Bogaard. Diens schot werd bekwaam gestopt door Bas Bouma.
Na een geweldige scrimmage in de 24ste minuut waarbij de bal alweer niet in het Rotterdamse doel wilde belanden luwde het Goudse offensief. Oorzaak was onder andere dat Rik Bogaard tijdens een duel hard aan het hoofd werd geraakt en tekenen van duizeligheid vertoonde. Hij zou begin tweede helft dan ook vervangen worden door Charaf Akoub.
De teams zochten uiteindelijk met een 1-1 stand de kleedkamer op. Daarmee had DONK zichzelf ernstig tekortgedaan. Gele kaarten waren er in het eerste bedrijf voor Donkiaan Rik Bogaard en Rotterdammer Said Zahir.

Al direct na de hervatting bleek overduidelijk dat AGE-GGK uit een heel ander vaatje ging tappen. De geroutineerde Rotterdammers zochten hun heil meer en meer in hun duelkracht, terwijl zij het spel van DONK met tal van kleine overtredingen wisten te ontregelen. Steeds vaker werd de bal hoog door de as van het veld gespeeld naar het kopsterke hoofd van middenvelder Mike Kruithof. Soms werd het middenveld overgeslagen en bleek spits Andro Pantophlet al even kopsterk. Al in de 47ste minuut resulteerde deze speelwijze in een grote kans voor de behendige linkerspits Franklin Andrew Janga. DONK’s keeper Bas van der Eem wist de bal echter nog net tot corner te verwerken.
DONK was duidelijk geschrokken. De ploeg vergat te voetballen en wist de vrije man niet meer te vinden. Vooral Charaf Akoub werd regelmatig aangespeeld op het moment dat hij al door twee man gedekt werd.
AGE-GGK van zijn kant gunde de thuisclub nauwelijks de gelegenheid om orde op zaken te stellen. Ook de opgerukte centrale verdediger Thijs Langstraat kreeg in de 48ste minuut bij toeval een flinke kans. Zijn schot vloog echter over.
Nadat AGE-GGK’s middenvelder Mike Kruithof tegen een gele kaart was aangelopen kregen de Rotterdammers tussen de 53ste en de 61ste minuut nog eens drie kansen. De eerste twee keer was Andro Pantophlet daarbij betrokken. De spits aaide de bal in kansrijke positie in plaats van hem vol te raken en wist ook even later een voorzet van Franklin Andrew Janga niet op waarde te schatten. Hij schoot hoog over. Ook een schot van Said Zahir kon Bas van der Eem, die even daarvoor nog een gevaarlijke counter onschadelijk had gemaakt, niet verontrusten.
In de 63ste minuut zag DONK’s interim coach Patrick Akerboom zich al genoodzaakt om zijn tweede wissel aan te spreken. Sven de Wit kwam voor de met een hamstringblessure uitgevallen captain Jeffrey Ysselsteyn. Het leidde noodgedwongen tot een aantal omzettingen bij de Goudse ploeg. Even later kwam Zakaria Azaay in het veld voor Sjors van Hanswijk. Hij werd aan de zijkant gestationeerd maar zag zich voortdurend omringd door twee of drie tegenstanders die hem het leven zuur maakten.
In de 73ste minuut gebeurde waar het DONK-legioen al een tijdje voor vreesde . Na balverlies van DONK kwam AGE-GGK er snel uit om via het eindstation, middenvelder Nathaniel Mendes Semedo, beheerst te scoren, 1-2.
Wie gedacht had dat DONK in het laatste kwartier nog een stormachtig slotoffensief op de mat zou leggen kwam bedrogen uit. AGE-GGK gaf onder aanvoering van captain Marco Maus geen krimp, rekte veelvuldig tijd, schuwde net om de grens van het toelaatbare op te zoeken en haalde zo het venijn uit de aanvallen van DONK.
In de 81ste minuut had AGE-GGK de voorsprong zomaar kunnen vergroten. Fatih Sayilgilan kreeg plotseling een vrije doortocht. De middenvelder stuitte echter op Bas van der Eem.
In de 90ste minuut werd het nog bijna 2-2. Zakaria Azaay zette zich op 25 meter van het doel achter een vrije trap om seconden later tot zijn afgrijzen te zien dat keeper Bas Bouma zijn loepzuivere schot prachtig uit de kruising had gebokst. Bij de daaropvolgende corner meldde ook DONK’s keeper Bas van der Eem zich nog aan het front. Het mocht echter niet meer baten; het bleef bij 1-2 in deze lastige door scheidsrechter Karagantcheff goed geleide wedstrijd. Geel was er in de tweede helft nog voor Donkiaan Dave Tol en voor Rotterdammer Fatih Sayilgan.

DONK’s interim trainer Patrick Akerboom was zeer te spreken over het spel van zijn ploeg in het eerste half uur. Toen de beloning daarvoor uitbleef had hij zijn spelers ervoor gewaarschuwd dat de tegenstander in de tweede helft uit een ander vaatje zou gaan tappen. Dat zijn ploeg niet in staat bleek om een passend antwoord te vinden op de aangepaste speelwijze van de sluwe en geroutineerde tegenstander weet hij aan de onervarenheid van zijn nog jeugdige ploeg. Al met al vond hij de Rotterdamse zege niet eens onverdiend.

DONK heeft door deze nederlaag een uitgelezen kans laten lopen om als “Herbstmeister” de winterstop in te gaan. Ook medekoploper Haastrecht ging lelijk de mist in. Daardoor werd ESTO de lachende derde en dus de trotse nieuwe koploper.

Aanstaande dinsdag speelt DONK nog een bekerwedstrijd, uit tegen Berkel.