DONK KOMT GOED WEG Gouderak-DONK 0-3

Op een bar slecht en spekglad veld kwam DONK aan de dijk tegen het nog puntloze Gouderak met de schrik vrij. Na 90 minuten stonden de duidelijke cijfers 0-3 op het scorebord, maar als het een kwartier voor tijd 1-1 was geworden had niemand daar vreemd van opgekeken.

De vroegere Gouderak spits Johan Steenbergen merkte deze week in het AD op dat bij veel Gouderak spelers de prestaties zaterdagavond beter zijn dan die op zondagmiddag op het veld…Dit had kennelijk als doping op de spelers gewerkt. Nadat pupil van de week Joel van Vuuren vlekkeloos had gescoord ging de thuisploeg er direct na de aftrap met tomeloze energie tegenaan. DONK, zonder Rik Bogaard (geschorst), Imad El Yousfi en Werner Overkamp (beiden geblesseerd) en met Wessel Akerboom en Michael Verdouw op de bank, kon nauwelijks in zijn spel komen. Misschien dat de wedstrijd een ander beeld had laten zien als de wel erg lankmoedige scheidsrechter Bosschieter een paar rigoureuze tackles van Gouderak met een gele kaart had bestraft.

Toch was het DONK dat aanvankelijk de overhand had, vooral dankzij Georgio Petridis. Die leverde in de vijfde minuut een vrije trap af die echter probleemloos door Gouderak’s keeper Stef Hoogendoorn werd verwerkt.

In de 7e minuut brak Jordy de Jong op links door. Hij werd binnen de beruchte lijnen fors geattaqueerd door Nick van Ommen, maar de scheidsrechter zag er geen strafschop in.

Gouderak op zijn beurt kwam in de eerste twintig minuten slechts tot een enkele gevaarlijke uitbraak van spits Jelle van Zijl. Het liep voor DONK met een sisser af.

DONK kreeg aardig wat corners te nemen, maar slaagde er op het spekgladde veld niet in om de bal goed voor het doel te krijgen.

In de 19e minuut kwam DONK fortuinlijk aan de leiding. Georgio Petridis verzond een fraaie pass richting Sjors van Hanswijk. Diens lage harde voorzet werd door Rens van Ommen ongelukkig in eigen doel gewerkt, 0-1.

DONK probeerde direct door te drukken, maar het spel miste zuiverheid en vooral tempo. Verder dan een schot van Charaf Akoub (over) en van Jeffrey van Dam (fraai gestopt met een tikkeltje hulp van de lat door Stef Hoogendoorn) kwamen de bezoekers echter niet.

In de 32ste minuut sprak Gouderak’s trainer Raymond Noordam zijn eerste wissel aan. Jur de Zwart kwam in het veld voor de licht geblesseerde Wouter van Krimpen..

In de 38ste minuut werd Georgio Petridis op de rand van het strafschopgebied gevloerd. Het slachtoffer zette zichzelf achter de bal en leverde een fraai schot af. De redding van Stef Hoogendoorn was echter zo mogelijk nog fraaier.

Seconden later kreeg DONK nog twee dotten van kansen binnen een tijdsbestek van een paar seconden. Schoten van eerst Justin Vat en in de rebound Sjors van Hanswijk misten echter precisie terwijl de defensie van Gouderak al bijna was uitgespeeld en keeper Stef Hoogendoorn reddeloos op de grond lag.

Het slotakkoord in de eerste helft was echter voor Gouderak. Na een corner in de 42ste minuut wist DONK’s keeper Bas van der Eem nog net met de vingertoppen te redden. Drie minuten later onderscheidde de Goudse sluitpost zich opnieuw door Jesse van Gent in kansrijke positie van scoren af te houden.

Uit de slotfase van de eerste helft had Gouderak kennelijk moed geput. Als Gouderak naar de bar toe speelt is het, zo leert de geschiedenis, voor menig tegenstander altijd al lastig geweest om overeind te blijven en dat zou ook nu niet anders blijken te zijn. Toch was het eerste wapenfeit in de tweede helft voor DONK, dat aantrad met Marco Douma in plaats van Justin Vat. Georgio Petridis haalde hard uit, maar Stef Hoogendoorn redde (alweer) knap.

Vanaf de 47ste minuut kwam Gouderak op stoom. De defensie van DONK had de handen vol aan het opportunistische spel van de thuisclub waarbij het middenveld vaak werd overgeslagen. In de 47ste minuut leverde Jesse Metselaar een knap schot af dat echter goed werd gestopt door Bas van der Eem. Even later ontving DONK’s captain Jeffrey Ysselsteyn de gele kaart.

In de 54ste minuut werd een pass van Jeffrey Ysselsteyn onderschept. Gouderak kwam er snel uit en Jelle van Zijl koerste alleen op Bas van der Eem af. Diens inzet kwam via de deze wedstrijd wel heel erg belangrijke vingertoppen van Bas van der Eem op de binnenkant van de rechterpaal waarna de bal evenwijdig aan de doellijn vlak naast de voor Gouderak verkeerde kant van de linkerpaal eindigde.

Na een goed uur wisselde Gouderak opnieuw. Rob van Adrichem kwam de geblesseerd geraakte Jelle van Zijl aflossen.

Even later ontsnapte DONK alweer miraculeus. De behendige Jur de Zwart stond buitenspel maar werd niet teruggefloten. De invaller ging er als een haas vandoor maar stuitte in extremis op de voet van de uitgelopen Bas van der Eem. De bal sprong omhoog en leek gedragen door de wind alsnog tussen de palen te belanden. Jordy de Jong was echter tijdig ter plekke om de bal koppend tot corner te verwerken.

DONK’s trainer Rob Gieben verving hierop de licht gekwetste Sjors van Hanswijk door Michael Verdouw. Het leidde tot een paar omzettingen in de Goudse ploeg die langzaam maar zeker weer de overhand kreeg.

In de 78ste minuut ging de beste Donkiaan, Georgio Petridis, in het strafschopgebied over het uitgestoken been van Nick van Ommen. De scheidsrechter wees gedecideerd naar de stip waarna Georgio Petridis het vonnis feilloos voltrok, 0-2.

Seconden later had de aansluitingstreffer zomaar kunnen vallen. DONK’s middenvelder Jeffrey van Dam voerde een onhandige sliding uit binnen de zestien meter. Heel Gouderak schreeuwde terecht om een penalty, maar scheidsrechter Bosschieter had niets onreglementairs gezien.

Het moegestreden Gouderak legde vervolgens het hoofd in de schoot. Het leidde eerst tot een buitenspelgoal van Marco Douma na een gave voorzet van Dave Tol en even later tot de beslissende 0-3 in de 83ste minuut. Michael Verdouw zette knap voor op Charaf Akoub die geen problemen had om de bal tegen de touwen te werken, 0-3.

Vlak voor tijd stuitte Marco Douma nog op de uitblinkende keeper Stef Hoogendoorn. Diezelfde Stef Hoogendoorn hield in de allerlaatste minuut Charaf Akoub, in kansrijke positie gekomen na een gave voorzet van Dave Tol, ten koste van een corner van scoren af.

Het bleef bij 0-3.

Al met al een uiterst moeizame zege van een uiterst matig DONK tegen een verbeten knokkend Gouderak.

DONK’s trainer Rob Gieben was uiteraard blij met de drie winstpunten, maar was wel van mening dat zijn ploeg met name verdedigend niet goed om was gegaan met de opportunistische tegenstoten van Gouderak.

DONK ontvangt aanstaande zondag Cabauw dat de laatste weken verrassende resultaten boekt. Doordat de uitslagen van dit weekend goed uitpakten voor DONK staan de Gouwenaars nu op een gedeelde eerste plaats samen met het veel scorende Haastrecht dat een beter doelgemiddelde heeft en dus de trotse lijstaanvoerder is.