DONK KOMT GOED WEG, DONK 1 – Gouderak 1, uitslag 6-3

Door onze razende reporter Joop Spee

“DONK komt goed weg”, dat lijkt een merkwaardige kop boven dit verslag bij een uitslag van 6-3 voor de thuisploeg. Toch was het de harde realiteit. Nadat de Gouwenaars de eerste helft hadden afgesloten met een eclatante 4-0 voorsprong, bakte de ploeg er in het tweede bedrijf bitter weinig meer van. Het gepassioneerd spelende Gouderak kwam terug tot 4-2, waarna de aansluitingstreffer een paar keer nadrukkelijk in de lucht hing. Toen DONK met een lucky goal echter op 5-2 kwam was het Gouderakse verzet definitief geknakt.

DONK had tegen de hekkensluiter nog wat goed te maken. Aan de Gouderakse dijk werd in de heenwedstrijd nog een kansloze 3-0 nederlaag geleden. De selectie van de Gouwenaars, bij wie Pascal Schouten en Imad El Yousfi in de wachtkamer inmiddels weer krachtig op de deur kloppen, is echter aanmerkelijk breder dan die van de IJselbewoners. De bezoekers misten Derk Schorel, Rens van Ommen en Jesse Metselaar, terwijl Gerben Slaman en Jordi van Dam nog niet helemaal wedstrijdfit op de bank begonnen.

Gouderak’s trainer Chris van der Weide had zijn spelers opdracht gegeven om de tegenstander compact spelend op te vangen. Dat concept kon al na 90 seconden de prullenbak in. Op 25 meter van het doel kreeg DONK een vrij makkelijk gegeven vrije trap te nemen. Jeroen de Jong zette zich, met de harde wind in de rug, achter de bal en een fractie van een seconde later lag de fraai ingeschoten bal achter de verbouwereerde keeper Remco Aantjes in het net, 1-0.

DONK bleef hierna de toon zetten en Gouderak moest regelmatig aan de noodrem trekken om de thuisploeg te stuiten. Zo was er in de zesde minuut al geel voor captain Bas Overbeek na een zware tackle op Mohamed Kaddouri. Diezelfde Mohamed Kaddouri had twee minuten later de 2-0 op de slof. Hij taxeerde een splijtende pass van Jeroen de Jong op maat, sneed naar binnen dwars door het vijandelijke hart van de defensie, maar schoot vervolgens in kansrijke positie ruim naast.

DONK bleef komen. Na een klein kwartier werd na een goed lopende aanval over diverse schijven de naar links uitgeweken Mark van Oosten bereikt. De captain kopte de bal in de doelmond van Gouderak, er was even paniek, maar de goal viel niet.

In de 20ste minuut kwam DONK op 2-0. Een verre pass van Mark van Oosten bereikte de naar links uitgeweken Sven de Wit. De middenvelder legde de bal terug op Dave Tol die verwoestend hard uithaalde. Onhoudbaar voor Remco Aantjes verdween de bal in de verste kruising. Een wonderschone treffer.

Twee minuten later was Dave Tol weer belangrijk. Een hoge vrije trap van zijn voet bracht de bal net voorbij de tweede paal waar centrale verdediger Mike Sluijter de bal ongehinderd binnen kon lopen, 3-0.

Deed Gouderak dan helemaal niets terug? Jazeker! In de 29ste minuut gaven de gasten de eerste waarschuwing af. Bart van der Bas dook ineens op voor DONK’s keeper Bas van der Eem. De sluitpost redde echter, niet voor het eerst dit seizoen, fraai.

Hierna was het de beurt weer aan DONK. In de 33ste minuut eindigde een prima combinatie tussen de weer onstuitbare Jeffrey Berlijn en Sven de Wit bij de vrijstaande Dave Tol. Diens schot vloog echter ruim naast. Het bleek de voorbode van nog meer onheil voor Gouderak. In de 34ste minuut leverde Dave Tol een bijna identieke vrije trap af als bij de derde goal. Ditmaal was het broer Ralph die binnenkopte, 4-0.

In de slotfase van de eerste helft kwam Gouderak er een paar keer goed uit, waarbij vooral Bas Overbeek en Mark Meewezen zich onderscheidden. In de 40ste minuut wist Bas van der Eem laatstgenoemde nog net het scoren te beletten ten koste van een corner.

De tweede helft leek, bij een 4-0 voorsprong voor de thuisclub, een formaliteit. De realiteit was echter anders. DONK, dat  Jeroen de Jong met lichte hamstringklachten in de kleedkamer achter gelaten ten faveure van Rik Bogaard, zag een voor elke meter strijdend Gouderak tegenover zich dat vaak met lange door de wind gedragen ballen de Goudse defensie op de proef stelde. De Gouwenaars gaven daarbij veel ruimte weg en leunden op hun meevoetballende keeper Bas van der Eem. Bij een tegenstander die een inmiddels bijna stormachtige wind in de rug had een levensgevaarlijke tactiek, zo bleek al spoedig. Al in de 48ste minuut liet Gouderak de 4-1 aantekenen. Bart van der Bas zag in balbezit plotselings een breed uitgewaaierde defensie voor zich en een keeper die 30 meter voor zijn doel stond. Hij schoof de bal van grote afstand in het gapend lege doel.

DONK slaagde er hierna maar niet in om de bal in de ploeg te houden en Gouderak rook bloed. Weliswaar wist Bas van der Eem in de 51ste minuut eerst nog een kans van Mark Meewezen onschadelijk te maken, maar drie minuten later was het toch raak. Jan Kooy had het kunstje van Dave Tol in de eerste helft kennelijk goed afgekeken. Hij verzond van links een hoge vrije trap die bij de tweede paal door Jens de Groot werd binnengelopen, 4-2.

DONK leek direct hierna nog even iets terug te doen, maar Dave Tol schoot hoog over.

In de 59ste minuut besloot Gouderak’s trainer Chris van der Weide alles of niets te gaan spelen. Hij verving centrale verdediger Nick van Ommen, die kort daarvoor tegen een gele kaart aan was gelopen na zijn zoveelste overtreding op Ralph Tol, door Jordi van Dam, en Bart van der Bas door Gerben Slaman. Bij DONK moest Wouter Steenbergen plaats maken voor Victor Camfferman, waarmee voor DONK na Jeroen de Jong een tweede belangrijke schakelspeler op het middenveld wegviel.

In het volgende kwartier was Gouderak heel dicht bij de 4-3. In de 66ste minuut ontsnapte Mark Meewezen aan Mohamed Kaddouri, maar Bas van der Eem redde miraculeus. Negen minuten later nam de opgerukte Jordi van Dam een hoge pass van Bas Overbeek op het hoofd. In kansrijke positie kopte hij echter net over het Goudse doel.

In de slotfase gebeurde er nog van alles. DONK’s trainer Edwin Erwich wisselde de licht gekwetste Mohamed Kaddouri voor Tijs Gommans, een wissel die zich zou uitbetalen.

In de 81ste minuut werd Ralph Tol zwaar getackeld door Jordi van Dam. Scheidsrechter Westhoff met een gele kaart heel genadig voor de dader.

Twee minuten later haalde een wel heel schlemielige goal de druk van het duel af. Tijs Gommans probeerde het keeper Remco Aantjes moeilijk te maken en zag tot zijn vreugde dat de sluitpost de bal tegen hem opknalde waarna de bal in het doel verdween, 5-2.

Gouderak spartelde nog even tegen, maar kwam voorlopig niet verder dan een schot van Gerben Slaman dat ruim naast vloog.

In de 90ste minuut onderschepte Tijs Gommans een Gouderakse combinatie. Terwijl heel Gouderak in de versnelling vooruit stond speelde hij de bal af naar Rik Bogaard die alleen op Remco Aantjes afkoerste. De invaller was niet zelfzuchtig en legde de bal panklaar voor de voeten van de meegelopen Tijs Gommans die geen moeite had om zijn tweede goal binnen twaalf minuten te maken, 6-2.

Dat Gouderak in de 92ste minuut nog op 6-3 kwam was ook een verhaal op zich. Gerben Slaman ontving de bal in duidelijke buitenspelpositie. Scheidsrechter Westhoff negeerde het vlagsignaal van zijn assistent Addy de Jong waarna Bas van der Eem in een reflex de Gouderakse invaller binnen de beruchte lijnen, onnodig gelet op de stand en het feit dat de zege allang binnen was, ten val bracht. Penalty natuurlijk en een……..gele kaart voor de sluitpost, die daarmee zijn handen dicht mocht knijpen. Gerben Slaman zelf scoorde vanaf elf meter vervolgens onberispelijk, 6-3.

Al met al een wedstrijd met twee gezichten, in belangrijke mate bepaald door de harde wind. Toch was het verval van DONK in de tweede helft zorgelijk. Hier zaten weer de nodige leerpunten in. Complimenten voor Gouderak dat ondanks een grote achterstand bleef strijden voor een goed resultaat en daar nog vrij dicht bij kwam ook. De overige staartploegen lijken nog niet verlost van de dijkbewoners.

Aanstaande zondag speelt DONK een lastige uitwedstrijd tegen Esto.