DONK IN ZWAAR WEER DONK-VFC 1-2

DONK zit even in de hoek waar de klappen vallen. Tegen VFC werd de tweede nederlaag in successie geleden, 1-2.

DONK startte zonder de geblesseerden Jordy de Jong en Rik Bogaard. Sjors van Hanswijk bleef op de bank.

De thuisploeg kwam niet slecht uit de startblokken. In de 5e minuut vond Appie Kaïssy met een mooie steekpass de schietgrage voet van Roy van der Graaf. De spits schoof de bal echter ruim naast.

VFC nam al snel het initiatief over. Na twee corners die niets opleverden kreeg DONK in de 8e minuut de eerste dreun te verwerken. Linksback Jeffrey van Dam werd eruit gelopen door de pijlsnelle Sven Goedendorp. De rugdekking ontbrak waardoor de rechterspits alle tijd kreeg om de bal panklaar voor Roy van de Graaf neer te leggen. De Vlaardingse spits faalde niet, 0-1.

Het waren niet de gelukkigste minuten van Jeffrey van Dam. Nog geen minuut na de openingstreffer leverde hij de bal zomaar in. Bryn Siegerma schrok van de hem geboden kans en schoot recht in handen van keeper Bas van der Eem.

DONK stribbelde nog wel even tegen. Bas Houdijk werd gevloerd op de rand van het zestien meter gebied. De vrije trap van Werner Overkamp leverde echter niets op.

Ook Edwin Gouw wist in de dertiende minuut het net niet te vinden na een voorzet van Zakaria Mellah.

Aan de andere kant bleef het oppassen voor de acties van de snelle Sven Goedendorp. Het was echter DONK dat een grote kans op de gelijkmaker miste. In de 26ste minuut had Appie Kaïssy een verre voorzet van Roy van der Graaf van dichtbij voor het inknikken. De linkerspits zocht het doel echter te hoog.

In de 36ste minuut moest VFC’s rechterspits Sven Goedendorp zich licht geblesseerd laten vervangen door Colin Huis in ’t Veld. De invaller stond nog maar net binnen de lijnen toen hij na een mooie steekpass van Remco Rook net naast schoot.

De rust brak aan met een 0-1 stand. Op dat moment zeker verdiend, mede omdat het middenveld van VFC zijn zaakjes goed voor elkaar had.

De tweede helft begon met een schot vanaf vijftig meter door Werner Overkamp. De Donkiaan hoopte de tegen de felle laagstaande zon inkijkende keeper Casper Ketting te verrassen, maar de geroutineerde sluitpost bleef meester van de situatie.

DONK had duidelijk grootse plannen, maar had de 0-2 in de 53ste minuut weer volledig aan zichzelf te wijten. Colin Huis in ’t Veld pikte de bal op en soleerde, zonder dat hem ook maar een strobreed in de weg werd gelegd, langs vier tegenstanders. Bas van der Eem was kansloos, 0-2.

Nadat VFC’s spits Roy van de Graaf in de 56ste minuut een vrije kopkans niet wist te benutten deed DONK iets terug. DONK’s spits Roy van der Graaf lobde echter via een tegenstander net over het vijandelijke doel.

Kopballen over het doel waren deze middag in de mode. Ook VFC’s linksback Axel de Bruijn zocht het Goudse doel te hoog.

DONK’s trainer Pieter van Zoest vond het hierna hoog tijd om te gaan wisselen. Marco Douma en Imad El Yousfi kwamen voor Marvin Vat en Edwin Gouw. Het leidde weliswaar tot een licht Gouds veldoverwicht, maar de bal wilde maar niet goed vallen.

VFC op zijn beurt was niet ongevaarlijk. Colin Huis in ’t Veld schoot naast en keeper Bas van der Eem hield Michael Shu van scoren af. De goed spelende Vlaardingse middenvelder werd even later vervangen door Robbert Bot.

DONK, bij wie Jeffrey van Dam zich had hersteld van zijn zwakke eerste helft, drong wel aan,  maar de hoge corners en voorzetten werden een eenvoudige prooi voor de boomlange keeper Casper Ketting. En een schot tussen de palen bleek een fata morgana te zijn voor de trouwe DONK-supporters. Bas Houdijk mikte vanaf 17 meter te hoog en Appy Kaïssy zag zijn harde schot gekraakt worden.

VFC wisselde in de slotfase Roy van de Graaf voor Jesper Gudde, terwijl bij DONK Roy van der Graaf plaats moest maken voor Mark van Oosten.

In de 80ste minuut kwam dan toch de begeerde aansluitingstreffer. Mark van Oosten reageerde alert op een mooie dieptepass van Marco Douma; keeper Casper Ketting kwam vervolgens wat overmoedig uit zijn doel en had vervolgens geen verweer tegen het knappe lobje van Mark van Oosten,1-2.

Tot doelrijpe kansen kwam het daarna niet meer. Het bleef bij een,  gelet op de kansenverhouding,  verdiende zege voor VFC in een sportief duel dat uitstekend werd geleid door scheidsrechter Gerrit Hulters.

Al met al mag DONK zich zo langzamerhand achter de oren gaan krabben. In de laatste twee wedstrijden was de ploeg nauwelijks op schoten en kopballen tussen de palen te betrappen, terwijl verdedigend een extra dosis duelkracht geen overbodige luxe zou zijn.

Aanstaande zondag is er geen competitievoetbal. Het eerstvolgende competitieduel is op 24 november, uit tegen Coal.