DONK KOPJE ONDER Foreholte- DONK 4-0

Door razende reporter Joop Spee

Een vooral in de eerste helft zonder zelfvertrouwen spelend DONK is in Voorhout, tegen Foreholte, tegen een kansloze 4-0 nederlaag aangelopen. De Gouwenaars slaagden er tegen het homogene en sterk spelende Foreholte nauwelijks in om kansen te creëren, terwijl de thuisclub uiterst effectief met de geboden ruimte om wist te gaan.

DONK’s trainer Edwin Erwich verraste met zijn beginopstelling. Topscorer Robin Plomp was buiten de ploeg gelaten, terwijl er ook geen plaats was ingeruimd voor de weer herstelde Rik Bogaard, Macky Chinkham, Koen van Leeuwen, Hudaifa El Harti en Zakaria Mellah. Nieuw in de basis was Mohammed Saddiki. Ralph Tol is nog steeds herstellende van een blessure.

In de eerste tien minuten zag het er nog niet zo naar uit dat DONK tegen een forse nederlaag aan zou lopen. Beide ploegen creëerden weinig en als er al eens goede mogelijkheden waren, dan ontstonden die door slippertjes in de defensie van DONK, waar Werner Overkamp een onzekere start kende. Het liep voor DONK twee keer met een sisser af.
In de twaalfde minuut legde DONK een goede aanval op de drijfnatte kunstgrasmat. Via steekpasses van Georgio Petridis en Mo Jrezzi werd Imad El Yousfi in stelling gebracht, maar de snelle buitenspeler stond helaas net buitenspel.
Langzaam maar zeker kwam Foreholte beter in de wedstrijd. Na een kwartier kwam de thuisclub op voorsprong na een snelle aanval. Scheidsrechter Van der Spoel wuifde een vlagsignaal voor buitenspel van zijn assistent Addy de Jong weg, DONK was even de focus kwijt en Foreholte’s rechtermiddenvelder Christian Guijt profiteerde met een goed geplaatst schot dankbaar van de hem geboden vrijheid, 1-0.
Na dit doelpunt was van de veerkracht die DONK in vorige wedstrijden tegen sterke ploegen als Delft en Den Hoorn had laten zien weinig meer te bespeuren. Het spel van de Gouwenaars werd steeds slordiger en aan de lichaamstaal van diverse spelers was te zien dat het rommelde in de gelederen. Foreholte daarentegen nam de teugels stevig in handen. De ploeg zette DONK goed vast en creëerde binnen het half uur nog eens drie goede kansen. Zo kopte linkerspits Rik Grondel in de 19e minuut in kansrijke positie net naast en zag diezelfde Rik Grondel tien minuten later een vlammend projectiel van zijn voet via de vuisten van DONK’s keeper Bas van der Eem net over het Goudse doel vliegen. Even later deed ook de gevaarlijke Sam Lemmers nadrukkelijk van zich spreken. De boomlange aanvaller zocht de bal na een voorzet van links goed op, maar kopte voor de uitkomende Bas van der Eem net naast.
Het zou uitstel van executie blijken. Nadat Mohammed Saddiki aan Goudse zijde een gele kaart had ontvangen wegens het wegtrappen van de bal na een overtreding, zag zijn collega Jeffrey Berlijn even later, in de 42ste minuut, dezelfde kleur kaart na een onhandige tackle op Rik Grondel. De vrije trap werd vervolgens hoog voorbij de tweede paal geslingerd, waar Sam Lemmers boven iedereen uit torende en schitterend binnen kopte, 0-2. Een domper voor DONK, dat zich bij een 1-0 ruststand en met verse krachten wellicht nog enige kans had toebedacht.

In de tweede helft bleek Foreholte droge shirts te hebben aangetrokken, geen overbodige luxe. Bij DONK had alleen keeper Bas van der Eem zich in een andere outfit gestoken. Verse krachten waren nog niet binnen de lijnen gebracht.
Foreholte ging onverdroten vort op de weg die het in de eerste helft was ingeslagen. In de 52ste minuut profiteerde Christian Guijt bijna alweer van de hem geboden zee van ruimte. Zijn stiftje vloog echter net over het Goudse doel.
Een minuut later zag Rik Grondel de gele kaart wegens commentaar op de leiding. De linkerspits nam vrijwel onmiddellijk sportief revanche door Jeffrey Berlijn zijn hielen te laten zien en een prachtige voorzet af te leveren. Christian Guijt, weer helemaal alleen gelaten, schatte de bal op waarde en scoorde schitterend met een hoog diagonaal schot, 0-3.
Twee minuten later ging Jeffrey Berlijn in de fout, maar de sterke Mike Sluijter wist nog net op tijd corrigerend op te treden. Het was het laatste optreden van de kopsterke verdediger, die met een ontsteking aan de voet kampt. Hij werd vervangen door Robin Plomp, terwijl Zakaria Mellah voor Mohammed Saddiki in het veld kwam.
DONK had nog welgeteld 32 minuten om de 3-0 achterstand ongedaan te maken. Hoewel DONK daar vorig jaar tegen Oliveo slechts 8 minuten voor nodig had, was de Goudse aanhang, per bus met de spelers en de staf in Voorhout aangekomen, wel zo realistisch om zich te realiseren dat dit er deze middag niet in zat. Toch zat er, na een fors aantal positionele aanpassingen, onmiskenbaar meer lijn in het Goudse spel en werd de defensie van Foreholte wat vaker op zijn kwaliteiten beproefd. DONK kon echter niet voorkomen, dat Foreholte zijn voorsprong nog verder wist uit te bouwen. Het gemis aan een kopsterke verdediger deed zich daarbij voelen. In de 67ste minuut was Sam Lemmers in de lucht weer eens niet te kloppen. Bas van der Eem was kansloos op zijn knappe kopbal, 4-0.
Ook Foreholte’s trainer Marcel IJzendoorn wisselde hierop. Hij bracht Casper Brabander en Ton Arroyo in de ploeg voor Rik Grondel en Tom Bleijswijk en tien minuten later Mike van Leeuwen voor Joost den Hollander. Bij DONK was Jesse Bottinga toen al in het veld gekomen voor Imad El Yousfi.
DONK bleef proberen de eretreffer te maken, maar de diverse doelpogingen werden meestal gekraakt.

Het bleef bij 4-0 in deze sportieve en door scheidsrechter Van der Spoel uitstekend geleide wedstrijd. Foreholte’s spits Roy Dickhoff werd door de thuisclub uitgeroepen tot man of the match.

Het is duidelijk dat spelers en staf van DONK elkaar diep in de ogen moeten kijken. Op de training dient de basis gelegd te worden voor een goede teamprestatie. Ook het groepsproces in zijn algemeenheid kan nog wel een extra impuls gebruiken. Niet alleen winnen, maar ook verliezen doe je met zijn allen.
DONK heeft nu uit vijf wedstrijden het bescheiden aantal van twee punten behaald. Een herinnering ophalen van vorig jaar kan echter geen kwaad. DONK had toen na acht wedstrijden het schamele aantal van drie punten behaald en deed aan het eind van de rit mee om het kampioenschap, om uiteindelijk via de nacompetitie te promoveren. Daar kan moed uit geput te worden. De neuzen moeten dan wel snel dezelfde kant uit!