DONK HEEFT ALLES NOG IN EIGEN HAND, Excelsior ’20-DONK 1-1

In de eerste wedstrijd van de finalepoule in de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse heeft DONK goede zaken gedaan. Uit bij Excelsior ’20 werd met 1-1 gelijk gespeeld.

Om nou te zeggen dat het DONK-legioen vol vertrouwen naar het duel tegen Excelsior ’20 uitkeek zou overdreven zijn. DONK miste immers door blessures drie belangrijke pijlers, Mike Sluijter, Jeffrey Berlijn en Dave Tol en dat was vooral voor de defensie een zware aderlating. Rechtsback stond nu A-junior kees Kleiweg, terwijl Mark van Oosten in het centrum van de verdediging de moeilijke taak had om Mike Sluijter te doen vergeten. Om tactische redenen speelde Macky Chinkham en zat Mo Irezzi op de bank. Captain Jeffrey Ysselsteyn was gelukkig weer inzetbaar.

Excelsior ’20 kwam het best uit de startblokken op een goed gevuld sportpark. Al na vier minuten resulteerde dat in een flinke kans voor Ruchen Pieternella na een slippertje van Jeroen de Jong op het middenveld. Na een redding van DONK’s keeper Bas van der Eem schoot hij in kansrijke positie over het Goudse doel.

Het overwicht van Excelsior ’20, met veel dreiging van vooral Cas Smulders en Mitchel Schrauwers duurde ruim tien minuten. De eerste goede aanval van DONK kon in de 12e minuut worden opgetekend. Het resultaat was een corner die weliswaar enig gevaar opleverde, maar die voor Excelsior ’20 met een sisser afliep.
DONK putte er moed uit In de 16e minuut verzond Jeroen de Jong een fraaie pass op Rik Bogaard. De spits sprintte door tot vlakbij de achterlijn en zette de bal laag en hard voor. Centrale verdediger Jermaine Dortalina kreeg de bal in opperste paniek op zijn scheenbeschermer en zag het speeltuig tot zijn enorme opluchting buiten bereik van keeper Aykut Nargun op de paal eindigen.
In de 20ste minuut was het weer DONK dat de aandacht nadrukkelijk op zich vestigde. Macky Chinkham verzond een prachtige pass in de richting van de voluit sprintende Rik Bogaard. Met alleen doelman Aykut Nargun nog voor zich trof de spits echter de voet van de keeper.
Excelsior ’20 wankelde. Jermaine Dortalina kon Jeroen de Jong slechts ten koste van een gele kaart van zich af houden.
In de 24ste minuut stichtte DONK alweer gevaar. Macky Chinkham trok de diepte in en zette hard voor. Charaf Akoub kwam centimeters tekort om de bal binnen te tikken.
DONK bleef aandringen, maar spits Robin Plomp kon ondanks verwoede pogingen op de beslissende momenten het verschil net niet maken.

De voetbalwetten zijn echter keihard. In de 33ste minuut was het plots Excelsior ’20 dat verraderlijk toesloeg. De handige Cas Smulders ontsnapte aan zijn bewaker Kees Kleiweg, kapte Werner Overkamp eenvoudig uit en zette laag voor. Eerst redde keeper Bas van der Eem nog knap, maar in een onoverzichtelijke situatie was het uiteindelijk spits Lisendry Sambo die DONK een mokerslag toediende, 1-0.
Het pleitte voor DONK dat het de kluts niet kwijt raakte. De ploeg bleef aandringen. Verder dan een schot van Macky Chinkham dat ruim over vloog en een mislukte kopbal van Jeroen de Jong kwam de ploeg in de eerste helft echter niet.

Twee ongewijzigde teams begonnen aan de tweede helft. Er gebeurde aanvankelijk weinig. De 54e minuut zou echter de boeken ingaan als een persoonlijk drama voor Jeroen de Jong. De op scherp staande routinier was bij een poging om een bal te veroveren net te laat met een tackle en ontving van scheidsrechter van Paassen de gele kaart. Het betekende een schorsing voor het volgende duel en daarmee tevens naar alle waarschijnlijkheid de laatste officiële wedstrijd van de afscheid nemende middenvelder.
De tweede helft bleek vervolgens minder aantrekkelijk dan het boeiende eerste bedrijf. DONK drong uiteraard wel aan, maar was lange tijd niet succesvol bij de regen van corners die de ploeg wist af te dwingen (cornerverhouding over de hele wedstrijd 3 voor Excelsior ’20 tegenover 11 voor DONK). Steeds was het de boomlange centrale verdediger Joeri Krznaric, vaak geassisteerd door keeper Aykut Nargun, die zijn ploeg uit de gevarenzone loodste.

Na ruim een uur spelen moest Rik Bogaard zich geblesseerd laten vervangen door Mo Irezzi. Tien minuten later was het bij de elfde corner van DONK dan toch raak. Wouter Steenbergen vond het hoofd van Jeroen de Jong die de bal schitterend in de kruising kopte.
Het was voor DONK het sein om te gaan consolideren. De verdediging, met de uitstekende Mark van Oosten en de onverzettelijke captain Jeffrey Ysselseyn in de hoofdrollen gaf geen krimp meer. Bovendien bleef ook Kees Kleiweg uitstekend overeind tegen de gevaarlijke Cas Smulders en liet ook Werner Overkamp een sterker tweede bedrijf zien. Bas van der Eem heerste tussen de palen, zodat Excelsior ’20 weinig meer kon uitrichten. Daar konden ook Marciano Bouva voor Ruchen Pieternella en even later Jack van Unen voor de geblesseerde Cemil Kahramanoglu niets meer aan veranderen. Bij DONK kwam Imad El Yousfi in het veld voor de moegestreden Macky Chinkham.
In de absolute slotfase toverde DONK’s trainer Edwin Erwich nog een konijn uit de hoge hoed. Hij bracht in plaats van Charaf Akoub good old Pascal van Driel in het veld als pinchhitter. Er was echter te weinig tijd over om de begeerde zege alsnog uit het vuur te slepen. Het bleef bij 1-1 in deze door het arbitrale trio, onder leiding van scheidsrechter van Paassen, goed geleide wedstrijd.

In de verplichte penalty serie (van belang bij een gelijke stand in de poule) trok Excelsior ’20 aan het langste eind. Nadat Donkiaan Wouter Steenbergen zijn eerste penalty gestopt zag worden maakte Excelsior ’20 geen enkele fout vanaf de stip. Voor de thuisploeg scoorden Cas Smulders, Joeri Krznaric, Mitchel Schrauwers, Mitchell Kalaboyias en aanvoerder Bob van der Waal. Voor DONK troffen Werner Overkamp, Mo Irezzi, Robin Plomp en Jeroen de Jong doel.

Na afloop vormden trainersstaf en spelers een erehaag voor de onfortuinlijke Jeroen de Jong. Er vloeiden rijkelijk tranen en er was luid applaus voor de grootmeester die na 18 jaar trouwe dienst in DONK 1 noodgedwongen voortijdig afzwaait. Misschien levert zijn treffer in dit duel uiteindelijk echter toch het droomscenario op.

Aanstaande zondag 5 juni staat de wedstrijd Slikkerveer- Excelsior ’20 op het programma. Zondag 12 juni ontvangt DONK Slikkerveer. De nummers 1 en 2 uit de finalepoule promoveren.