DONK HOUDT DE NUL! – Blijdorp 1 – DONK 1, uitslag 0-1

Door onze razende reporter Joop Spee

In een wedstrijd die pas in de tweede helft de harten van de supporters sneller deed kloppen heeft DONK dankzij een goede teamprestatie een kostbare 0-1 overwinning behaald op Blijdorp. Speltechnisch was er deze middag het nodige aan te merken: het aantal onzuivere passes was legio. In de hele wedstrijd legde DONK niet meer dan drie- overigens fraaie- aanvallen op de kunstgrasmat, waarvan er een resulteerde in de winnende goal. Op zijn beurt was Blijdorp een paar keer dicht bij de gelijkmaker.

DONK startte zonder Pascal Schouten (geschorst). Jeroen de Jong, juist weer op de terugweg, viel weer ten prooi aan een bacteriële infectie en is voorlopig nog niet inzetbaar. Jeffrey Berlijn begon op de bank.

Bij Blijdorp waren er plaatsen op de bank voor ex-Ajacied Brutil Hosé (knieproblemen) en spits Luigino Martis.

Er viel bitter weinig enerverends te beleven in de eerste helft. DONK was gevaarlijk in de derde minuut met een poeier van Mark van Oosten (net over), terwijl de thuisploeg in de zestiende minuut gevaar stichtte met een lage corner die door iedereen gemist werd. Even later zag middenvelder Yoran van Zon van Blijdorp zich de gele kaart gepresenteerd na een te forse tackle op Ralph Tol. Seconden later resulteerde een solo van DONK’s centrale verdediger Mike Sluijter in een corner van Dave Tol. Uit die corner schoot Wouter Steenbergen hard in, maar zijn schot werd gekraakt.

Na een klein half uur spelen legde DONK de eerste vloeiende aanval op de mat. Mike Sluijter verzond een uitstekende pass op de voluit sprintende linksback Mohamed Kaddouri. Die zette onmiddellijk laag voor waarna een lichaamsschijnbeweging van Ralph Tol broer Dave Tol op luttele meters van het Blijdorpse doel een vrije schietkans bezorgde. Tot ontzetting van DONK werd diens lage schot nog op de doellijn gekeerd.

Even later ontsnapte aan de andere kant spits Rachid Lartey aan buitenspel. Hij kreeg de bal uiteindelijk onvoldoende onder controle, waarmee DONK goed weg kwam.

In de 41ste minuut liep Mohamed Kaddouri, die zijn handen vol had aan de gevaarlijke Rudolf Fecunda tegen een gele kaart aan. Blijdorp’s spits Rachid Lartey mocht vervolgens heel blij zijn met geel toe hij kort voor rust hard doorliep op keeper Bas van der Eem.

De technische staf van DONK zal zich in de rust toch even achter de oren hebben gekrabd. Blijdorp bleek een uitermate lastig te bespelen tegenstander voor de Gouwenaars die fysiek vaak het onderspit delfden. Bovendien beschikten de Rotterdammers ook nog eens over een schat aan ervaring met verdedigers als Paulo Nunes Delgado en Odair Lima en een bekwame spelverdeler in de persoon van Roy van Zon. Trainer Edwin Erwich zag zich genoodzaakt om de al met geel bestrafte Mohamed Kaddouri naar de kant te halen ten faveure van Jeffrey Berlijn in een poging het voortdurend dreigende gevaar van Rudolf Fecunda het hoofd te bieden. Dat lukte voortreffelijk al kon het niet verhinderen dat het Blijdorp was dat het initiatief meer en meer naar zich toe trok.

Zo ontsnapte Rachid Lartey in de 48ste minuut aan buitenspel. Diens harde schot werd een gemakkelijke prooi voor DONK keeper Bas van der Eem.

In de 56ste minuut moest Bas van der Eem echter vol aan de bak. Een razendsnel genomen vrije trap van Blijdorp zette Rudolf Fecunda vrij voor het doel. De rechterspits drukte meteen genadeloos hard af, maar Bas van der Eem toonde zijn kwaliteiten door de bal fraai uit de korte hoek te boksen.

DONK zette daar vooralsnog niet al te veel tegenover, behalve een schuiver van Wouter Steenbergen die door keeper Edson Martins Freire corner werd getikt. Even later verving Mustapha Yaalou bij DONK de licht geblesseerde Marco Douma.

In de 64ste minuut negeerde scheidsrechter Van Hees ten onrechte een vlagsignaal van zijn assistent  Addy de Jong. Rudolf Fecunda mocht vanuit duidelijke buitenspelpositie zomaar richting Bas van der Eem opstomen. De rechterspits omspeelde eerst nog twee in allerijl terug gesnelde verdedigers om vervolgens kiezelhard op de lat te poeieren.

Langzaam maar zeker begonnen de emoties hoger op te lopen. Blijdorps spits Rachid Lartey, die al een gele kaart op zak had, werd tegen zichzelf beschermd en naar de kant gehaald ten faveure van Luigino Martis. De invaller gaf onmiddellijk zijn visitekaartje af met een gevaarlijke uitbraak die met een sisser afliep.

In de 73ste minuut mocht Brutil Hosé zijn opwachting maken. Hij verving Abdel Oulad Ali Lhadj. De ex-prof onderscheidde zich in de resterende minuten met voortreffelijke passes die de defensie van DONK de nodige kopzorgen opleverden.

In de 74ste minuut was het weer eens de beurt aan DONK om de aandacht op te eisen. Nick Sloof verzond een fraaie pass op de voluit sprintende Ralph Tol. De spits werd rond de penaltystip vastgehouden, maar scheidsrechter Van Hees zag geen aanleiding om de bal op de stip te leggen.

Vier minuten later brak DONK de ban. Een fraaie aanval mondde uit in de openingstreffer. De opstomende Jeffrey Berlijn (what’s in a name op de dag dat 25 jaar geleden de muur van Berlijn viel) speelde Ralph Tol aan die linkerspits Imad El Yousfi vond. Die kapte zijn tot dan bijna onneembare horde, rechtsback Paulo Delgado Nunes, vakkundig uit, koerste pijlsnel richting doel en bood de goed meegelopen Sven de Wit een niet te missen kans, 0-1.

Blijdorp moest uiteraard druk gaan zetten en risico’s gaan nemen om in de resterende ruim 20 minuten (inclusief blessuretijd) het tij nog te kunnen keren. De Rotterdammers deden dat met verve, maar vonden een onverzettelijke Goudse doelman en defensie op hun weg met Mike Sluijter inmiddels op twee verschillende schoenen (het van Nick Sloof geleende exemplaar hield heel veel tegen…..). Wouter Steenbergen bleef bovendien de rust zelve, terwijl ook Mustapha Yaalou opviel door zijn balvastheid.

Vlak voor het eindsignaal kwam Blijdorp nog drie keer in schotpositie. Eerst mocht Roy van Zon twee keer zonder succes aanleggen en in de allerlaatste minuut mikte Brutil Hosé vanaf een meter of twintig naast. Seconden later kon DONK, met Tijs Gommans in de gelederen voor Ralph Tol, de overwinning juichend binnenhalen.

Al met al een kostbare overwinning voor een slordig spelend maar voorbeeldig strijdend DONK. De ploeg blijft op de derde plaats staan. A.s. zondag is er geen competitievoetbal . Dinsdag 18 november oefent DONK bij Groeneweg. Op 23 november is DONK gastheer voor Zoetermeer.