DONK HOUDT OPEN HUIS Wippolder- DONK 4-2

Door razende reporter Joop Spee.

Natuurlijk is Wippolder een uitstekende ploeg, laat daar vooral geen misverstand over bestaan. Maar de wijze waarop de Delftenaren vooral in de eerste helft vrije doortocht kregen van een falend DONK was op het genante af. De Gouwenaars leken bevangen door een acute aanval van –bijna collectieve- kleurenblindheid. Zelfs de eenvoudigste vrije ballen werden zomaar ingeleverd bij de blij verraste tegenstander. Het mag dan ook geen verwondering wekken, dat de thuisclub na 90 minuten zegevierend de kleedkamer opzocht. Het 4-2 eindresultaat was echter slechts een schamele afspiegeling van de kansenverhouding.

Het moet gezegd, tegenslagen blijven DONK achtervolgen. Naast de langdurig geblesseerden Jeffrey Ysselsteyn, Mark van Oosten en Jeffrey Berlijn zijn de Gouwenaars nu ook hun aanspeelpunt op middenveld, Georgio Petridis, kwijt. De talentvolle spelverdeler, in het bezit van een Grieks en een Nederlands paspoort, kreeg een oproep om zich voor zijn militaire dienstplicht in Griekenland te melden en bleek per direct niet meer beschikbaar. Of DONK, na een uitstekende prestatie in de vorige wedstrijd te hebben neergezet, daardoor met de staart tussen de benen naar Delft vertrok, blijft gissen. Feit is, dat het vanaf de eerste minuut hopeloos misging. Er was geen bezieling, geen tempo en geen creativiteit, terwijl ook de afspraken niet werden nagekomen. Het voortdurende onnodige balverlies deed pijn aan de ogen.

Wippolder domineerde dan ook vanaf de eerste seconde. Het gaf zijn visitekaartje af met schoten van Daley Uithof (gestopt door keeper Bas van der Eem) en Rob Notenboom (zijnet), terwijl even later, in de 5e minuut, de 1-0 al bijna op het scorebord stond. Colin Venema tikte echter tegen de paal.

DONK keek weerloos toe. In de achtste minuut moest Bas van der Eem weer reddend optreden op een inzet van Daley Uythof. In de 17e minuut had DONK een engeltje op de lat zitten. Na een verre ingooi kopte Colin Venema snoeihard op de dwarsligger. Twee minuten later was het echter toch raak. Na een slippertje van Mike Sluijter (zelfs hij was niet in zijn normale doen) kon Rob Notenboom zomaar doorlopen om Bas van der Eem vervolgens kansloos te laten, 1-0.

Pas in de 25ste minuut kwam DONK tot zijn eerste aardige aanval na een rush van Imad El Yousfi. Meer dan een corner zat er voor de Gouwenaars echter niet in. Aan de andere kant schoot Rob Notenboom na een fraaie aanval over het Goudse doel. Een minuut later, na precies een half uur spelen, deed de Delftse spits het beter. Hij kwam na een corner prachtig voor zijn man en scoorde koppend in de korte hoek, 2-0.

Na veertig minuten probeerde DONK’s trainer Edwin Erwich het tij te doen keren. Hij verving middenvelder Mohammed Saddiki door Zakaria Mellah, die er al 75 minuten met het tweede team van DONK op had zitten. DONK kroop hierna wat meer uit zijn schulp, maar moest op slag van rust bijna de 3-0 incasseren. Na een slipper van Macky Chinkham kwam Tristan Croes vrij voor het doel van Bas van der Eem. De middenvelder schoof de bal echter ruim naast. Met de stand van 2-0 zochten de ploegen de kleedkamers op.

DONK had in de rust kennelijk een donderspeech over zich heen gekregen. De tweede helft was nog maar een paar seconden oud toen Charaf Akoub de opkomende  Mark van Doeland de diepte in stuurde. De linksback, de enige DONK- verdediger die in deze wedstrijd een voldoende scoorde, vond met een voorzet op maat het hoofd van de goed vrijgelopen Rik Bogaard. Tegen diens kiezelharde kopstoot in de kruising was keeper Jesper Stijnman niet opgewassen, 2-1.

Hierna werd het spel van DONK wat beter. De beste kansen waren echter nog steeds voor Wippolder. Zo schoot Daley Uythof in de 52ste minuut na een voorzet van Mike Mesker de bal uit de draai centimeters over het Goudse doel. Nog in diezelfde minuut deed Daley Uythof weer van zich spreken. Na een goede actie bood hij Colin Venema een dot van een kans, maar vanaf de penaltystip zocht ook hij het doel te hoog.

Hierna koos Wippolder voor een aanvallende wissel. Rechtsback Melvin Blom moest plaats maken voor Nando Zahino. Hierdoor werd de druk van Wippolder nog groter.

In de 57ste minuut trok DONK’s centrale verdediger Mike Sluijter aan de noodrem. Hij kwam er met een gele kaart van de uitstekend leidende scheidsrechter Verduijn genadig van af.

Hoewel DONK het erbarmelijke niveau van de eerste helft enigszins was ontstegen bleef Wippolder veruit de bovenliggende partij. Nadat DONK’s keeper Bas van der Eem eerst nog had gered op een kopbal van linksback Robbert van Leeuwen, kregen de Delftenaren de 3-1 wel erg makkelijk aangeboden. Dave Tol liet zich te eenvoudig passeren door Nando Zahino, waarna de invaller met een schot in de korte hoek voor de 3-1 zorgde.

Nadat Bas van der Eem in de 68ste minuut DONK met een goede redding had behoed voor een grotere achterstand deed DONK eindelijk weer eens van zich spreken. Na een goede actie van Imad El Yousfi schoot Charaf Akoub net over het Delftse doel.

Wippolder wisselde hierop nogmaals. De licht gekwetste Daley Uythof moest zich laten vervangen door Kevin van Oudenaarde.

In de 74ste minuut gebeurde er onverwachts iets wat de wedstrijd toch weer een hectische slotfase had kunnen bezorgen. Zakaria Mellah vond de naar de rechtervleugel uitgeweken Charaf Akoub. Diens afgemeten voorzet werd door –alweer- Rik Bogaard schitterend in de kruising gekopt, 3-2.

Voor Wippolder het sein om het accent toch weer wat meer op de defensie te gaan leggen. Ricardo van Heyst moest plaatsmaken voor Roy van Oudenaarde. Het belette de thuisploeg echter niet om frank en vrij de aanval te zoeken als de gelegenheid zich daartoe voordeed. Acht minuten voor tijd had de doorgebroken Colin Venema de 4-2 op zijn schoen. Bas van der Eem redde echter fraai.

Tot een slotoffensief kwam DONK niet. Simpel balverlies van Macky Chinkham verschafte Mike Mesker zomaar een vrije doortocht en via de binnenkant van de paal zorgde Wippolder’s nummer 10 voor de 4-2. Bijna scoorde diezelfde speler nog de 5-2. Zijn vrije trap belandde echter op de lat.

Het bleef bij een dik verdiende 4-2 voor Wippolder.

Na regen komt zonneschijn, zegt het spreekwoord. De koperen ploert zal dan aanstaande zondag nadrukkelijk door moeten breken als DONK op bezoek gaat bij Teylingen. Trainer Edwin Erwich zal zich echter weer het hoofd moeten breken over zijn opstelling, nu zijn spelersgroep zo is uitgedund door blessures en een schorsing. Pluspunt is dat Ralph Tol na een langdurige blessure zijn eerste wedstrijd, in DONK 2 , weer heeft gespeeld.