DONK KLAARWAKKER, CKC 1 – DONK 1, uitslag 1-5

Door onze razende reporter Joop Spee

Op 14 september 2014 won DONK thuis met 4-1 van CKC. In de returnwedstrijd trad DONK met maar liefst vijf andere basisspelers aan, terwijl die teller bij CKC op drie stond. Voor het resultaat maakte het allemaal weinig uit. Een uiterst efficiënt DONK legde met een sterke eerste helft de basis voor een eclatante, zij het geflatteerde, 1-5 overwinning en bewees zo de lange winterslaap goed uit de ogen gewreven te hebben.

In de eerste helft toonde DONK zich met verzorgd voetbal heer en meester. CKC bediende zich veelal van de lange bal, maar daar wist de sterk opererende Goudse verdediging- in de schaarse noodgevallen vakkundig bijgestaan door keeper Bas van der Eem- wel raad mee.

Het zat CKC ook niet mee. De thuisploeg moest al in de zevende minuut Sebastiaan Kooijman missen. De centrale verdediger blesseerde zich lelijk bij een duel om de bal. Ricardo Kraft verving hem overigens verdienstelijk.

Het eerste doelgevaar kwam, in de twaalfde minuut, van de voet van Jeroen de Jong. De Goudse routinier brak door en zag in een flits dat keeper Nick de Borst ver voor zijn doel stond. Zijn lob mislukte echter en werd een eenvoudige prooi voor de doelman.

Twee minuten later werd DONK een penalty onthouden. Spits Ralph Tol werd in het doelgebied naar de grond getrokken, maar scheidsrechter Henneveld toonde zich lankmoedig voor de thuisclub.

De eerste en enige kans in de eerste helft voor CKC ontstond in de 18e minuut. Bjorn Setoe ontsnapte aan buitenspel (de scheidsrechter negeerde het vlagsignaal van assistent-scheidsrechter Addy de Jong), maar stuitte op de uitstekend uitgelopen keeper Bas van der Eem.

In de 25ste minuut kwam DONK verdiend op voorsprong. Linksback Mo Kaddouri zette goed door en speelde Wouter Steenbergen in het zestienmetergebied aan. De Goudse nummer 6 behield het overzicht en tikte de bal door naar Jeroen de Jong. Die bleef akelig koel, wachtte even tot er een gaatje viel en plaatste de bal loepzuiver in de vrije hoek, 0-1.

Twee minuten later verdubbelde DONK de voorsprong. Vanaf de linkerflank liet Dave Tol een dwarrelende vrije trap van zijn rechtervoet vertrekken. In een mêlee van spelers belandde de bal voor de rechtervoet van Wouter Steenbergen. De middenvelder rook zijn kans en prikte de 0-2 binnen. Waar sommige spelers na het maken van een doelpunt de meest doldrieste dingen uithalen om hun vreugde te uiten was de ingetogen manier waarop Wouter Steenbergen zijn treffer vierde prachtig om te zien. Geen jubelsprong van een meter hoog, geen omhelzing van de cornervlag, geen wiegen met de handjes, geen Afrikaans dansje, maar een heel schuchter met gebogen hoofd ballen van beide vuisten. Alsof de schutter zojuist de hoofdprijs in de lotto had gewonnen, maar het aan niemand wilde vertellen.

In de 38ste minuut was Mike Sluijter dicht bij de 0-3. Hij kopte een vrije trap van Dave Tol hard naast.

CKC kwam niet verder dan een schot van Guido van der Zee dat naast vloog.

Het makkelijk spelende DONK had zich kennelijk in slaap laten sussen door het gevaarloze spel van CKC in de eerste helft. De bezoekers werden echter ruw gewekt door de stormachtige manier waarop de thuisploeg in de tweede helft uit de startblokken schoot. Niet alleen met opportunisme, maar ook met goed voetbal dat in niets leek op het spel in de eerste helft dwong CKC binnen vijf minuten maar liefst vijf corners af. Toch was het DONK dat in die vijf minuten het dichtst bij een treffer was. Een strakke voorzet vanaf de rechterflank van Victor Camfferman (in het veld gekomen voor Dave Tol) werd door de opgekomen centrale verdediger Stef van Hanswijk knalhard net over de kruising gekopt. Even later was het weer DONK dat de aandacht opeiste toen Rik Bogaard uit een voorzet van Mark van Oosten over het Rotterdamse doel kopte.

In diezelfde minuut gebeurde er nog veel meer. Eerst verschalkte CKC’s linkerspits Fievel Meijer doelman Bas van der Eem bijna met een lob. Tot ontzetting van de thuisclub plofte de bal op de lat. Seconden later had de bal er aan de andere kant zomaar in kunnen liggen. De sterke Jeffrey Berlijn verschafte Victor Camfferman met een snijdende dieptepass ruim baan richting keeper Nick de Borst. De invaller had echter teveel tijd nodig om CKC de genadeslag toe te brengen.

Hierna was het echter weer CKC dat alle registers opentrok om de begeerde aansluitingstreffer te forceren. Dat tegendoelpunt hing minutenlang in de lucht. Eerst was het echter weer keeper Bas van der Eem die spelbreker was bij een uitbraak van Bjorn Setoe. Een paar tellen later moest de sluitpost zich echter toch gewonnen geven. Centraal voor het doel staande vond Fievel Meijer het gaatje voor de 1-2.

Nog geen minuut later lag de 2-2 bijna in het netje. Weer brak Bjorn Setoe uit, maar ditmaal was het Stef van Hanswijk die met een uiterste krachtsinspanning een doelpunt wist te voorkomen. De onverzettelijke verdediger liep bij deze actie echter wel een hamstringblessure op. Nick Sloof was zijn vervanger.

Het bleef onrustig bij DONK dat zich gelukkig mocht prijzen dat keeper Bas van der Eem in een flipperkastsituatie het hoofd koel hield.

In de 69ste minuut werd de dadendrang van CKC een abrupt halt toegeroepen. Een uitstekende combinatie tussen Jeffrey Berlijn, Rik Bogaard en Jeroen de Jong bracht laatstgenoemde in scoringspositie. Diens bescheiden schuivertje van dichtbij werd gelost door keeper Nick de Borst, waarna de bal over de doellijn hobbelde, 1-3.

CKC stribbelde nog heel even tegen maar stuitte weer op Bas van der Eem. De goalie stopte een goede vrije trap van John Zevenbergen op fraaie wijze. Hierna werd bij DONK Rik Bogaard gewisseld voor Sven de Wit.

Een kwartier voor tijd werd de keihard werkende Ralph Tol schuin rechts voor het Rotterdamse doel gevloerd. Victor Camfferman eiste de vrije trap op en beschaamde het vertrouwen van zijn medespelers niet. Met de precisie van een horlogemaker krulde hij de bal laag om de muur heen in de verste hoek, 1-4.

CKC werd nog even gevaarlijk door een vrije trap van de goed spelende Guido van der Zee. Weer bleef Bas van der Eem de baas. Ook met Kevin de Bruin voor Fievel Meijer wist CKC hierna geen vuist meer te maken. Pogingen om via het centrum door te breken werden door het sterke centrale duo Nick Sloof en Mike Sluijter in de kiem gesmoord.

In de slotminuut legde DONK nog een fraaie aanval op de mat. Jeffrey Berlijn combineerde vlot met Ralph Tol die op zijn beurt in een vloeiende beweging Mark van Oosten aanspeelde. De Goudse captain tekende hierop koelbloedig voor de (geflatteerde) 1-5.

Al met al een uitstekende start van het nieuwe jaar voor DONK. De ploeg nestelde zich als gevolg van de nederlaag van Haastrecht alleen aan kop van de tweede periode. Toch zal het trainer Edwin Erwich niet zijn ontgaan dat zijn ploeg in de tweede helft behoorlijk verslapte en enige tijd achter de feiten aanliep. Verheugend is de sterke bank van DONK. Wisselspelers Victor Camferman, Nick Sloof en Sven de Wit maakten een prima indruk.