DONK KIJKT WEER OMHOOG – Stompwijk 1- DONK 1, uitslag 2-4

Door onze razende reporter Joop Spee

In een zaal naast de kantine van Stompwijk oefende een harmonieorkest er driftig op los. Voor de oudere supporters riep dit herinneringen op aan vervlogen tijden in het topvoetbal. De rust werd dan vaak opgeluisterd door zo’n orkest. Het zou toch niet zo zijn dat dit nu bij Stompwijk-DONK weer eens zou gaan gebeuren?

De realiteit was anders. Bij de zeer matige eerste helft paste geen enkel feestelijk muzikaal vertoon. Het orkest bleef dus vrolijk binnen oefenen.

Zoals helaas gebruikelijk in een weekend aansluitend aan de herfstvakantie traden beide teams behoorlijk gehavend in het strijdperk. DONK miste Pascal Schouten (feestje ?) en Nick Sloof en had Sjors van Hanswijk (te weinig getraind) op de bank zitten. Daarnaast ontbraken Jeffrey Berlijn, Rik Bogaard en Jeroen de Jong vanwege blessures, terwijl Stef van Hanswijk eindelijk weer eens minuten mocht maken in het tweede team. Als rechtsachter debuteerde de jonge Vincent Berlijn, Imad El Yousfi sloot ook voor het eerst dit seizoen weer aan in de basiself, terwijl Marco Douma en Mohamed Kaddouri terugkeerden na een blessure.

Stompwijk op zijn beurt miste Disseldorp en Sem van der Salm wegens vakantie en kon bovendien niet beschikken over de geblesseerde J. van der Salm en Luiten.

In een wedstrijd die voor de winnaar een vastere plek in de subtop zou betekenen ( Stompwijk stond voor het duel op elf en DONK op 10 punten) ging vooral DONK aarzelend van start. Weliswaar kregen de bezoekers al na zestig seconden een mogelijkheid om de defensie van Stompwijk uiteen te rafelen, maar de beslissende keuze was- zoals zo vaak in de eerste helft, naar later zou blijken- veel te gehaast en slordig.

Aan de andere kant begon de debuterende rechtsback Vincent Berlijn bloednerveus. Het centrale duo Mark van Oosten en Mike Sluijter moest in de eerste tien minuten een paar keer corrigerend optreden. Vanaf de 12e minuut gooide de debutant echter alle schroom van zich af, nadat hij sterk had ingegrepen bij een kansrijke situatie voor Stompwijk.

Ondertussen had Stompwijk meer en meer het initiatief genomen, daarbij geholpen door veelvuldig balverlies en slordigheden aan Goudse zijde. Toch was het DONK dat als eerste de aandacht opeiste . Mark van Oosten verzond een vlekkeloze pass op de naar rechts uitgeweken Ralph Tol. De spits bediende zijn broer Dave met een lage voorzet op maat, maar zag tot zijn ontzetting dat die over de bal maaide.

Stompwijk bleef hierna de meeste aanspraak maken op de openingstreffer, al moest het de overal opduikende Marco Douma wel even laten glippen. De middenvelder raakte de bal vanuit een halve omhaal net niet hard genoeg om keeper Dennis Pronk te kunnen verontrusten.

Groter was de kans in de 24ste minuut aan de andere kant. Stompwijk spits John Onderwater deed veel te weinig met een vrije kopkans: van dichtbij kopte hij hard naast.

In de dertigste minuut leek het dan toch raak te zijn. Stompwijk wist het net te vinden, maar scheidsrechter Mulder had buitenspel geconstateerd. Een fel betwiste beslissing; John Onderwater kreeg geel gepresenteerd wegens aanmerkingen op de leiding.

Hierna leefde het tot dat moment vrij schuchtere DONK wat op, al bleef het spel vaak onrustig. Zo liepen Marco Douma en Sven de Wit elkaar in kansrijke positie in de weg, zodat een goede voorzet van Imad El Yousfi niet op waarde geschat werd. Diezelfde Imad El Yousfi zag even later zijn schot een prooi worden van keeper Dennis Pronk.

Geen harmonieorkest dus in de rust, maar kennelijk wel een peptalk van DONK trainer Edwin Erwich waarmee hij zijn manschappen op scherp had gekregen.

Al in de 46ste minuut besloot DONK rechtsback Vincent Berlijn om zich ook aanvallend te laten gelden. Hij soleerde door de Stompwijkse defensie het vijandelijke strafschopgebied binnen, stuitte eerst nog op een verdediger maar leverde de terugspringende bal in bij Sven de Wit. De middenvelder bleek graniet in zijn chocoladebeen te hebben. Vanaf een meter of 14 vloog de bal onhoudbaar in de kruising, 0-1.

DONK bleek de smaak te pakken te hebben gekregen. Linkerspits Imad El Yousfi pikte vijf minuten na de openingstreffer op het middenveld een diepe bal op en liet in een indrukwekkende solo iedereen, doelman Dennis Pronk incluis, zijn hielen zien, 0-2.

Twee minuten later lag de aansluitingstreffer al bijna in het net. DONK captain Mark van Oosten, tot dat moment soeverein, verslikte zich waarna John Onderwater alleen voor keeper Bas van der Eem verscheen. Tot opluchting van DONK wist de sluitpost de bal fraai te keren.

Het gaf Stompwijk weer de broodnodige moed. Nick Ammerlaan schoot via een Gouds been hard naast en een inzet van de opgekomen linksback Tim van Rijn kon door Bas van der Eem met de voeten nog net onschadelijk worden gemaakt.

In de 59ste minuut moest de niet fitte Mark van Oosten zich bij DONK laten vervangen door de pas 17- jarige Werner Overkamp. De jeugdige invaller pikte de draad goed op.

Eveneens in de 59ste minuut verliet bij Stompwijk Tobias Geurten het veld ten gunste van Pim van der Arend.

Na 62 minuten spelen liet DONK keeper Bas van der Eem zich weer van zijn beste zijde zien. Hij bokste een schitterend schot van de opgerukte Marco Westerman over de lat.

DONK bleef echter gevaarlijk. Aan de flanken wisten Vincent Berlijn en Dave Tol op rechts en Mohamed Kaddouri en Imad El Yousfi op links elkaar steeds beter te vinden.

In de 71ste minuut deelde DONK de genadeslag uit. Een vloeiende combinatie tussen Dave en Ralph Tol, met Imad El Yousfi als beoogd eindstation leverde net geen doelpunt op omdat de linkerspits keeper Dennis Pronk op zijn weg vond. De rebound was echter voor kilometervreter Marco Douma, 0-3.

Direct hierna maakte Dave Tol plaats voor Sjors van Hanswijk.

De buit leek dan wel binnen te zijn voor DONK, maar daar wenste Stompwijk zich niet bij neer te leggen. Met een bewonderenswaardig elan werd gezocht naar een treffer. Aanvoerder Toby van Marwijk vond na een knappe solo keeper Bas van der Eem op zijn weg. Bart van der Salm kwam Dennis van der Linden vervangen en de thuisclub gooide er nog een schepje bovenop, daarbij geholpen door het feit dat bij een aantal  DONKianen die van een blessure teruggekomen waren het beste er duidelijk van af was.

Toch was het DONK dat in de 79ste minuut de trekker weer overhaalde. Een fraaie pass van de sterk spelende Mike Sluijter bereikte de inmiddels op de rechtervleugel spelende Imad El Yousfi. De smaakmaker zette een dribbel in en haalde vervolgens verwoestend uit. Onhoudbaar verdween de bal hoog in de korte hoek.

De laatste tien minuten was het alleen nog Stompwijk dat op zoek naar de eretreffer de klok sloeg. DONK moest steeds meer gaan improviseren nadat het de moegestreden Vincent Berlijn onder applaus had moeten wisselen voor Tijs Gommans. Strateeg Wouter Steenbergen (weer prima) had de grootste moeite om de organisatie in goede banen te leiden.

Nadat bij Stompwijk Nick Ammerlaan vervangen was door Jip de Winter kwam de eretreffer er toch. Het was jammer dat de verder goed spelende Werner Overkamp geen acht sloeg op het signaal van zijn keeper om de bal aan hem te laten. Met zijn keeper ongeveer een meter achter zich besloot de invaller om met de bal naar links uit te wijken. Een kolfje naar de hand van Tobi van Marwijk. De captain maakte zich meester van de bal en had geen moeite om de 1-4 op het scorebord te brengen.

In de 92ste minuut kreeg de nederlaag voor Stompwijk een nog draaglijker aanzien: Jip de Winter kopte snoeihard de 2-4 binnen.

Al met al een mooie zege voor een als een team spelend DONK, met een eerste helft om snel te vergeten. De ploeg is nu opgerukt naar de vierde plaats en ontvangt a.s. zondag nummer drie, Alphen. Interessant is overigens dat de concurrentie binnen de eigen gelederen behoorlijk zal toenemen als de zieken- en schorsingsboeg leeg raakt. Maar iedere sporter zal zich moeten realiseren dat je van concurrentie alleen maar sterker wordt.

Bekijk de foto’s van afgelopen zondag op onze Facebook-pagina!