DONK KAN GOED KLOKKIJKEN – ESTO – DONK 2-3

Door onze razende reporter Joop Spee

Precies twee seconden waren er nog te spelen toen DONK’s routinier Jeroen de Jong het strafschopgebied van ESTO binnen slalomde. Een tel later lag de bal onhoudbaar achter de verbouwereerde keeper Donny Veenis. Als een dief in de nacht ging DONK er alsnog met de –overigens verdiende- overwinning vandoor.

Op voorhand al een mooie affiche, ESTO-DONK, de nummer vier tegen de nummer drie, waarbij aangetekend moet worden dat de ploeg uit Bodegraven zelfs op de derde plaats zou staan als de achterstallige wedstrijd tegen Gouderak in winst omgezet zou worden. Het eerste duel in Gouda, geëindigd in 2-2 na een 2-0 voorsprong voor DONK, had al duidelijk gemaakt dat beide ploegen weinig voor elkaar onder deden. In het winderige Bodegraven gingen de supporters er eens goed voor staan.

DONK startte zonder de broers Dave en Ralph Tol. Eerstgenoemde begon op de bank, terwijl Ralph met een knieblessure helemaal niet in actie kon komen. Wel weer present waren Imad El Yousfi en Pascal Schouten.

Het strijdplan van DONK’s trainer Edwin Erwich –ESTO vanaf het beginsignaal bij de strot grijpen- leek aanvankelijk succesvol uitgevoerd te gaan worden. Al in de tweede minuut kwam centrale verdediger Mike Sluijter goed op. Imad El Yousfi werd aangespeeld, maar de actie van de linkerspits leverde niet meer dan een corner op.

In de zevende minuut leverde een rush van Pascal Schouten evenmin succes op. Zijn inzet vloog ruim over.

Hierna grossierden de bezoekers in slordigheden. Dat leidde tot veel balverlies. Het sterke middenveld van ESTO kreeg langzaam maar zeker meer en meer grip op het duel. Tot gevaarlijke situaties leidde dat overigens voorlopig niet.

In de 18e minuut was DONK dicht bij een treffer. Een corner van Pascal Schouten zeilde over keeper Donny Veenis heen. De aanstormende centrale verdediger Mike Sluijter kon echter net niet bij de bal.

Aan de andere kant had ook ESTO zomaar kunnen scoren na een corner. De bal werd laag en hard ingeschoten, maar keeper Bas van der Eem redde met de voet.

Het gaf ESTO moed. De ploeg werd wat doelgerichter. Jeffrey Kok schoot net naast na een goede combinatie van de thuisclub.

In de 35ste minuut kon er eindelijk gejuicht worden door de bezoekers. Jeffrey “Buitenzorg” Berlijn stoomde op langs de zijlijn en zette knap voor. Mike Sluijter wist de bal ongehinderd binnen te koppen. Scheidsrechter Spaans had echter gezien dat Rik Bogaard in het doelgebied zijn directe tegenstander wegduwde. Goal dus afgekeurd.

Vlak voor rust blesseerde Mo Kaddouri zich. DONK’s linksback, die tot dat moment sowieso al een paar ongelukkige momenten achter de rug had, moest zich laten vervangen door Dave Tol. Het leidde tot een paar omzettingen in de Goudse gelederen. De getergde Dave Tol, die niet blij was met zijn rol als bankzitter, deed het enig juiste in dit soort omstandigheden: hij liet zijn voeten spreken. Hij schatte een paas van Jeroen de Jong op waarde in, glipte langs Ruud Emonds en koerste op keeper Donny Veenis af. Hij besloot de bal breed te leggen, maar zijn passje kon nog net onderschept worden.

Het was het slotakkoord van een eerste helft waarin beide teams teveel ontzag voor elkaar toonden, met als resultaat een vrij vlak optreden.

In de tweede helft schoot DONK gretig uit de startblokken. Een uitstekende combinatie tussen Rik Bogaard, Imad El Yousfi en weer Rik Bogaard bereikte Jeroen de Jong als eindstation. Keeper Donny Veenis weigerde echter mee te werken aan een Gouds feestje. Hij stopte de inzet van Jeroen de Jong op fraaie wijze.

Het bleek uitstel van executie. In de 50ste minuut passte Imad El Yousfi de bal op Pascal Schouten. De altijd gevaarlijke allrounder legde de bal terug op Jeroen de Jong die met een schot in de verste hoek keeper Donny Veenis verraste, 0-1.

DONK bleef nu de bovenliggende partij. Een rush van Imad El Yousfi kon nog net worden gestuit. ESTO bleef, met de harde wind schuin mee,  echter gevaarlijk uit dode spelmomenten. Zo schoot middenvelder Midas Ruting de bal uit een vrije trap hard en laag op het Goudse doel, maar Bas van der Eem bleef baas in eigen domein.  Vijf minuten later knalde Wouter-Jan Bos hard over het Goudse doel. Kort daarvoor had Midas Ruting de gele kaart geïncasseerd wegens commentaar op de leiding.

In de laatste twintig minuten wisten de DONK aanvallers Imad El Yousfi en Rik Bogaard elkaar steeds beter te vinden. Nadat een een-tweetje eerst nog in de kiem was gesmoord was het in de 72ste minuut raak. Rik Bogaard maakte zich knap meester van een slecht weggewerkte bal, toonde zich vervolgens niet egoistisch en bood Imad El Yousfi een niet te missen kans, 0-2.

Met nog achttien minuten te spelen was dit dezelfde stand die in Gouda twintig minuten voor tijd op het scorebord prijkte. Toen werd het echter alsnog 2-2…. De veerkracht van ESTO zou dus niet onderschat mogen worden.

In diezelfde 72ste minuut besloten beide trainers te wisselen. Bij ESTO kwamen nr. 12 (naam bij mij niet bekend) en nr. 13, Rob Bruijnen, in het veld voor Milan Egic en Robin Groenendijk, terwijl bij DONK captain Mark van Oosten met lichte hamstringklachten het veld moest ruimen voor Sven de Wit.

En zowaar, de geschiedenis leek zich te gaan herhalen. Sven de Wit stond nog maar een paar minuten in het veld toen hij de bal op het middenveld ongelukkig kwijtraakte. ESTO kwam er razendsnel uit. Keeper Bas van der Eem probeerde het onheil uitlopend nog te keren, maar kon niet voorkomen dat de bal door spits Jordy Romijn in de voeten van Wouter-Jan Bos werd geschoven. De linkerspits profiteerde dankbaar, 1-2.

DONK verviel hierop in een oude kwaal. De tot dat moment soevereine centrale verdediging begon achteruit te lopen. ESTO rook zijn kans. Tot ontzetting van de Gouwenaars was het twee minuten na de aansluitingstreffer zelfs 2-2. Spits Jordy Romijn nam een voorzet van Ruud Emonds ineens op de slof. Kiezelhard vloog de bal onhoudbaar voor Bas van der Eem tegen de touwen, 2-2. Een wonderschone goal.

In de boeiende slotfase golfde het spel op en neer en beide teams zetten er nog een tandje bij. ESTO’s Jeffrey Kok mocht blij zijn met geel na een woeste tackle van achteren op de benen van Jeffrey Berlijn.

In de 84ste minuut legde DONK een fraaie combinatie op de kunstgrasmat. Rik Bogaard speelde Jeroen de Jong aan die op zijn beurt met een hakje de doorgelopen Rik Bogaard wist te vinden. De ontketende spits schoot goed in, maar keeper Donny Veenis redde fraai.

Seconden later was het weer de beurt aan ESTO toen Wouter-Jan Bos knalhard naast kopte.

Nadat ESTO Ruud Emonds nog had ingeruild voor Kevin Haak was het slotakkoord voor DONK. Jeffrey Berlijn begon in de 92ste minuut aan een onstuitbare rush. Precies op tijd speelde hij Jeroen de Jong aan. De geslepen routinier benutte de twee meter vrijheid die hem even was gelaten op een fantastische manier: hij krulde de bal in de slotseconde van de wedstrijd onhoudbaar achter Donny Veenis, 2-3.

De voortreffelijk leidende scheidsrechter Spaans besloot niet eens meer af te trappen.

Door deze zege heeft DONK zich weer op de derde plaats genesteld. Aanstaande zondag ontvangt de ploeg Stompwijk, dat ongenadig hard uithaalde tegen Steeds Hooger (9-0 !). De Gouwenaars zijn dus gewaarschuwd.